Objavili smo

Boštjan Štrajhar - 5 let fontane piv v Žalcu

11 / 2020

FONTANA PIV V PETIH LETIH POSTALA TURISTIČNA ATRAKCIJA
Fontana piv Zeleno zlato je v petih letih delovanja z odmevnostjo in številčnostjo obiska presegla vsa pričakovanja. Danes je priljubljena turistična točka Spodnje Savinjske doline in Žalca, skupaj z Ekomuzejem hmeljarstva in pivovarstva pa predstavlja poklon hmeljarski in pivovarski tradiciji v tem delu Slovenije. Ob koncu njene pete sezone smo se pogovarjali z mag. Boštjanom Štrajharjem, direktorjem ZKŠT Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec, ki upravlja s fontano. 

Intervju:

Oktobra se je zaradi ponovne razglasitve epidemije predčasno končala že peta sezona fontane piv. Menite, da je v tem času pomembno prispevala k turistični prepoznavnosti kraja in regije kot središča hmeljarstva v naši državi?
Štrajhar: Vsekakor. Fontana piv Zeleno zlato v Žalcu je še vedno edinstvena in unikatna. Nekaj posnemovalcev imamo pri vinskih fontanah, vsi pa brez zadržkov povedo, da jim je bila navdih prav fontana piv iz Žalca. Navkljub kratki sezoni, letošnja je bila zaradi vseh omejitev na račun epidemije krajša za kar dva meseca, smo s poslovanjem še kar zadovoljni. 
Seveda Spodnja Savinjska dolina ponuja poleg fontane še mnogo drugih zanimivih turistično-kulturnih in športnih točk, a obiskovalci velikokrat povedo, da je dolina najbolj prepoznavna prav po fontani piv. V tem letu smo zaznali še posebej veliko kolesarjev, ki so se na poti po okoliških kolesarskih poteh ustaviti tudi pri fontani. 

Kako se je rodila ideja za fontano piva? Tudi njena oblikovna in tehnična zasnova je nekaj posebnega - kako deluje?
Štrajhar: Tako kot mnogo dobrih idej, se je tudi ta porodila z razpravljanjem, kramljanjem med kavo, med t.i. »brain stormingom«. Na koncu je takratni predsednik turistične zveze Žalec to povezal in predstavil občini Žalec, ki je s projektno skupino idejo spravila v življenje. Fontana piv je dejansko edinstvena na svetu. Ko smo je leta 2016 odprli, so o njej poročali širom sveta. Takratna negativna kampanja nekaterih pa je pravzaprav pripomogla k njeni prepoznavnosti...

Celoten intervju je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 11/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: arhiv ZKŠT Žalec

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!

Deli na
11 / 2020
Gostilna pri Mari, Kamnik pod Krimom
ŠPELA IN RENE SE NISTA ODPOVEDALA TRADICIJI!  Gostilna pri Mari je znana po pohani piški, krači, pečeni v krušni peči, svinjskih rebrcih, dušenih v belem vinu z medom in žajbljem, za martinovo tudi po pečeni rački. Rene in Špela Šuc, brat in sestra ter tretja generacija družinske gostilne,...
11 / 2020
Gostilna Termika, Ozeljan - chefa Erik Batagelj in Ivan Ilievski
VZGON VETRA, IDEJ, OBLIK IN OKUSOV Zakonca Aleksander Mladovan in Martina Logar Mladovan sta skupno življenjsko in poslovno zgodbo začela pisati pred malo več kot desetletjem. Svoja znanja in izkušnje s področij turizma in gostinstva sta povezala v idejo o prvem vipavskem resortu. Za začetek...
11 / 2020
Čas je za jedi s sirom
10 HITRIH IN SLASTNIH JEDI S SIROM Od svežih do staranih, mehkih in trdih, narejenih iz različnih vrst mleka, do takih s plemenito plesnijo ali dodanimi začimbami - bogata izbira na našem tržišču razveseljuje ljubitelje sirov skozi celo leto. Postrežemo jih lahko samostojno ali z njimi obogatimo...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.