Objavili smo

Čas je za mandarine

11 / 2021

DIŠEČE IN ZDRAVO ZIMSKO VESELJE
Mandarine so sadež, ki ob koncu leta in prihajajočih praznikih ne smejo manjkati na mizi. Ne navdušujejo le s sočnostjo in edinstveno aromo, ampak so tudi prava zakladnica vitaminov. Večino mandarin se pri nas in v svetu poje svežih, mi pa vam tokrat ponujamo tudi nekaj idej, kako jih uporabiti v jedeh.

VITAMINSKE BOMBICE S KARAKTERJEM
Čeprav mandarine poleg pomela in citrone veljajo za eno od izvornih vrst citrusov, vsi ostali naj bi bili namreč križanci, so posebne in samosvoje. So edine, ki jih je potrebno obrati takoj, ko dozorijo, saj lahko hitro dobijo nezaželjen okus. So tudi edine med citrusi s tako tanko in mehko lupino ter belo podlupino, da ju je enostavno odstraniti. Poleg tega imajo edinstveno in nezamenljivo dišečo aromo. Družina mandarin je pisana in raznolika, vanjo na primer sodijo tangerine, klementine, satsuma in druge podskupine. So zdravo zimsko sadje, ki poleg vlaknin in vode vsebuje veliko vitamina A, C in B, kalcija in kalija ter folne kisline. Pridelava in poraba mandarin v Evropi vztrajno raste. Raziskave kažejo, da je v zadnjih dveh letih k temu pripomogla tudi pandemija koronavirusa, saj kupci še pogosteje kot sicer posegajo po citrusih, ki ugodno vplivajo na odpornost in zdravje...

Foto: Guliver/Stockfood

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 11/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Recepti:
-Solata z mandarinami, svinjino in pinjolami
-Piščanec s čilijem, mandarinami in karamelno omako
-Mandarinin džem
-Kolački z mandarinami

Deli na
11 / 2021
Gostilna s prenočišči Vovko, Ratež
DRUŽINSKA TRADICIJA IN DOLENJSKA KULINARIKA Z ROKO V ROKI Gostilna Vovko na Dolenjskem bo prihodnje leto praznovala 45 let obstoja in v vsem tem času ji je kljub menjavi generacije uspelo obdržati vzdušje in ponudbo pristne družinske domače gostilne. V njej boste uživali vsi, ki ljubite prasketanje...
11 / 2021
Ekološko vinogradništvo Rodica, Truške
ISTRA BI LAHKO BILA EKOLOŠKA VINSKA DESTINACIJA! Marinko Rodica je eden prvih istrskih vinarjev, ki je prešel na ekološko vinogradništvo in leta 2012, takoj, ko je zakonodaja to omogočila, certificiral tudi svoja ekološka vina. Po njegovem mnenju ima Istra vse pogoje, da bi lahko postala ekološka...
11 / 2021
Razvozlani stoletni kuharski zapiski
V Zgodovinskem arhivu Celje v zbirki rokopisov hranijo zvezek Kuhinjska knjiga za Hotel Triglav, ki je zdaj zaživela v sodobni preobleki in z naslovom #receptiizarhiva : stoletni kuharski zapiski za sodobno rabo. Zgodbo o obujenih zapiskih in receptih sevniške hotelske kuhinje v času med obema svetovnima...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.