Objavili smo

Chef Carlo Casoni - od Ferrarija k Muttiju

03 / 2020

Simpatični 51-letni Carlo Casoni je italijanski chef, ki že deset let razvija in promovira jedi pri Muttiju, največjem italijanskem proizvajalcu paradižnikove pulpe, vloženih pelatov in ostalih paradižnikovih omak. Po 11-dnevnem potovanju po Ameriki, kjer je predstavljal Muttijeve izdelke, se je konec januarja ustavil tudi v Sloveniji. Ujeli smo ga na sejmu GastExpo, kjer je pripravljal jedi z Muttijevimi izdelki, ki jih pri nas zastopa podjetje Magistrat International. 

KUHAR OD MALIH NOG
Chef Carlo Casoni je od malih nog vpleten v kuhanje, saj je kot devetletni deček pomagal staršem, ki so imeli v mestu Reggio Emilia restavracijo. Stara mama Paola je pripravljala tradicionalne italijanske jedi, on pa je sprva pomagal pri pripravljalnih delih. »Spominjam se, ko mi je oče rekel, da je delo kuharja izjemno naporno in da moram zato oditi v dve najboljši kuharski šoli v Italiji. In tako je tudi bilo. Takrat sta bili to gostinska in hotelirska šola Carlo Porta v Milanu in šola za chefe Marebello v Riminiju,« pove Carlo. Kot 15-letni deček je nato svoje kuharske spretnosti uril v štirizvezdičnem hotelu, kasneje je po nekaj mesecev stažiral v dveh milanskih restavracijah z Michelinovimi zvezdicami. 

SVET FERRARIJA IN FORMULE 1
Leta 1995 se je začela njegova kuharska kariera v avtomobilski industriji. Pridružil se je catering podjetju v Modeni, ki je večkrat pripravljalo jedi Ferrari. Nekega dne je vodstvo sklicalo vse kuharje in ker je imel edini veljaven potni list, je naslednji dan odpotoval v Barcelono. Tam so se odvijale testne dirke Ferrarijeve ekipe Formule 1. »Vsaka ekipa pri Formuli 1 ima dve ekipi, eno tekmovalno in eno, ki testira. Testiranje je zelo pomembno, sam sem kuhal za tamkajšnjo ekipo, ki je štela približno 60 ljudi. Po dveh mesecih, ko sem se izkazal, so me poslali v Avstralijo, kjer sem sodeloval na prvi dirki.« Tako je postal glavni kuhar Ferrarijeve ekipe za naslednjih pet let. Z njo je potoval po svetu, kuhal za dirkače, pomembne goste in znane osebnosti. Bil je prisoten na petih svetovnih prvenstvih v času, ko je še tekmoval Michael Schumacher. Spominja se, da so na račun Michaelovih zmag, ki je bil takrat na vrhuncu svoje kariere, vsako nedeljo odprli 36 steklenic šampanjca Veuve Clicquot! Za 100-člansko ekipo so se pod njegovo taktirko pripravljali trije glavni obroki vsak dan...

Celoten članek z receptom je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2020.

Tekst in foto: Urša Cvilak

Recept:
- Rdeča rižota

 

Deli na
12 / 2024
Restavracija A3, Grad Rajhenburg
KJER SI DOBRE JEDI IN POSAVSKA VINA PODAJAJO ROKO Z GRAJSKO ZGODOVINO  Na pečini, s katere se odpira pogled na široko in lenobno ovinkasto strugo reke Save in Brestanico, v svoji celovito obnovljeni podobi stoji grad Rajhenburg. V njem so nekoč trapisti izdelovali čokolado, likerje in sir ter pridelovali...
12 / 2024
BIC Ljubljana - nagrajene magdalenice in druge praznične sladice
Decembra v slaščičarskih delavnicah na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC) diši po prazničnih piškotih, pitah in poticah. Še vedno pa odmeva tudi uspešen nastop dijakov, bodočih slaščičark in slaščičarjev, na mednarodnem tekmovanju Interslast v Termah Tuhelj na Hrvaškem....
11 / 2024
Hotel Plesnik, Logarska dolina
SVEŽ VETER V JADRIH HOTELA PLESNIK Hotel Plesnik bo prihodnje leto praznoval tri desetletja delovanja od ponovne otvoritve in v jubilejno leto vstopa s pomembnimi novostmi in zagonom. Novi chef Tom Čopar je pod taktirko pionirja slovenske visoke kulinarike Janeza Bratovža zasnoval ponudbo, v kateri...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna