Objavili smo

Čas je za kokos

07 / 2021

KOKOS, TROPSKI RAJ V DOMAČI KUHINJI
Ste se že kdaj ujeli, da sanjarite o počitnicah, nekje daleč v tropih, kjer se na plaži v vetrcu nežno zibajo kokosove palme? Na njih pa kokosovi orehi, ki se predvsem v tajski, vietnamski in indijski kuhinji uporabljajo že stoletja. Kokosovo mleko je v azijski in pacifiški kuhinji nenadomestljiva sestavina za najrazličnejše karije, juhe ter ostale slane in sladke jedi. V kulinarične namene se uporabljajo tudi kokosova voda, meso, olje, smetana in ostali kokosovi izdelki. Vsi so skozi celo leto na voljo v naših trgovinah, zato se lahko tudi sami lotimo kokosovega kulinaričnega ustvarjanja. Tokrat nekaj idej za hitro pripravljena sladka kokosova razvajanja v vročih poletnih dneh.

KOKOSOV OREH
Ste vedeli, da kokosov oreh ne spada v družino oreščkov, ampak je koščičasto sadje, tako kot breskve, češnje, slive in olive? Nezrel mlad kokos ima zeleno zunanjo lupino in belo notranjo ter je poln kokosove vode. Poznan je tudi pod imenom tajski kokos.
Zrel kokosov oreh vsebuje manj kokosove vode kot zeleni. Njegovo meso je bogato z vitamini C in B, antioksidanti, kalcijem, kalijem, magnezijem, natrijem in železom. 100 g svežega kokosa ima približno 354 kalorij, od tega 3 g beljakovin, 34 g maščob in 4 g vlaknin...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 7-8/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Guliver/Stockfood

Recepti:
-Mango - kokos sladoled na palčki
-Kokosove kroglice iz bele čokolade
-Hitra riževa rezina s kokosom, pistacijo in borovnicami
-Kokosova karamela z makadamijo
-Cheesecake brez pečenja s kokosovimi poljubčki in sadjem
-Pisane kokosove kocke
-Kokosov sladoled
-Kokosove ledene kocke

Deli na
05 / 2025
Hiša Polonka, Kobarid
PRISTNO, LOKALNO, SRČNO: ZGODBA VALTERJA KRAMARJA IN HIŠE POLONKA Ko stopiš v Hišo Polonka v Kobaridu, veš, da si prišel tja, kjer štejejo okusi, spomini in pristnost. Ta gostilna – danes že skoraj obvezna postaja za pohodnike, gurmane, ljubitelje lokalnega piva in vin – nosi v sebi več...
05 / 2025
Café Central, Portorož
OD ZMAGOVALNEGA KROFA DO NOVIH TORTIC pri slaščičarskih mojstricah v Portorožu V kavarni in slaščičarni Café Central v Portorožu slaščičarska ekipa že vrsto let ustvarja prepoznavne ročno izdelane sladice, ki navdušujejo tako s kakovostjo kot inovativnostjo. Letos posebno pozornost vzbuja...
04 / 2025
Gostilna Javornik, Rakovnik
V JAVORNIKOVI KUHINJI NOV VETER, A KRUŠNA PEČ OSTAJA SRCE HIŠE Gostilna Javornik na Rakovniku pri Šentrupertu ni le zgodba o jedeh iz krušne peči, prenovljeni hiši, kozolcu in Dolenjski! Ampak tudi o štirih generacijah družine Javornik in Pevec, ki so svoje življenje posvetile temu, da se...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna