Objavili smo

Ayatana - veganska kulinarika

10 / 2019

Gorenjka Aleksandra Grilc Tomažin je po izobrazbi ekonomistka in še pred nekaj leti si ni mislila, da ji bo svet veganske prehra- ne odprl toliko novih izzivov – osebnih in poslovnih! Danes skozi podjetje in blagov- no znamko Ayatana širi znanja o pripravi rastlinske hrane, na trg pa je lansirala tudi fermentirani pijači, kombučo in vodni kefir. A načrtov ima Aleksandra še veliko ...

Intervju:
Sami se vegansko prehranjujete že nekaj let. Kako pa je padla odločitev, da o pripravi rastlinske hrane začnete učiti tudi druge?
Aleksandra: Prvi mesec, ko sem prešla na vegansko hrano, sem si pripra- vljala bolj enostavne stvari, kot sta ovsena in prosena kaša. Potem sem začela raziskovati, kaj vse bi še lahko pripravila. Rada imam okusno hrano, zato sem začela na internetu iska- ti recepte. V glavnem je bila to takrat predvsem tuja literatura, v slovenščini je bilo bolj malo objavljenega. Pri nas sem obiskala tudi nekaj delavnic. Spoznala sem, da zelenjava ni nujno samo dušena ali popečena, ampak je lahko pripravljena s semeni in različnimi omakami, da je okusna tudi presna in da je lahko celo
del sladice. Že kot otrok sem bila zelo rada v kuhinji, tako da mi je bilo tovrstno raziskovanje v veliko veselje. Potem sem na delavnici pri Barbarelli (Barbari Radojlovič, blogerki in avtorici veganske in vegetarijanske kuharice – op.a.) slišala za izobra- ževanje na akademiji Matthew Kenney v ZDA, ki je usmerjena v presno, torej surovo hrano, in se nanj prijavila. To je bilo leta 2016. Po končanem izobraževanju sem začela razmišljati o izvedbi lastnih veganskih delavnic in rodila se je tudi blagovna znamka Ayatana.

Celoten intervju z Aleksandro in recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 10/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Klemen Razinger

Recepti:
- Bučna granola s kokosovim jogurtom 
- Cvetačna juha z mandljevim mlekom in kurkumo 
- Pesini rezanci s pestom iz ohrovta in kvasa
- Mešana solatna skleda s kodrolistnim ohrovtom
- Sladek krompir s čičeriko in avokadom
- Jesenski kolač s kakijem

Deli na
03 / 2024
Gostilna in hotel Rakar, Gorenje Ponikve
GOSTINEC JE KOT DIRIGENT, KI VODI SVOJ ORKESTER! Družinska gostilna in hotel Rakar se nahajata le streljaj od Trebnjega in dolenjske avtoceste, v vasici Gorenje Ponikve. Vodita jo Boštjan Rakar z ženo Tatjano, v posel pa kot tretja generacija že vstopajo tudi njuni trije otroci – Janez, Martin...
03 / 2024
Sunrose 7 - Gourmet & SPA Hotel, Bohinjska Bistrica
130 LET HOTELSKE TRADICIJE V NOVI PODOBI IN TUDI ZA LJUBITELJE DOBRE HRANE Sunrose 7 je butični hotel za odrasle (adults only) z 18 sobami in konceptom digitalnega detoksa. Namenjen je vsem, ki si želite umirjenega oddiha, tradicije v sodobni preobleki in bližine narave, ki vabi na izlete v hribe...
03 / 2024
Rasporella – novi rod kvasovk, poimenovan po slovenskem profesorju!
Živilsko panogo si je brez kvasovk kar težko predstavljati, pa naj gre za tiste pozitivne, ki skrbijo za fermentacijo in blagodejno vplivajo tudi na naše telo, ali tiste, zaradi katerih se jed pokvari. Delček svojega raziskovalnega sveta na tem področju nam je razkrila doc. dr. Neža Čadež, vodja...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.