Objavili smo

Bužinel - restavracija, vina & sobe, Plešivo

04 / 2021

NA KROŽNIKU NAJBOLJŠE IZ MORJA, V KOZARCU BRIŠKA SAPCA!
Ste za surove ostrige, škampov karpačo, pečeno morsko ribo, vse skupaj začinjeno s prijaznostjo gostiteljev, čudovitim razgledom in odličnimi briškimi vini? Morska ponudba v Goriških Brdih je pred desetletji sprva naletela na začudenje, zdaj je Restavracija Bužinel po njej znana daleč naokoli. Predstavljamo gostinsko-vinarsko zgodbo, ki jo skupaj s svojimi tremi sinovi pišeta Katja in Elvis Bužinel.

Ko sta zakonca Katja in Elvis Bužinel leta 1992 v Medani v Goriških Brdih najela gostilno in začela ponujati morske jedi, se je marsikdo začudil rekoč »Kaj, ribe v Brdih?!«. Zdaj je restavracija, ki sta jo leta 2007 »preselila« v novogradnjo na kmetiji in tik ob vinski kleti Bužinel na Plešivem, daleč naokoli znana po ponudbi »še včeraj v morju, danes na krožniku«. Elvis je skozi leta vzpostavil pristne osebne kontakte z ribiči na slovenski, hrvaški in italijanski obali, kamor se dvakrat tedensko skoraj sredi noči odpravi po morski živelj zadnjega ulova. Kuhinja, v kateri se poleg Katje in zdaj občasno že tudi sina Jakata, več let trudita kuharja Primož Čermelj in Simon Bizjak, prisega na čiste morske okuse. Prepoznavna je po surovih morskih dobrotah, od ribjega in škampovega karpača, do celih, le očiščenih sladkih jadranskih škampov, kozic in ostrig.

Hrana in vino sta sicer del družinske tradicije več generacij po obeh straneh, tako Elvisovi kot Katjini, in ni čudno, da so vanjo vedno bolj vključeni tudi njuni trije sinovi. Najstarejši, 23-letni Rok, se je podal v ekonomske vode. Šolanje sta zaključila tudi 21-letna dvojčka Jure in Jaka...

Predstavitev z recepti je objavljena v reviji Pet zvezdic, št. 4/2021.  Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Surove morske dobrote (za pripravo si oglej YouTube video)
-Gratinirane jakobove pokrovače
-Školjke na belo buzaro
-Testenine z morskimi sadeži
-Kobariški štruklji

Deli na
07 / 2021
Gostilna Jež, Jagnjenica pri Radečah - chef Rok Martinčič
TAKO DOMAČE, A VENDAR ZAPELJIVO DRUGAČE!  V Posavju, le nekaj kilometrov pred Radečami, se razteza vas z nenavadnim imenom Jagnjenica. Stari zapisi ga omenjajo že leta 1351, od kod izvira, pa ni čisto jasno. In prav tukaj stoji domača Gostilna Jež, ki se ponaša z več kot 100-letno tradicijo....
07 / 2021
Hotel in restavracija Lipa, Kranjska Gora
ZA LJUBITELJE NARAVE IN MIRU, A TUDI KULINARIČNEGA RAZVAJANJA! Butični družinski hotel Lipa v Kranjski Gori, ki ga vodita dve generaciji družine Perkolič, je po prenovi leta 2015 zasijal v novi podobi. Od nekdaj je Lipa znana tudi kot restavracija, ki s kulinaričnim in vinskim izborom ter postrežbo...
07 / 2021
Čas je za kokos
KOKOS, TROPSKI RAJ V DOMAČI KUHINJI Ste se že kdaj ujeli, da sanjarite o počitnicah, nekje daleč v tropih, kjer se na plaži v vetrcu nežno zibajo kokosove palme? Na njih pa kokosovi orehi, ki se predvsem v tajski, vietnamski in indijski kuhinji uporabljajo že stoletja. Kokosovo mleko je v azijski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.