Objavili smo

Bakala za veliko noč - ribič Boris Glavina Folpo

03 / 2018

Ribič Boris Glavina alias Folpo se je leta 2015 začel ukvarjati z ročno proizvodnjo bakalaja, namaza, ki še posebej ob praznovanjih ne sme manjkati na mizah primorskih domov. Obiskali smo ga v proizvodnih prostorih v Spodnjih Škofijah, kjer nam je razkril, kakšna sta priprava in okus dobrega bakalaja.

Sušenje je eden najstarejših načinov shranjevanja rib, star več kot tisoč let. Najdbe nakazujejo, da je bila že v času Vikingov sušena polenovka ali trska (Gadus morhua) glavna hrana revnih. Tradicija njenega lova in sušenja se je na Norveškem ohranila, le da je danes cenjena in iskana delikatesa. V naše kraje je po vsej verjetnosti prišla iz Benetk, kjer so že v 16. stoletju zgradili prva skladišča za polenovko (stockfish), pripeljano z Lofotskih otokov na severu Norveške. Zaradi svoje hranljivosti je bila cenjena in danes vemo, da kljub sušenju ohrani visoko vsebnost beljakovin, vitaminov B, železa in kalcija, obenem vsebuje zelo malo maščobe. »Pri nas tako ribi kot tudi jedem in namazu iz polenovke pravimo bakala, na Hrvaškem bakalar,« mi pojme in zadrego z r-jem na koncu besede na hitro razjasni Boris Glavina, čeprav bi se o različnih poimenovanjih dalo še veliko razpravljati. Glavino vsi poznajo in kličejo z njegovim ribiškim nadimkom Folpo. Prav ta je skupaj s sliko hobotnice, kar naj bi folpo v narečju pomenilo, tudi postal blagovna znamka namaza iz polenovke...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2018.

Tekst in foto: Urša Cvilak

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.