Objavili smo
10 / 2022
BISTRONOMIJA CHEFA LETA - ZA VSAK DAN IN VSAKO PRILOŽNOST!
Marko Pavčnik, ki ga je gastronomski vodnik Gault&Millau Slovenija razglasil za Chefa leta 2022 in katerega fine dinning kreacije je mogoče okušati in doživeti v restavraciji Pavus na Gradu Tabor Laško, ne miruje. Od maja dalje Celjane in druge obiskovalce knežjega mesta skupaj s svojo simpatično ekipo navdušuje tudi v Bistroju Lalu. V njem se dan lahko začne ali konča, a vedno ob dobri hrani in v sproščenem vzdušju.
Počasi in premišljeno v nov izziv
Mnogi ste me že večkrat vprašali, zakaj znani chefi poleg restavracij kar naenkrat odpirajo še bistroje in ali je to zgolj zaradi domnevno večjega prometa in boljše poslovne varnosti (o čemer so mnogi chefi sicer zares začeli razmišljati prav v času korone). Zato se temu vprašanju ob srečanju z Markom Pavčnikom seveda nisem mogla izogniti. »Če bi šlo res samo za to, bi odprl fast food,« je v smehu odgovoril in dodal: »Gostinski lokal tipa bistro je bil že dlje časa moja želja. V takšnih lokalih se tudi sam in moja družina dobro počutimo in jih radi obiskujemo. Kjer v sproščenem vzdušju lahko uživaš od dobri hrani in po sprejemljivi ceni. Zavedam se, da v fine dinning restavracijo človek ne gre vsak dan in ob vsaki priložnosti. Bistro pa je namenjen prav temu.«
Kjer si gost lahko oblizuje prste
Če poznaš Markovo kulinariko na gradu, je kar težko verjeti, da tudi vse kreacije v Bistroju Lalu nosijo njegov podpis. Drugačen stil, drugačne kombinacije, od posodobljene tradicije do eksotičnega pridiha. »Se ne obremenjujem in omejujem. Želim, da je hrana v bistrojskem stilu, a obenem zelo kvalitetna, po možnosti iz lokalno pridelanih živil, in predvsem dobra. To je poanta bistronomije, ki združuje bistro in gastronomijo,« je razložil. Nabor jedi v ponudbi sicer ni velik, a v njej boste našli tudi tedenska kosila, pa Cigojeve suhe mesnine, kruh izpod rok Luke Gmajnerja (nekoč chef v Galeriji okusov, zdaj ima kruharnico Dobrine) in lep vinski izbor, tudi na kozarec...
Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 10/2022. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman
Recepti, objavljeni v članku:
-Gamberov tatar
-Hrustljava tuna
-»Bao buns« s pujsom
-Piščanec za dva z jurčki, tartufi in gosjimi jetri
-Creme brulee s sorbetom črnega ribeza
Dodatne informacije o bistroju:
LALU bistro, Trg Celjskih Knezov 3, 3000 Celje
www.lalu.si / info@lalu.si / 03 - 777 5 777