Objavili smo

Čas je za jajčne jedi - Jajce, simbol novega začetka

04 / 2020

Jajce že stoletja simbolizira plodnost, novo življenje, radost in blagostanje, v krščanski ikonografiji vstajenje Jezusa Kristusa, ponovnega rojstva in upanja. Od nekdaj so ob veliki noči jajca barvali rdeče, da bi ponazorili Kristusovo kri. Danes na velikonočni mizi ne smejo manjkati lepo pobarvani ali okrašeni pirhi. Iz jajc, teh majhnih čudežev, polnih hranljivih snovi, pa lahko pripravimo tudi slastne prigrizke. Objavljamo nekaj nasvetov in enostavne recepte, ki bodo polepšali praznike. 

Pobarvajmo jih z naravnimi barvami! Jajca lahko lepo pobarvamo z barvami, ki jih ponuja narava. Skuhamo jih v vodi, ki ji dodamo izbrano rastlino. Da se barva lepše oprime lupine, dodamo še dve žlici belega vinskega kisa. Jajca skuhamo do trdega, nato jih v obarvani vodi pustimo stati še kakšno uro. Ali pa jih skuhamo posebej in nato za nekaj časa položimo v pripravljeno barvo (skuhamo vodo z zelenjavo, precedimo in v obarvano tekočino dodamo malo kisa). Rumena barva – žafran, žafranika ali kurkuma; rjava – suha lupina rjave čebule; rdeča – lupina rdeče čebule, grobo naribana rdeča pesa, semena granatnega jabolka ali rdeče vino; zelena – špinačni listi ali nekaj žličk spiruline; svetlo modra – sveže borovnice; temno modra – naribano rdeče zelje, skoraj črna – pravi čaj. Končni odtenek barve je odvisen tudi od tega, kakšne barve je jajčna lupina v osnovi (bolj bela ali rjavkasta). Za lepšo in svetlečo barvo osušene pirhe premažemo s koščkom slanine ali oljem, ki smo ga kanili na papirnato servieto...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 4/2020.

Tekst in foto: © StockFood / Great Stock via Guliver

Recepti:
- Orientalska velikonočna juha z marmoriranimi jajci
- Jajca, nadevana z rdečo peso in avokadom
- Jajca s sirom, hrustljavo slanino in šparglji
- Vložena kokošja in prepeličja jajčka
- Sladoledno čokoladno presenečenje v jajčni lupini
- Jajca z limonino meringo
- Rjavček (brownie) v jajcu

Deli na
07 / 2020
Gostilna Mahorčič, Rodik - chefinja Ksenija Krajšek Mahorčič
KJER BRKINI POLJUBIJO KRAS IN PRETEKLOST NAVDIHUJE SEDANJOST Družinska Gostilna Mahorčič v Rodiku ima dolgo tradicijo. Pred približno desetimi leti sta jo v samostojno vodenje prevzela simpatična zakonca, Martin Mahorčič in Ksenija Krajšek Mahorčič, on sommelier 3. stopnje in ona chefinja....
07 / 2020
Gostilna in pivnica Stari pisker, Celje
ZA STRASTNE MESOJEDCE IN LJUBITELJE ŽARA Gostilna in pivnica Stari pisker v starem mestnem jedru Celja je raj za ljubitelje mesnih jedi z žara. Od navdihujočih rebrc, burgerjev in steakov do svežih jastogov in ostrig – za vsak okus nekaj! Brata Aljaž in Iztok Žilnik sta v gostinstvo stopila...
07 / 2020
Paninski dom na Kofcah - Moji štruklji Slovenije
ŠTRUKLJI, USPEŠNICA NA PLANINI IN V MESTU! Zgodba štrukljev družine Vogelnik in blagovne znamke Moji štruklji Slovenije se je začela pisati leta 2005 s ponudbo v planinski koči na Kofcah, Naj planinski koči leta 2019 in priljubljeni izletniški točki nad Tržičem. Nato pa uspešno nadaljevala...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.