Objavili smo

Čas je za mandarine

11 / 2021

DIŠEČE IN ZDRAVO ZIMSKO VESELJE
Mandarine so sadež, ki ob koncu leta in prihajajočih praznikih ne smejo manjkati na mizi. Ne navdušujejo le s sočnostjo in edinstveno aromo, ampak so tudi prava zakladnica vitaminov. Večino mandarin se pri nas in v svetu poje svežih, mi pa vam tokrat ponujamo tudi nekaj idej, kako jih uporabiti v jedeh.

VITAMINSKE BOMBICE S KARAKTERJEM
Čeprav mandarine poleg pomela in citrone veljajo za eno od izvornih vrst citrusov, vsi ostali naj bi bili namreč križanci, so posebne in samosvoje. So edine, ki jih je potrebno obrati takoj, ko dozorijo, saj lahko hitro dobijo nezaželjen okus. So tudi edine med citrusi s tako tanko in mehko lupino ter belo podlupino, da ju je enostavno odstraniti. Poleg tega imajo edinstveno in nezamenljivo dišečo aromo. Družina mandarin je pisana in raznolika, vanjo na primer sodijo tangerine, klementine, satsuma in druge podskupine. So zdravo zimsko sadje, ki poleg vlaknin in vode vsebuje veliko vitamina A, C in B, kalcija in kalija ter folne kisline. Pridelava in poraba mandarin v Evropi vztrajno raste. Raziskave kažejo, da je v zadnjih dveh letih k temu pripomogla tudi pandemija koronavirusa, saj kupci še pogosteje kot sicer posegajo po citrusih, ki ugodno vplivajo na odpornost in zdravje...

Foto: Guliver/Stockfood

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 11/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Recepti:
-Solata z mandarinami, svinjino in pinjolami
-Piščanec s čilijem, mandarinami in karamelno omako
-Mandarinin džem
-Kolački z mandarinami

Deli na
07 / 2024
Gostilna na Gradu, Ljubljana
TUJI GOSTJE SI ŽELIJO SPOZNATI SLOVENSKE OKUSE IN VINA! Na Ljubljanski grad iz starega mestnega jedra vodi več pešpoti in tudi razgledna vzpenjača. Ena najbolj priljubljenih turističnih točk v prestolnici je privlačna zaradi slikovite srednjeveške utrdbe in čudovitega razgleda na mesto, toda...
07 / 2024
Luka Jezeršek - Jezeršek gostinstvo
PARTNERSTVO NA TAGGENBRUNNU JE ZA NAS PRIZNANJE, PRILOŽNOST IN IZZIV! Posestvo in grad Taggenbrunn na avstrijskem Koroškem slovita kot priljubljena turistična točka ter tudi lokacija za prireditve in praznovanja. Njegovi lastniki, družina Riedl, so gostinski in hotelski del v upravljanje zaupali...
07 / 2024
Gostilna Rajh, Bakovci
NIKOLI NISEM POZABIL NA TRADICIJO, PREKMURSKE OKUSE IN RECEPTE, KI SEM JIH PODEDOVAL! V Gostilni Rajh jedi dišijo po Prekmurju, naj gre za tradicionalne, kot so bograč, dödoli, prekmurska gibanica in retaši, ali sodobne s podpisom 30-letnega chefa Leona Pintariča. Leta 2016 je bil nacionalni zmagovalec...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna