Objavili smo

Ayatana - veganska kulinarika

10 / 2019

Gorenjka Aleksandra Grilc Tomažin je po izobrazbi ekonomistka in še pred nekaj leti si ni mislila, da ji bo svet veganske prehra- ne odprl toliko novih izzivov – osebnih in poslovnih! Danes skozi podjetje in blagov- no znamko Ayatana širi znanja o pripravi rastlinske hrane, na trg pa je lansirala tudi fermentirani pijači, kombučo in vodni kefir. A načrtov ima Aleksandra še veliko ...

Intervju:
Sami se vegansko prehranjujete že nekaj let. Kako pa je padla odločitev, da o pripravi rastlinske hrane začnete učiti tudi druge?
Aleksandra: Prvi mesec, ko sem prešla na vegansko hrano, sem si pripra- vljala bolj enostavne stvari, kot sta ovsena in prosena kaša. Potem sem začela raziskovati, kaj vse bi še lahko pripravila. Rada imam okusno hrano, zato sem začela na internetu iska- ti recepte. V glavnem je bila to takrat predvsem tuja literatura, v slovenščini je bilo bolj malo objavljenega. Pri nas sem obiskala tudi nekaj delavnic. Spoznala sem, da zelenjava ni nujno samo dušena ali popečena, ampak je lahko pripravljena s semeni in različnimi omakami, da je okusna tudi presna in da je lahko celo
del sladice. Že kot otrok sem bila zelo rada v kuhinji, tako da mi je bilo tovrstno raziskovanje v veliko veselje. Potem sem na delavnici pri Barbarelli (Barbari Radojlovič, blogerki in avtorici veganske in vegetarijanske kuharice – op.a.) slišala za izobra- ževanje na akademiji Matthew Kenney v ZDA, ki je usmerjena v presno, torej surovo hrano, in se nanj prijavila. To je bilo leta 2016. Po končanem izobraževanju sem začela razmišljati o izvedbi lastnih veganskih delavnic in rodila se je tudi blagovna znamka Ayatana.

Celoten intervju z Aleksandro in recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 10/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Klemen Razinger

Recepti:
- Bučna granola s kokosovim jogurtom 
- Cvetačna juha z mandljevim mlekom in kurkumo 
- Pesini rezanci s pestom iz ohrovta in kvasa
- Mešana solatna skleda s kodrolistnim ohrovtom
- Sladek krompir s čičeriko in avokadom
- Jesenski kolač s kakijem

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.