Objavili smo

Anita Šumer - z drožmi po Sloveniji in svetu

09 / 2019

Sredi julija se je Anita Šumer, prisrčna Prlečka, ki že devet let živi na Koroškem in je po izobrazbi prevajalka, s Kitajske vrnila z nagrado, pravzaprav kar dvema. Na prigovarjanje prijateljev je svojo knjigo Drožomanija, ki je veliko več kot zgolj knjiga o peki kruha in peciva z drožmi, poslala na prestižno tekmovanje za kuharske knjige Gourmand World Cookbook Awards 2019.

Na Kitajskem je knjiga Drožomanija prejela priznanje za najboljšo knjigo o kruhu in še priznanje za zbiranje sredstev. Že ob prvem natisu knjige, ki jo je Anita Šumer izdala decembra 2017 v samozaložbi, se je namreč odločila, da od vsake prodane knjige nameni 2 evra za terapijo punčke Lize, ki ima cerebralno paralizo. 
V sklopu tekmovanja Gourmand World Cookbook Awards je bil hkrati izveden tudi velik knjižni sejem, ki je v Macao, kjer se je letos odvijal, privabil založnike in zainteresirano javnost z vsega sveta. V njegovem okviru je Anita pripravila delavnico, na kateri so pekli palačinke in pogačo z rožmarinom in grobo soljo, seveda oboje iz testa z drožmi. »Delavnica za azijske obiskovalce je bila pravi izziv, saj je njihovo glavno živilo riž in kruh jedo le kot prigrizek. A odziv je bil zelo dober,« pripoveduje...

Sama se je z drožmi srečala pred približno sedmimi leti. Takrat so njenemu možu odstranili žolč, zato ni smel več uživati kruha, pripravljenega s pekovskim kvasom. Ker sta bila velika kruholjubca, si nista znala predstavljati življenja brez kruha. Anita se spominja: »Takrat sem začela raziskovati, ali se da kruh speči tudi kako drugače kot s kvasom in da ima še vedno hrustljavo skorjico ter mehko sredico. Preizkusila sem vse, od vinskega kamna, pecilnega praška, sode bikarbone, mineralne vode, a nič od tega ni dalo takšnega rezultata kakor pekovski kvas. Po prebranih nešteto knjigah in raziskovanju na internetu pa sem se spomnila, da je nekoč moja babica že drugače pekla kruh – z drožmi. Včasih so sicer imeli droži, ki so jih sušili in niso shranjevali v hladilniku, kot to počnemo danes in zaradi česar so droži v bolj tekočem stanju.«

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 9/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Primož Lavre

Recept:
- Drožasta pogača s češnjevimi paradižniki, rožmarinom in grobo soljo

Deli na
09 / 2024
Gostilna in hotel Kunst, Leskovec pri Krškem
KUNSTOVI TA MLADI NADALJUJEJO, V PONUDBI OSTAJATA GLAVNA KRŠKOPOLJEC IN KOPUN Čeprav na obrobju Krškega in v hotelskem delu s poudarkom na poslovnem turizmu, družinsko vodena Gostilna in hotel Kunst ter njegova ekipa živita in dihata z lokalnim okoljem in domačini. Tukaj so doma prijazen sprejem...
09 / 2024
Pri Baronu, Planica nad Framom
BARONOVA EKO IDILA NA POHORJU, PERMAKULTURNI VRT IN ZGODOVINSKE JEDI Na Turistični in ekološki kmetiji Pri Baronu se je v družini turistična dejavnost začela v sedemdesetih letih, ko je babica sedanjega gospodarja Borisa Uranjeka začela z dejavnostjo na Gertovi domačiji v isti vasi. Na zdajšnji...
09 / 2024
Pršut in teran – ambasadorja kraške gastronomije
Doc. dr. Stanislav Renčelj je priznan kot eden vodilnih slovenskih strokovnjakov na področju predelave in priprave suhih mesnin. Svoje bogato znanje in izkušnje je uspešno prenašal v številna podjetja. Obenem je avtor več kot 50 knjig na temo suhih mesnin in slovenske kulinarične dediščine,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna