Objavili smo

Bužinel - restavracija, vina & sobe, Plešivo

04 / 2021

NA KROŽNIKU NAJBOLJŠE IZ MORJA, V KOZARCU BRIŠKA SAPCA!
Ste za surove ostrige, škampov karpačo, pečeno morsko ribo, vse skupaj začinjeno s prijaznostjo gostiteljev, čudovitim razgledom in odličnimi briškimi vini? Morska ponudba v Goriških Brdih je pred desetletji sprva naletela na začudenje, zdaj je Restavracija Bužinel po njej znana daleč naokoli. Predstavljamo gostinsko-vinarsko zgodbo, ki jo skupaj s svojimi tremi sinovi pišeta Katja in Elvis Bužinel.

Ko sta zakonca Katja in Elvis Bužinel leta 1992 v Medani v Goriških Brdih najela gostilno in začela ponujati morske jedi, se je marsikdo začudil rekoč »Kaj, ribe v Brdih?!«. Zdaj je restavracija, ki sta jo leta 2007 »preselila« v novogradnjo na kmetiji in tik ob vinski kleti Bužinel na Plešivem, daleč naokoli znana po ponudbi »še včeraj v morju, danes na krožniku«. Elvis je skozi leta vzpostavil pristne osebne kontakte z ribiči na slovenski, hrvaški in italijanski obali, kamor se dvakrat tedensko skoraj sredi noči odpravi po morski živelj zadnjega ulova. Kuhinja, v kateri se poleg Katje in zdaj občasno že tudi sina Jakata, več let trudita kuharja Primož Čermelj in Simon Bizjak, prisega na čiste morske okuse. Prepoznavna je po surovih morskih dobrotah, od ribjega in škampovega karpača, do celih, le očiščenih sladkih jadranskih škampov, kozic in ostrig.

Hrana in vino sta sicer del družinske tradicije več generacij po obeh straneh, tako Elvisovi kot Katjini, in ni čudno, da so vanjo vedno bolj vključeni tudi njuni trije sinovi. Najstarejši, 23-letni Rok, se je podal v ekonomske vode. Šolanje sta zaključila tudi 21-letna dvojčka Jure in Jaka...

Predstavitev z recepti je objavljena v reviji Pet zvezdic, št. 4/2021.  Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Surove morske dobrote (za pripravo si oglej YouTube video)
-Gratinirane jakobove pokrovače
-Školjke na belo buzaro
-Testenine z morskimi sadeži
-Kobariški štruklji

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.