Objavili smo

Čas je za citruse

01 / 2023

ŽAREK SONCA V ZIMSKIH DNEH
Čeprav so citrusi na voljo skozi celo leto, dosežejo svoj vrhunec prav v zimskih mesecih. To je čas, ko je na trgovskih policah največ vrst pomaranč, limon, grenivk, klementin, mandarin, k nakupu vabijo tudi limete, pomelo, kumkvat, tangelo in ostali malo manj znani citrusi. Vsem je skupno to, da so bogati z vitaminom C, minerali in vlakninami. So vsestransko uporabni, saj so odlični sveži, stisnjeni v sok, z njimi lahko poživimo čaje in ostale napitke, pripravimo okusne slane in sladke jedi. 

Predniki so citrona, mandarina in pomelo
Večina dokazov kaže na to, da citrusi - najbolj razširjen rod agrumov iz družine rutičevk - izvirajo iz subtropske Azije, zlasti iz Kitajske, Indije in Malezije, čeprav novejše raziskave domnevajo, da dejansko izvirajo iz Avstralije. A ne glede na to, od kod prihajajo, vsi sodobni citrusi naj bi nastali iz treh izvornih sort: citrone, mandarine in pomela. 
Citrona je zgodovinsko eden najstarejših zabeleženih citrusov, za katerega je dolgo veljalo, da je zaradi svoje kislosti in grenkobe popolnoma neužiten, a ima izvrsten vonj. Skozi stoletja so ljudje razvili veščino izdelave kandirane citronove lupine, ki je še danes dodatek v italijanskem panettonu in angleškem sadnem kolaču. Recepturo za njeno pripravo naj bi razvili v 15. stoletju, ko so lupine citron 40 dni namakali v morski vodi, preden so jih nato potopili v raztopino sladkorja. 
Mandarine na Kitajskem gojijo že 3000 let, v Evropo pa so prišle precej pozno, šele v 19. stoletju. Zdaj so razširjene po vsem svetu, nasade najdemo tudi ob naši obali. Prve na trgovske police pridejo satsume, ki jih na veliko gojijo tudi v dolini reke Neretve. Sicer obstaja veliko hibridnih sort, ki so brez pečk in zato prijetnejše za uživanje, kot »prave« mandarine, ki jih imajo zares veliko. Prav v božičnem času nas vsako leto razveseljio aromatične klementine, ki so križanci med mandarino in pomarančo. 
Pomelo je največji sadež med citrusi. Ima nekoliko hruškasto obliko, debelo zeleno-rumeno lupino in po okusu spominja na grenivko. Leta 2021 je na Japonskem zrastel najtežji pomelo, ki je tehtal 5,4 kg in se je zapisal v Guinnessovo knjigo rekordov.

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Guliver Stockfood

Recepti, objavljeni v članku:
-Maslen limonin namaz
-Limonina krema s pomarančami v karamelu
-Limetina pita s kokosovo-medenim polnilom
-Citrusna solata z vaniljo in medom
-Limonin kolač s sladkorno glazuro
-Limonina nebesa

Deli na
05 / 2024
Majerija, Slap pri Vipavi
MAJERIJA JE URESNIČITEV NAJINIH SANJ Le streljaj od Vipave, v smeri proti vasi Slap, med vinogradi in sadovnjaki stoji domačija Majerija. Za topel sprejem v tej podeželski restavraciji, ki ima tudi deset dvoposteljnih prenočišč, skrbita zakonca Nataša in Matej Tomažič s hčerko Tanito in ostalimi...
05 / 2024
Turistična kmetija Puhan, Bogojina
KJER SO DOMA GORIČKE »OLIVE«, PREKMURSKA ŠUNKA IN HUDOMUŠNA VINA Simpatična mlada zakonca Katarina in Dorian Puhan Gjerkeš na obronkih Goričkega, med vinogradi in s pogledom na znamenito Plečnikovo cerkev v Bogojini ter le 5 km od Moravskih toplic, vodita Turistično kmetijo Puhan. S pomočjo...
05 / 2024
Srečko Koklič - poklicna pot v gostinski stroki je lahko lepa, raznolika in zanimiva!
Srečko Koklič je po osnovni izobrazbi kuhar in po duši gostinec. Toda velik del svoje delovne kariere je gostinski stroki posvetil skozi pedagoško delo in zadnjih 25 let v Turistično gostinski zbornici Slovenije. Dolga leta je bil gonilna sila pri organizaciji Gostinsko turističnih zborov Slovenije,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.