Objavili smo

Čas je za mandarine

11 / 2021

DIŠEČE IN ZDRAVO ZIMSKO VESELJE
Mandarine so sadež, ki ob koncu leta in prihajajočih praznikih ne smejo manjkati na mizi. Ne navdušujejo le s sočnostjo in edinstveno aromo, ampak so tudi prava zakladnica vitaminov. Večino mandarin se pri nas in v svetu poje svežih, mi pa vam tokrat ponujamo tudi nekaj idej, kako jih uporabiti v jedeh.

VITAMINSKE BOMBICE S KARAKTERJEM
Čeprav mandarine poleg pomela in citrone veljajo za eno od izvornih vrst citrusov, vsi ostali naj bi bili namreč križanci, so posebne in samosvoje. So edine, ki jih je potrebno obrati takoj, ko dozorijo, saj lahko hitro dobijo nezaželjen okus. So tudi edine med citrusi s tako tanko in mehko lupino ter belo podlupino, da ju je enostavno odstraniti. Poleg tega imajo edinstveno in nezamenljivo dišečo aromo. Družina mandarin je pisana in raznolika, vanjo na primer sodijo tangerine, klementine, satsuma in druge podskupine. So zdravo zimsko sadje, ki poleg vlaknin in vode vsebuje veliko vitamina A, C in B, kalcija in kalija ter folne kisline. Pridelava in poraba mandarin v Evropi vztrajno raste. Raziskave kažejo, da je v zadnjih dveh letih k temu pripomogla tudi pandemija koronavirusa, saj kupci še pogosteje kot sicer posegajo po citrusih, ki ugodno vplivajo na odpornost in zdravje...

Foto: Guliver/Stockfood

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 11/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Recepti:
-Solata z mandarinami, svinjino in pinjolami
-Piščanec s čilijem, mandarinami in karamelno omako
-Mandarinin džem
-Kolački z mandarinami

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.