Objavili smo

Chef Iztok Gumzej - prehrana zaposlenih

03 / 2020

Kuhar Iztok Gumzej zase pravi, da je tipičen deloholični Zasavec. Kuhalnico je najprej vrtel pri različnih slovenskih gostincih, v zadnjih šestih letih pa se je povzpel v sam vrh gostinske dejavnosti pri ISS Facility Services. Gre za vodilno podjetje v svetu na področju upravljanja objektov, v smislu nudenja storitev - od vzdrževanja objektov, čistilnega servisa do cateringa. Zaupal nam je, kako je tam postal direktor gostinstva za celotno vzhodno Evropo, kako poteka njegov delovni dan in kakšni so trendi na področju organizirane prehrane.

Kje vse je pravzaprav prisoten ISS Facility, njegove razsežnosti segajo na vse konce sveta?
Iztok: "ISS je eno največjih globalnih podjetij za »outsourcing« oz. zunanji najem storitev, kot so vzdrževanje, čistilni servis, prehrana in podobno. Gostinski del ISS pripravi dnevno približno 1,5 milijon obrokov po celem svetu. Prisoten je na vseh kontinentih, izvira pa iz Danske, kjer je v Kopenhagnu tudi sedež podjetja. V Evropi je ISS najbolj močno prisoten v Angliji, na Irskem, Danskem oziroma Skandinaviji nasploh, v Španiji, Turčiji. V Sloveniji smo kot catering za vsakodnevno prehrano zaposlenih zadolženi v Cimosu, Svatikometu, raznih bankah in drugih podjetjih."

Ob družbeni prehrani vedno pomislimo na menzo in manj privlačne jedi. Kakšni so dejansko trendi v organizirani prehrani?
Iztok: "To se je precej spremenilo. Sedaj želimo ljudi poučiti o zdravi prehrani. Ena izmed študij je pokazala, da če v podjetju investirajo samo en evro več za obrok na zaposlenega, se jim to zelo obrestuje. Zakaj? Ker je storilnost večja, če zaposleni prejme normalen obrok z ravno prav kalorijami, ljudje so bolj zadovoljni, tudi jedilnice so lepo domače opremljene. V našem podjetju smo tudi izboljšali porcelan in nimamo več »menza« dorbnega inventarja. Uporabljamo priznane blagovne znamke porcelana, kot sta Rak ali Churchill. Želim si, da bi imeli tudi lastno pekarno in bi pekli svoj kruh, ampak to je precejšen zalogaj, saj povsod niti ni dovolj prostora za kaj takšnega."

Lahko v kuhinje vključujete lokalne sestavine in sestavljate svoje recepte oziroma jedi?
"Ja, kolikor hočemo. Spodbujamo tudi, da bi vsaka naša kuhinja imela svoj zeliščni vrt (t.i. »Planning grow«). Velik poudarek dajemo na čim manjšo uporabo plastike, ki je velik strošek. Pazimo, da se živila čim bolj uporabijo od začetka do konca, to vse natančno spremljam po nabavi materiala in porabi materiala. Na primer, ko očistimo zelenjavo, damo iz ostankov kuhati jušno osnovo, tako da se čim več živila porabi. Na Poljskem, kjer je delovna sila nekoliko cenejša, sami lupijo krompir. Pri nas se to ne splača, zato kupujemo že olupljen in vakuumsko pakiran krompir. Stroške imamo res definirane na prafaktorje..."

Celoten intervju je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2020.

Tekst: Urša Cvilak Foto: osebni arhiv Iztok Gumzej

Deli na
05 / 2023
Krčma na gradu Bogenšperk, chefa Mitja Zadravec Ribič in Marko Železnik
GRAD, NA KATEREM SE PIŠEJO ZANIMIVE ZGODBE Na gradu Bogenšperk na Dolenjskem je živel in pisal znameniti polihistor Janez Vajkard Valvasor. Tu se je pred tremi leti začela pisati tudi zanimiva, ustvarjalna in ambiciozna gostinska zgodba, katere avtor je Mitja Zadravec Ribič s svojo zagnano ekipo....
05 / 2023
Sibon Wine & Spa Resort, Jeruzalem - chef Zoran Ristič
V DEŽELI ŠIPONA ZDAJ TUDI BUTIČNI HOTEL SIBON! Med turistično najbolj prepoznavne kraje Prlekije zagotovo sodi Jeruzalem, ki je od Ljutomera oddaljen 7 kilometrov in mu pravijo tudi raj med vinogradi. Prav tu se je pred letom dni odprl štirizvezdični butični hotel Sibon Wine & Spa Resort....
05 / 2023
Gault&Millau Slovenija 2023
DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ! Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.