Objavili smo

Boštjan Štrajhar - 5 let fontane piv v Žalcu

11 / 2020

FONTANA PIV V PETIH LETIH POSTALA TURISTIČNA ATRAKCIJA
Fontana piv Zeleno zlato je v petih letih delovanja z odmevnostjo in številčnostjo obiska presegla vsa pričakovanja. Danes je priljubljena turistična točka Spodnje Savinjske doline in Žalca, skupaj z Ekomuzejem hmeljarstva in pivovarstva pa predstavlja poklon hmeljarski in pivovarski tradiciji v tem delu Slovenije. Ob koncu njene pete sezone smo se pogovarjali z mag. Boštjanom Štrajharjem, direktorjem ZKŠT Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec, ki upravlja s fontano. 

Intervju:

Oktobra se je zaradi ponovne razglasitve epidemije predčasno končala že peta sezona fontane piv. Menite, da je v tem času pomembno prispevala k turistični prepoznavnosti kraja in regije kot središča hmeljarstva v naši državi?
Štrajhar: Vsekakor. Fontana piv Zeleno zlato v Žalcu je še vedno edinstvena in unikatna. Nekaj posnemovalcev imamo pri vinskih fontanah, vsi pa brez zadržkov povedo, da jim je bila navdih prav fontana piv iz Žalca. Navkljub kratki sezoni, letošnja je bila zaradi vseh omejitev na račun epidemije krajša za kar dva meseca, smo s poslovanjem še kar zadovoljni. 
Seveda Spodnja Savinjska dolina ponuja poleg fontane še mnogo drugih zanimivih turistično-kulturnih in športnih točk, a obiskovalci velikokrat povedo, da je dolina najbolj prepoznavna prav po fontani piv. V tem letu smo zaznali še posebej veliko kolesarjev, ki so se na poti po okoliških kolesarskih poteh ustaviti tudi pri fontani. 

Kako se je rodila ideja za fontano piva? Tudi njena oblikovna in tehnična zasnova je nekaj posebnega - kako deluje?
Štrajhar: Tako kot mnogo dobrih idej, se je tudi ta porodila z razpravljanjem, kramljanjem med kavo, med t.i. »brain stormingom«. Na koncu je takratni predsednik turistične zveze Žalec to povezal in predstavil občini Žalec, ki je s projektno skupino idejo spravila v življenje. Fontana piv je dejansko edinstvena na svetu. Ko smo je leta 2016 odprli, so o njej poročali širom sveta. Takratna negativna kampanja nekaterih pa je pravzaprav pripomogla k njeni prepoznavnosti...

Celoten intervju je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 11/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: arhiv ZKŠT Žalec

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!

Deli na
05 / 2023
Krčma na gradu Bogenšperk, chefa Mitja Zadravec Ribič in Marko Železnik
GRAD, NA KATEREM SE PIŠEJO ZANIMIVE ZGODBE Na gradu Bogenšperk na Dolenjskem je živel in pisal znameniti polihistor Janez Vajkard Valvasor. Tu se je pred tremi leti začela pisati tudi zanimiva, ustvarjalna in ambiciozna gostinska zgodba, katere avtor je Mitja Zadravec Ribič s svojo zagnano ekipo....
05 / 2023
Sibon Wine & Spa Resort, Jeruzalem - chef Zoran Ristič
V DEŽELI ŠIPONA ZDAJ TUDI BUTIČNI HOTEL SIBON! Med turistično najbolj prepoznavne kraje Prlekije zagotovo sodi Jeruzalem, ki je od Ljutomera oddaljen 7 kilometrov in mu pravijo tudi raj med vinogradi. Prav tu se je pred letom dni odprl štirizvezdični butični hotel Sibon Wine & Spa Resort....
05 / 2023
Gault&Millau Slovenija 2023
DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ! Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.