Objavili smo

Čas je za citruse

01 / 2023

ŽAREK SONCA V ZIMSKIH DNEH
Čeprav so citrusi na voljo skozi celo leto, dosežejo svoj vrhunec prav v zimskih mesecih. To je čas, ko je na trgovskih policah največ vrst pomaranč, limon, grenivk, klementin, mandarin, k nakupu vabijo tudi limete, pomelo, kumkvat, tangelo in ostali malo manj znani citrusi. Vsem je skupno to, da so bogati z vitaminom C, minerali in vlakninami. So vsestransko uporabni, saj so odlični sveži, stisnjeni v sok, z njimi lahko poživimo čaje in ostale napitke, pripravimo okusne slane in sladke jedi. 

Predniki so citrona, mandarina in pomelo
Večina dokazov kaže na to, da citrusi - najbolj razširjen rod agrumov iz družine rutičevk - izvirajo iz subtropske Azije, zlasti iz Kitajske, Indije in Malezije, čeprav novejše raziskave domnevajo, da dejansko izvirajo iz Avstralije. A ne glede na to, od kod prihajajo, vsi sodobni citrusi naj bi nastali iz treh izvornih sort: citrone, mandarine in pomela. 
Citrona je zgodovinsko eden najstarejših zabeleženih citrusov, za katerega je dolgo veljalo, da je zaradi svoje kislosti in grenkobe popolnoma neužiten, a ima izvrsten vonj. Skozi stoletja so ljudje razvili veščino izdelave kandirane citronove lupine, ki je še danes dodatek v italijanskem panettonu in angleškem sadnem kolaču. Recepturo za njeno pripravo naj bi razvili v 15. stoletju, ko so lupine citron 40 dni namakali v morski vodi, preden so jih nato potopili v raztopino sladkorja. 
Mandarine na Kitajskem gojijo že 3000 let, v Evropo pa so prišle precej pozno, šele v 19. stoletju. Zdaj so razširjene po vsem svetu, nasade najdemo tudi ob naši obali. Prve na trgovske police pridejo satsume, ki jih na veliko gojijo tudi v dolini reke Neretve. Sicer obstaja veliko hibridnih sort, ki so brez pečk in zato prijetnejše za uživanje, kot »prave« mandarine, ki jih imajo zares veliko. Prav v božičnem času nas vsako leto razveseljio aromatične klementine, ki so križanci med mandarino in pomarančo. 
Pomelo je največji sadež med citrusi. Ima nekoliko hruškasto obliko, debelo zeleno-rumeno lupino in po okusu spominja na grenivko. Leta 2021 je na Japonskem zrastel najtežji pomelo, ki je tehtal 5,4 kg in se je zapisal v Guinnessovo knjigo rekordov.

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Guliver Stockfood

Recepti, objavljeni v članku:
-Maslen limonin namaz
-Limonina krema s pomarančami v karamelu
-Limetina pita s kokosovo-medenim polnilom
-Citrusna solata z vaniljo in medom
-Limonin kolač s sladkorno glazuro
-Limonina nebesa

Deli na
05 / 2023
Krčma na gradu Bogenšperk, chefa Mitja Zadravec Ribič in Marko Železnik
GRAD, NA KATEREM SE PIŠEJO ZANIMIVE ZGODBE Na gradu Bogenšperk na Dolenjskem je živel in pisal znameniti polihistor Janez Vajkard Valvasor. Tu se je pred tremi leti začela pisati tudi zanimiva, ustvarjalna in ambiciozna gostinska zgodba, katere avtor je Mitja Zadravec Ribič s svojo zagnano ekipo....
05 / 2023
Sibon Wine & Spa Resort, Jeruzalem - chef Zoran Ristič
V DEŽELI ŠIPONA ZDAJ TUDI BUTIČNI HOTEL SIBON! Med turistično najbolj prepoznavne kraje Prlekije zagotovo sodi Jeruzalem, ki je od Ljutomera oddaljen 7 kilometrov in mu pravijo tudi raj med vinogradi. Prav tu se je pred letom dni odprl štirizvezdični butični hotel Sibon Wine & Spa Resort....
05 / 2023
Gault&Millau Slovenija 2023
DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ! Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.