Objavili smo

Čas je za citruse

01 / 2023

ŽAREK SONCA V ZIMSKIH DNEH
Čeprav so citrusi na voljo skozi celo leto, dosežejo svoj vrhunec prav v zimskih mesecih. To je čas, ko je na trgovskih policah največ vrst pomaranč, limon, grenivk, klementin, mandarin, k nakupu vabijo tudi limete, pomelo, kumkvat, tangelo in ostali malo manj znani citrusi. Vsem je skupno to, da so bogati z vitaminom C, minerali in vlakninami. So vsestransko uporabni, saj so odlični sveži, stisnjeni v sok, z njimi lahko poživimo čaje in ostale napitke, pripravimo okusne slane in sladke jedi. 

Predniki so citrona, mandarina in pomelo
Večina dokazov kaže na to, da citrusi - najbolj razširjen rod agrumov iz družine rutičevk - izvirajo iz subtropske Azije, zlasti iz Kitajske, Indije in Malezije, čeprav novejše raziskave domnevajo, da dejansko izvirajo iz Avstralije. A ne glede na to, od kod prihajajo, vsi sodobni citrusi naj bi nastali iz treh izvornih sort: citrone, mandarine in pomela. 
Citrona je zgodovinsko eden najstarejših zabeleženih citrusov, za katerega je dolgo veljalo, da je zaradi svoje kislosti in grenkobe popolnoma neužiten, a ima izvrsten vonj. Skozi stoletja so ljudje razvili veščino izdelave kandirane citronove lupine, ki je še danes dodatek v italijanskem panettonu in angleškem sadnem kolaču. Recepturo za njeno pripravo naj bi razvili v 15. stoletju, ko so lupine citron 40 dni namakali v morski vodi, preden so jih nato potopili v raztopino sladkorja. 
Mandarine na Kitajskem gojijo že 3000 let, v Evropo pa so prišle precej pozno, šele v 19. stoletju. Zdaj so razširjene po vsem svetu, nasade najdemo tudi ob naši obali. Prve na trgovske police pridejo satsume, ki jih na veliko gojijo tudi v dolini reke Neretve. Sicer obstaja veliko hibridnih sort, ki so brez pečk in zato prijetnejše za uživanje, kot »prave« mandarine, ki jih imajo zares veliko. Prav v božičnem času nas vsako leto razveseljio aromatične klementine, ki so križanci med mandarino in pomarančo. 
Pomelo je največji sadež med citrusi. Ima nekoliko hruškasto obliko, debelo zeleno-rumeno lupino in po okusu spominja na grenivko. Leta 2021 je na Japonskem zrastel najtežji pomelo, ki je tehtal 5,4 kg in se je zapisal v Guinnessovo knjigo rekordov.

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Guliver Stockfood

Recepti, objavljeni v članku:
-Maslen limonin namaz
-Limonina krema s pomarančami v karamelu
-Limetina pita s kokosovo-medenim polnilom
-Citrusna solata z vaniljo in medom
-Limonin kolač s sladkorno glazuro
-Limonina nebesa

Deli na
01 / 2023
Ošterija Branik, Branik
NI POTREBE, DA KOPIRAMO DRUGE – IMAMO TOLIKO SVOJEGA! Patricija Furlan je gostinka in sommelierka po srcu in duši. Od lanskega poletja je tudi predsednica Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Z njo smo se pogovarjali ne le o težavah, s katerimi se trenutno...
01 / 2023
Na Kozjanskem luštno je!
Kozjansko je mnogim znano po vsakoletni prireditvi Praznik kozjanskega jabolka, ljubiteljem neokrnjene narave pa po Kozjanskem parku, enem najstarejših in največjih zavarovanih območij v Sloveniji. Tukaj je še mogoče občudovati zaščitene visokodebelne travniške sadovnjake in suhe travnike, ki...
01 / 2023
Dubrovnik in Pelješac, zanimiva tudi pozimi
Na povabilo Vlada Šestana, urednika portala Travel-Advisor.eu in Hotela Rixos Premium Dubrovnik, smo turistični novinarji obiskali dva južno dalmatinska bisera – mesto Dubrovnik in otok Pelješac. Ker so v zimskih mesecih temperature in vreme na jugu Dalmacije precej prijaznejše kot pri nas, smo...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.