Objavili smo

Ayatana - veganska kulinarika

10 / 2019

Gorenjka Aleksandra Grilc Tomažin je po izobrazbi ekonomistka in še pred nekaj leti si ni mislila, da ji bo svet veganske prehra- ne odprl toliko novih izzivov – osebnih in poslovnih! Danes skozi podjetje in blagov- no znamko Ayatana širi znanja o pripravi rastlinske hrane, na trg pa je lansirala tudi fermentirani pijači, kombučo in vodni kefir. A načrtov ima Aleksandra še veliko ...

Intervju:
Sami se vegansko prehranjujete že nekaj let. Kako pa je padla odločitev, da o pripravi rastlinske hrane začnete učiti tudi druge?
Aleksandra: Prvi mesec, ko sem prešla na vegansko hrano, sem si pripra- vljala bolj enostavne stvari, kot sta ovsena in prosena kaša. Potem sem začela raziskovati, kaj vse bi še lahko pripravila. Rada imam okusno hrano, zato sem začela na internetu iska- ti recepte. V glavnem je bila to takrat predvsem tuja literatura, v slovenščini je bilo bolj malo objavljenega. Pri nas sem obiskala tudi nekaj delavnic. Spoznala sem, da zelenjava ni nujno samo dušena ali popečena, ampak je lahko pripravljena s semeni in različnimi omakami, da je okusna tudi presna in da je lahko celo
del sladice. Že kot otrok sem bila zelo rada v kuhinji, tako da mi je bilo tovrstno raziskovanje v veliko veselje. Potem sem na delavnici pri Barbarelli (Barbari Radojlovič, blogerki in avtorici veganske in vegetarijanske kuharice – op.a.) slišala za izobra- ževanje na akademiji Matthew Kenney v ZDA, ki je usmerjena v presno, torej surovo hrano, in se nanj prijavila. To je bilo leta 2016. Po končanem izobraževanju sem začela razmišljati o izvedbi lastnih veganskih delavnic in rodila se je tudi blagovna znamka Ayatana.

Celoten intervju z Aleksandro in recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 10/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Klemen Razinger

Recepti:
- Bučna granola s kokosovim jogurtom 
- Cvetačna juha z mandljevim mlekom in kurkumo 
- Pesini rezanci s pestom iz ohrovta in kvasa
- Mešana solatna skleda s kodrolistnim ohrovtom
- Sladek krompir s čičeriko in avokadom
- Jesenski kolač s kakijem

Deli na
01 / 2021
Darko Klemen, MasterChef Slovenije 2016 – gostilna Mama Marička
ZMAGOVALEC DRUGEGA MASTERCHEFA ODPIRA SVOJO GOSTILNO!Darko Klemen, ki je leta 2016 na tv kuharskem tekmovanju osvojil naziv MasterChef Slovenije, je zgovoren, zabaven, tudi trmast, poln idej in predan kuhanju. Sicer pa pristen Štajerc in družinski človek, ki že petnajst let živi in dela na obali....
01 / 2021
Chef Marko Brinar - kuhamo vegansko
VEGANSKA KUHINJA V NAVDIH IN IZZIVPopraznični čas je kot nalašč za različne očiščevalne diete in pripravo lažjih, tudi veganskih jedi. Da so te lahko zelo okusne in na oko privlačne, nas je prepričal chef Marko Brinar. Ob tem nam je veliko zanimivega povedal o svoji poklicni poti. In odkrito...
01 / 2021
Nove kulinarične ideje slovenskih chefov
Edinstven panettone in platforma za mlade Z Michelinovo zvezdico nagrajeni chef Tomaž Kavčič, ki že 23 let snuje vrhunske jedi v Gostilni pri Lojzetu na Dvorcu Zemono, je tik pred decembrskimi prazniki na trg prišel z lastno blagovno znamko »ZEMONO + selekcija Tomaž Kavčič«. Začel je s tradicionalnim...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.