Objavili smo

Čas je za jajčne jedi - Jajce, simbol novega začetka

04 / 2020

Jajce že stoletja simbolizira plodnost, novo življenje, radost in blagostanje, v krščanski ikonografiji vstajenje Jezusa Kristusa, ponovnega rojstva in upanja. Od nekdaj so ob veliki noči jajca barvali rdeče, da bi ponazorili Kristusovo kri. Danes na velikonočni mizi ne smejo manjkati lepo pobarvani ali okrašeni pirhi. Iz jajc, teh majhnih čudežev, polnih hranljivih snovi, pa lahko pripravimo tudi slastne prigrizke. Objavljamo nekaj nasvetov in enostavne recepte, ki bodo polepšali praznike. 

Pobarvajmo jih z naravnimi barvami! Jajca lahko lepo pobarvamo z barvami, ki jih ponuja narava. Skuhamo jih v vodi, ki ji dodamo izbrano rastlino. Da se barva lepše oprime lupine, dodamo še dve žlici belega vinskega kisa. Jajca skuhamo do trdega, nato jih v obarvani vodi pustimo stati še kakšno uro. Ali pa jih skuhamo posebej in nato za nekaj časa položimo v pripravljeno barvo (skuhamo vodo z zelenjavo, precedimo in v obarvano tekočino dodamo malo kisa). Rumena barva – žafran, žafranika ali kurkuma; rjava – suha lupina rjave čebule; rdeča – lupina rdeče čebule, grobo naribana rdeča pesa, semena granatnega jabolka ali rdeče vino; zelena – špinačni listi ali nekaj žličk spiruline; svetlo modra – sveže borovnice; temno modra – naribano rdeče zelje, skoraj črna – pravi čaj. Končni odtenek barve je odvisen tudi od tega, kakšne barve je jajčna lupina v osnovi (bolj bela ali rjavkasta). Za lepšo in svetlečo barvo osušene pirhe premažemo s koščkom slanine ali oljem, ki smo ga kanili na papirnato servieto...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 4/2020.

Tekst in foto: © StockFood / Great Stock via Guliver

Recepti:
- Orientalska velikonočna juha z marmoriranimi jajci
- Jajca, nadevana z rdečo peso in avokadom
- Jajca s sirom, hrustljavo slanino in šparglji
- Vložena kokošja in prepeličja jajčka
- Sladoledno čokoladno presenečenje v jajčni lupini
- Jajca z limonino meringo
- Rjavček (brownie) v jajcu

Deli na
05 / 2023
Krčma na gradu Bogenšperk, chefa Mitja Zadravec Ribič in Marko Železnik
GRAD, NA KATEREM SE PIŠEJO ZANIMIVE ZGODBE Na gradu Bogenšperk na Dolenjskem je živel in pisal znameniti polihistor Janez Vajkard Valvasor. Tu se je pred tremi leti začela pisati tudi zanimiva, ustvarjalna in ambiciozna gostinska zgodba, katere avtor je Mitja Zadravec Ribič s svojo zagnano ekipo....
05 / 2023
Sibon Wine & Spa Resort, Jeruzalem - chef Zoran Ristič
V DEŽELI ŠIPONA ZDAJ TUDI BUTIČNI HOTEL SIBON! Med turistično najbolj prepoznavne kraje Prlekije zagotovo sodi Jeruzalem, ki je od Ljutomera oddaljen 7 kilometrov in mu pravijo tudi raj med vinogradi. Prav tu se je pred letom dni odprl štirizvezdični butični hotel Sibon Wine & Spa Resort....
05 / 2023
Gault&Millau Slovenija 2023
DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ! Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.