Objavili smo

Avstrija - Slovenija 82:10

03 / 2025

Avstrijci imajo po 16 letih spet Michelinove zvezdice. Kaj njihovo veliko število pomeni za slovensko »majhnost«? 2:1 v neprimerljivih milijonih!
Podelitev avstrijskih Michelinovih zvezdic v Hangarju 7 na salzburškem letališču, v katerem sicer domuje restavracija Ikarus (ki ima 2 zvezdici), so postregli bouillabaisse juho z brancinovim tatarjem, wagyu govedino v omaki vichy in fish&chips ozimice iz Vrbskega jezera s kaviarjem, avokadom in crème brûlée. Slavje je bilo množično in naporno, saj je do jutra proslavljalo kar 82 chefov, ki so skupaj dobili 104 zvezdice: 2 restavraciji tri zvezdice, 18 restavracij dve zvezdici in 62 restavracij eno zvezdico. Da so dobili manj od pričakovanj, so priznali le Korošci, v vseh drugih deželah naše severne sosede pa so si drugi dan zdravili srečnega mačka.

Primerljivo le število zelenih zvezdic
Avstrijci bodo Michelinu za ocenjevanje v treh letih plačali 2,1 milijona evrov. Slovenija je pred petimi leti plačala milijon za dve leti. Ne gre za primerjavo plačila, ki je nesporno v škodo slovenskih pogajalcev, in tudi ne gre za primerjavo števila zvezdic, saj bi jih potemtakem v Sloveniji »morali« že leta 2020 dobiti le štirikrat (in ne osemkrat) manj od Avstrijcev. Zaenkrat smo prišli šele do številke 10 restavracij s skupno 13 zvezdicami (1 s tremi, 1 z dvema in 8 z eno zvezdico). Enako razmerje je tudi pri restavracijah z oznako bib gourmand, ki označuje dobro razmerje cene in kakovosti: Avstrija 81, Slovenija 10. Le razmerje zelenih zvezdic za trajnost in sonaravnost - Avstrija 33, Slovenija 10 - je primerljivo. Vse drugo pa, žal, še ne.
Gre za to, da je Michelin v slabem letu uspel obiskati celotno Avstrijo, v dosti manjši Sloveniji pa mu to tudi po petih letih še ni v celoti uspelo!

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.3/2025.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Uroš Mencinger, zapiski kulinaričnega kritika (https://www.solaokusov.si/tag/uros-mencinger/)

Deli na
04 / 2025
Gostilna Javornik, Rakovnik
V JAVORNIKOVI KUHINJI NOV VETER, A KRUŠNA PEČ OSTAJA SRCE HIŠE Gostilna Javornik na Rakovniku pri Šentrupertu ni le zgodba o jedeh iz krušne peči, prenovljeni hiši, kozolcu in Dolenjski! Ampak tudi o štirih generacijah družine Javornik in Pevec, ki so svoje življenje posvetile temu, da se...
04 / 2025
Restavracija Sedem, VSGT Maribor
»ZERO WASTE« V PRAKSI: KUHINJA, KJER NIČ NE GRE V NIČ Trajnostno kuhanje je postalo ključni element sodobne prehrambene kulture. Kuhinja brez odpadkov ni le trend, temveč filozofija, ki se osredotoča na načela, kot so lokalna pridelava, uporaba sezonskih sestavin in smiselno ravnanje z vsakim...
04 / 2025
Kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija že sedmič nagradil najboljše
Pod bliščem igrivih konfetov so se v soju fotografskih bliskavic v Festivalni dvorani v Ljubljani zadovoljno smejali prejemniki prestižnih gastronomskih nagrad Gault&Millau Slovenija za leto 2025. Zbrali so se najboljši med najboljšimi, pod reflektorji so se znašla tudi sveža imena slovenske...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna