Skuhaj sam
12. 12. 2024
Za: 4 osebe
Čas priprave: 20 minut
Sestavine
• 8 rezin rženega kruha
• 4 rezine dimljenega lososa
• 200 ml crème fraîche (kisle smetane)
• 2 žlički hrenovega namaza
• 1 žlica sesekljanega kopra
• 1 limona (pol za sok, pol za krhlje)
• pol kumare
• 4 redkvice
• 1 žlička belega vinskega kisa
• 1 žlica olja oljne ogrščice
• ščepec soli
• črni poper
Priprava:
1. V posodi zmešamo crème fraîche, hrenov namaz, sesekljan koper in sok, ki smo ga stisnili iz polovice limone. Drugo polovico limone prihranimo za krhlje.
2. Kumaro olupimo, ji odstranimo semena in narežemo na kocke, velike približno 1 cm. Redkvice narežemo na tanke kolobarje in jih v skledi zmešamo skupaj z narezano kumaro. Dodamo bel vinski kis in pustimo, da se vse skupaj marinira 5 minut. Nato vmešamo še olje oljne ogrščice in ščepec soli.
3. Ržen kruh popečemo v toasterju ali pečici. Z modelčkom za piškote v obliki zvezde iz vsake rezine izrežemo po dve zvezdici.
4. Z istim modelčkom izrežemo zvezdice iz dimljenega lososa in jih položimo na pripravljene rezine kruha.
5. Na krožnik razporedimo kruhove zvezdice z lososom, ob strani dodamo pripravljeno omako iz kisle smetane in hrena ter marinirano kumaro in redkvico.
6. Po vrhu posujemo sveže mleti črni poper in osvežilno hladno predjed postrežemo z limoninimi krhlji. Tako si vsakdo lahko jed še dodatno pokaplja z limoninim sokom.
Tekst in foto: Guliver/Stockfood
Recept je objavljen v rubriki Čas je za silvestrsko zabavo, revija Pet zvezdic, št.12/2024. Nakup izvoda / Letna naročnina
Vsi recepti, objavljeni v rubriki:
-Zvezdice z lososom
-Pašteta iz račjih jeter z višnjami in kirschem
-Terina iz rdeče pese in kozjega sira
-Venček iz listnatega testa z brusnicami in topljeni camembert
-Morski krožnik z domačo tatarsko omako
-Božično deblo z masleno kremo iz slanega karamela
-Cheesecake s čokolado in višnjam