Objavili smo

Čas je za jajčne jedi - Jajce, simbol novega začetka

04 / 2020

Jajce že stoletja simbolizira plodnost, novo življenje, radost in blagostanje, v krščanski ikonografiji vstajenje Jezusa Kristusa, ponovnega rojstva in upanja. Od nekdaj so ob veliki noči jajca barvali rdeče, da bi ponazorili Kristusovo kri. Danes na velikonočni mizi ne smejo manjkati lepo pobarvani ali okrašeni pirhi. Iz jajc, teh majhnih čudežev, polnih hranljivih snovi, pa lahko pripravimo tudi slastne prigrizke. Objavljamo nekaj nasvetov in enostavne recepte, ki bodo polepšali praznike. 

Pobarvajmo jih z naravnimi barvami! Jajca lahko lepo pobarvamo z barvami, ki jih ponuja narava. Skuhamo jih v vodi, ki ji dodamo izbrano rastlino. Da se barva lepše oprime lupine, dodamo še dve žlici belega vinskega kisa. Jajca skuhamo do trdega, nato jih v obarvani vodi pustimo stati še kakšno uro. Ali pa jih skuhamo posebej in nato za nekaj časa položimo v pripravljeno barvo (skuhamo vodo z zelenjavo, precedimo in v obarvano tekočino dodamo malo kisa). Rumena barva – žafran, žafranika ali kurkuma; rjava – suha lupina rjave čebule; rdeča – lupina rdeče čebule, grobo naribana rdeča pesa, semena granatnega jabolka ali rdeče vino; zelena – špinačni listi ali nekaj žličk spiruline; svetlo modra – sveže borovnice; temno modra – naribano rdeče zelje, skoraj črna – pravi čaj. Končni odtenek barve je odvisen tudi od tega, kakšne barve je jajčna lupina v osnovi (bolj bela ali rjavkasta). Za lepšo in svetlečo barvo osušene pirhe premažemo s koščkom slanine ali oljem, ki smo ga kanili na papirnato servieto...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 4/2020.

Tekst in foto: © StockFood / Great Stock via Guliver

Recepti:
- Orientalska velikonočna juha z marmoriranimi jajci
- Jajca, nadevana z rdečo peso in avokadom
- Jajca s sirom, hrustljavo slanino in šparglji
- Vložena kokošja in prepeličja jajčka
- Sladoledno čokoladno presenečenje v jajčni lupini
- Jajca z limonino meringo
- Rjavček (brownie) v jajcu

Deli na
05 / 2020
Restavracija Strelec, Ljubljana - chef Igor Jagodic
VRTILJAK DOVRŠENIH OKUSOV NAD MESTOM V kuhinji ima rad urejenost in red. Pri kreiranju jedi pa ga najbolj navdihujejo zelenjava, sladice in letni časi. Ter to, da je lahko zvest samemu sebi. Je mojster kuharskih tehnik, barv, tekstur in harmonije okusov. To mu priznava tudi kulinarični vodnik...
05 / 2020
Chefs Care - kuharji in gostinci združili moči
Konec marca, natanko dva tedna po izbruhu korona virusa, je v Sloveniji na pobudo chefa Iztoka Gumzeja zaživel dobrodelni projekt Chefs Care, v katerem je več kot 130 kuharjev in gostincev pripravljalo malice in kosila za najbolj ranljive skupine ljudi v času pandemije. Brezplačno in srčno so skuhali...
05 / 2020
Jedi z žara - enostavno, hitro in lahkotno
Lepo vreme kliče po pripravi jedi na prostem, pikniku in druženju v naravi. Žar je kot nalašč ne samo za peko bogatih mesnih dobrot, ampak tudi za preprostejše in lahkotnejše jedi, pa naj gre za zelenjavo, ribe, meso ali sadje! Prav za vsakogar lahko pripravimo kaj okusnega. Če dodamo jedem še...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.