Objavili smo

Čas je za kokos

07 / 2021

KOKOS, TROPSKI RAJ V DOMAČI KUHINJI
Ste se že kdaj ujeli, da sanjarite o počitnicah, nekje daleč v tropih, kjer se na plaži v vetrcu nežno zibajo kokosove palme? Na njih pa kokosovi orehi, ki se predvsem v tajski, vietnamski in indijski kuhinji uporabljajo že stoletja. Kokosovo mleko je v azijski in pacifiški kuhinji nenadomestljiva sestavina za najrazličnejše karije, juhe ter ostale slane in sladke jedi. V kulinarične namene se uporabljajo tudi kokosova voda, meso, olje, smetana in ostali kokosovi izdelki. Vsi so skozi celo leto na voljo v naših trgovinah, zato se lahko tudi sami lotimo kokosovega kulinaričnega ustvarjanja. Tokrat nekaj idej za hitro pripravljena sladka kokosova razvajanja v vročih poletnih dneh.

KOKOSOV OREH
Ste vedeli, da kokosov oreh ne spada v družino oreščkov, ampak je koščičasto sadje, tako kot breskve, češnje, slive in olive? Nezrel mlad kokos ima zeleno zunanjo lupino in belo notranjo ter je poln kokosove vode. Poznan je tudi pod imenom tajski kokos.
Zrel kokosov oreh vsebuje manj kokosove vode kot zeleni. Njegovo meso je bogato z vitamini C in B, antioksidanti, kalcijem, kalijem, magnezijem, natrijem in železom. 100 g svežega kokosa ima približno 354 kalorij, od tega 3 g beljakovin, 34 g maščob in 4 g vlaknin...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 7-8/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Guliver/Stockfood

Recepti:
-Mango - kokos sladoled na palčki
-Kokosove kroglice iz bele čokolade
-Hitra riževa rezina s kokosom, pistacijo in borovnicami
-Kokosova karamela z makadamijo
-Cheesecake brez pečenja s kokosovimi poljubčki in sadjem
-Pisane kokosove kocke
-Kokosov sladoled
-Kokosove ledene kocke

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.