Objavili smo

Bužinel - restavracija, vina & sobe, Plešivo

04 / 2021

NA KROŽNIKU NAJBOLJŠE IZ MORJA, V KOZARCU BRIŠKA SAPCA!
Ste za surove ostrige, škampov karpačo, pečeno morsko ribo, vse skupaj začinjeno s prijaznostjo gostiteljev, čudovitim razgledom in odličnimi briškimi vini? Morska ponudba v Goriških Brdih je pred desetletji sprva naletela na začudenje, zdaj je Restavracija Bužinel po njej znana daleč naokoli. Predstavljamo gostinsko-vinarsko zgodbo, ki jo skupaj s svojimi tremi sinovi pišeta Katja in Elvis Bužinel.

Ko sta zakonca Katja in Elvis Bužinel leta 1992 v Medani v Goriških Brdih najela gostilno in začela ponujati morske jedi, se je marsikdo začudil rekoč »Kaj, ribe v Brdih?!«. Zdaj je restavracija, ki sta jo leta 2007 »preselila« v novogradnjo na kmetiji in tik ob vinski kleti Bužinel na Plešivem, daleč naokoli znana po ponudbi »še včeraj v morju, danes na krožniku«. Elvis je skozi leta vzpostavil pristne osebne kontakte z ribiči na slovenski, hrvaški in italijanski obali, kamor se dvakrat tedensko skoraj sredi noči odpravi po morski živelj zadnjega ulova. Kuhinja, v kateri se poleg Katje in zdaj občasno že tudi sina Jakata, več let trudita kuharja Primož Čermelj in Simon Bizjak, prisega na čiste morske okuse. Prepoznavna je po surovih morskih dobrotah, od ribjega in škampovega karpača, do celih, le očiščenih sladkih jadranskih škampov, kozic in ostrig.

Hrana in vino sta sicer del družinske tradicije več generacij po obeh straneh, tako Elvisovi kot Katjini, in ni čudno, da so vanjo vedno bolj vključeni tudi njuni trije sinovi. Najstarejši, 23-letni Rok, se je podal v ekonomske vode. Šolanje sta zaključila tudi 21-letna dvojčka Jure in Jaka...

Predstavitev z recepti je objavljena v reviji Pet zvezdic, št. 4/2021.  Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Surove morske dobrote (za pripravo si oglej YouTube video)
-Gratinirane jakobove pokrovače
-Školjke na belo buzaro
-Testenine z morskimi sadeži
-Kobariški štruklji

Deli na
07 / 2024
Gostilna na Gradu, Ljubljana
TUJI GOSTJE SI ŽELIJO SPOZNATI SLOVENSKE OKUSE IN VINA! Na Ljubljanski grad iz starega mestnega jedra vodi več pešpoti in tudi razgledna vzpenjača. Ena najbolj priljubljenih turističnih točk v prestolnici je privlačna zaradi slikovite srednjeveške utrdbe in čudovitega razgleda na mesto, toda...
07 / 2024
Gostilna Rajh, Bakovci
NIKOLI NISEM POZABIL NA TRADICIJO, PREKMURSKE OKUSE IN RECEPTE, KI SEM JIH PODEDOVAL! V Gostilni Rajh jedi dišijo po Prekmurju, naj gre za tradicionalne, kot so bograč, dödoli, prekmurska gibanica in retaši, ali sodobne s podpisom 30-letnega chefa Leona Pintariča. Leta 2016 je bil nacionalni zmagovalec...
07 / 2024
Luka Jezeršek - Jezeršek gostinstvo
PARTNERSTVO NA TAGGENBRUNNU JE ZA NAS PRIZNANJE, PRILOŽNOST IN IZZIV! Posestvo in grad Taggenbrunn na avstrijskem Koroškem slovita kot priljubljena turistična točka ter tudi lokacija za prireditve in praznovanja. Njegovi lastniki, družina Riedl, so gostinski in hotelski del v upravljanje zaupali...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna