Objavili smo

Chef Carlo Casoni - od Ferrarija k Muttiju

03 / 2020

Simpatični 51-letni Carlo Casoni je italijanski chef, ki že deset let razvija in promovira jedi pri Muttiju, največjem italijanskem proizvajalcu paradižnikove pulpe, vloženih pelatov in ostalih paradižnikovih omak. Po 11-dnevnem potovanju po Ameriki, kjer je predstavljal Muttijeve izdelke, se je konec januarja ustavil tudi v Sloveniji. Ujeli smo ga na sejmu GastExpo, kjer je pripravljal jedi z Muttijevimi izdelki, ki jih pri nas zastopa podjetje Magistrat International. 

KUHAR OD MALIH NOG
Chef Carlo Casoni je od malih nog vpleten v kuhanje, saj je kot devetletni deček pomagal staršem, ki so imeli v mestu Reggio Emilia restavracijo. Stara mama Paola je pripravljala tradicionalne italijanske jedi, on pa je sprva pomagal pri pripravljalnih delih. »Spominjam se, ko mi je oče rekel, da je delo kuharja izjemno naporno in da moram zato oditi v dve najboljši kuharski šoli v Italiji. In tako je tudi bilo. Takrat sta bili to gostinska in hotelirska šola Carlo Porta v Milanu in šola za chefe Marebello v Riminiju,« pove Carlo. Kot 15-letni deček je nato svoje kuharske spretnosti uril v štirizvezdičnem hotelu, kasneje je po nekaj mesecev stažiral v dveh milanskih restavracijah z Michelinovimi zvezdicami. 

SVET FERRARIJA IN FORMULE 1
Leta 1995 se je začela njegova kuharska kariera v avtomobilski industriji. Pridružil se je catering podjetju v Modeni, ki je večkrat pripravljalo jedi Ferrari. Nekega dne je vodstvo sklicalo vse kuharje in ker je imel edini veljaven potni list, je naslednji dan odpotoval v Barcelono. Tam so se odvijale testne dirke Ferrarijeve ekipe Formule 1. »Vsaka ekipa pri Formuli 1 ima dve ekipi, eno tekmovalno in eno, ki testira. Testiranje je zelo pomembno, sam sem kuhal za tamkajšnjo ekipo, ki je štela približno 60 ljudi. Po dveh mesecih, ko sem se izkazal, so me poslali v Avstralijo, kjer sem sodeloval na prvi dirki.« Tako je postal glavni kuhar Ferrarijeve ekipe za naslednjih pet let. Z njo je potoval po svetu, kuhal za dirkače, pomembne goste in znane osebnosti. Bil je prisoten na petih svetovnih prvenstvih v času, ko je še tekmoval Michael Schumacher. Spominja se, da so na račun Michaelovih zmag, ki je bil takrat na vrhuncu svoje kariere, vsako nedeljo odprli 36 steklenic šampanjca Veuve Clicquot! Za 100-člansko ekipo so se pod njegovo taktirko pripravljali trije glavni obroki vsak dan...

Celoten članek z receptom je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2020.

Tekst in foto: Urša Cvilak

Recept:
- Rdeča rižota

 

Deli na
05 / 2023
Krčma na gradu Bogenšperk, chefa Mitja Zadravec Ribič in Marko Železnik
GRAD, NA KATEREM SE PIŠEJO ZANIMIVE ZGODBE Na gradu Bogenšperk na Dolenjskem je živel in pisal znameniti polihistor Janez Vajkard Valvasor. Tu se je pred tremi leti začela pisati tudi zanimiva, ustvarjalna in ambiciozna gostinska zgodba, katere avtor je Mitja Zadravec Ribič s svojo zagnano ekipo....
05 / 2023
Sibon Wine & Spa Resort, Jeruzalem - chef Zoran Ristič
V DEŽELI ŠIPONA ZDAJ TUDI BUTIČNI HOTEL SIBON! Med turistično najbolj prepoznavne kraje Prlekije zagotovo sodi Jeruzalem, ki je od Ljutomera oddaljen 7 kilometrov in mu pravijo tudi raj med vinogradi. Prav tu se je pred letom dni odprl štirizvezdični butični hotel Sibon Wine & Spa Resort....
05 / 2023
Gault&Millau Slovenija 2023
DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ! Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.