Objavili smo

Anita Šumer - z drožmi po Sloveniji in svetu

09 / 2019

Sredi julija se je Anita Šumer, prisrčna Prlečka, ki že devet let živi na Koroškem in je po izobrazbi prevajalka, s Kitajske vrnila z nagrado, pravzaprav kar dvema. Na prigovarjanje prijateljev je svojo knjigo Drožomanija, ki je veliko več kot zgolj knjiga o peki kruha in peciva z drožmi, poslala na prestižno tekmovanje za kuharske knjige Gourmand World Cookbook Awards 2019.

Na Kitajskem je knjiga Drožomanija prejela priznanje za najboljšo knjigo o kruhu in še priznanje za zbiranje sredstev. Že ob prvem natisu knjige, ki jo je Anita Šumer izdala decembra 2017 v samozaložbi, se je namreč odločila, da od vsake prodane knjige nameni 2 evra za terapijo punčke Lize, ki ima cerebralno paralizo. 
V sklopu tekmovanja Gourmand World Cookbook Awards je bil hkrati izveden tudi velik knjižni sejem, ki je v Macao, kjer se je letos odvijal, privabil založnike in zainteresirano javnost z vsega sveta. V njegovem okviru je Anita pripravila delavnico, na kateri so pekli palačinke in pogačo z rožmarinom in grobo soljo, seveda oboje iz testa z drožmi. »Delavnica za azijske obiskovalce je bila pravi izziv, saj je njihovo glavno živilo riž in kruh jedo le kot prigrizek. A odziv je bil zelo dober,« pripoveduje...

Sama se je z drožmi srečala pred približno sedmimi leti. Takrat so njenemu možu odstranili žolč, zato ni smel več uživati kruha, pripravljenega s pekovskim kvasom. Ker sta bila velika kruholjubca, si nista znala predstavljati življenja brez kruha. Anita se spominja: »Takrat sem začela raziskovati, ali se da kruh speči tudi kako drugače kot s kvasom in da ima še vedno hrustljavo skorjico ter mehko sredico. Preizkusila sem vse, od vinskega kamna, pecilnega praška, sode bikarbone, mineralne vode, a nič od tega ni dalo takšnega rezultata kakor pekovski kvas. Po prebranih nešteto knjigah in raziskovanju na internetu pa sem se spomnila, da je nekoč moja babica že drugače pekla kruh – z drožmi. Včasih so sicer imeli droži, ki so jih sušili in niso shranjevali v hladilniku, kot to počnemo danes in zaradi česar so droži v bolj tekočem stanju.«

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 9/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Primož Lavre

Recept:
- Drožasta pogača s češnjevimi paradižniki, rožmarinom in grobo soljo

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.