Objavili smo

Bužinel - restavracija, vina & sobe, Plešivo

04 / 2021

NA KROŽNIKU NAJBOLJŠE IZ MORJA, V KOZARCU BRIŠKA SAPCA!
Ste za surove ostrige, škampov karpačo, pečeno morsko ribo, vse skupaj začinjeno s prijaznostjo gostiteljev, čudovitim razgledom in odličnimi briškimi vini? Morska ponudba v Goriških Brdih je pred desetletji sprva naletela na začudenje, zdaj je Restavracija Bužinel po njej znana daleč naokoli. Predstavljamo gostinsko-vinarsko zgodbo, ki jo skupaj s svojimi tremi sinovi pišeta Katja in Elvis Bužinel.

Ko sta zakonca Katja in Elvis Bužinel leta 1992 v Medani v Goriških Brdih najela gostilno in začela ponujati morske jedi, se je marsikdo začudil rekoč »Kaj, ribe v Brdih?!«. Zdaj je restavracija, ki sta jo leta 2007 »preselila« v novogradnjo na kmetiji in tik ob vinski kleti Bužinel na Plešivem, daleč naokoli znana po ponudbi »še včeraj v morju, danes na krožniku«. Elvis je skozi leta vzpostavil pristne osebne kontakte z ribiči na slovenski, hrvaški in italijanski obali, kamor se dvakrat tedensko skoraj sredi noči odpravi po morski živelj zadnjega ulova. Kuhinja, v kateri se poleg Katje in zdaj občasno že tudi sina Jakata, več let trudita kuharja Primož Čermelj in Simon Bizjak, prisega na čiste morske okuse. Prepoznavna je po surovih morskih dobrotah, od ribjega in škampovega karpača, do celih, le očiščenih sladkih jadranskih škampov, kozic in ostrig.

Hrana in vino sta sicer del družinske tradicije več generacij po obeh straneh, tako Elvisovi kot Katjini, in ni čudno, da so vanjo vedno bolj vključeni tudi njuni trije sinovi. Najstarejši, 23-letni Rok, se je podal v ekonomske vode. Šolanje sta zaključila tudi 21-letna dvojčka Jure in Jaka...

Predstavitev z recepti je objavljena v reviji Pet zvezdic, št. 4/2021.  Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Surove morske dobrote (za pripravo si oglej YouTube video)
-Gratinirane jakobove pokrovače
-Školjke na belo buzaro
-Testenine z morskimi sadeži
-Kobariški štruklji

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.