Objavili smo

Chef Marko Brinar - kuhamo vegansko

01 / 2021

VEGANSKA KUHINJA V NAVDIH IN IZZIV
Popraznični čas je kot nalašč za različne očiščevalne diete in pripravo lažjih, tudi veganskih jedi. Da so te lahko zelo okusne in na oko privlačne, nas je prepričal chef Marko Brinar. Ob tem nam je veliko zanimivega povedal o svoji poklicni poti. In odkrito spregovoril tudi o izgorelosti ter ponovno najdeni strasti do kuhanja.

Hrana, ki ne obteži želodca
Chef Marko Brinar je sicer rojen Trboveljčan, a že vse od srednje šole ga poklicna kuharska pot vodi po drugih krajih. Zadnje leto dni v Ljubljani kuha za zaposlene v programerskem podjetju, znanem po razvoju zabavnih mobilnih aplikacij. Njegovi novi lastniki, ki so iz tujine, so želeli ohraniti tradicijo prvotnih lastnikov, da zaposlenim nudijo možnost veganske in vegetarijanske prehrane. Tako so jim dnevno na voljo zdravi in za telo ne pretežki obroki. »Začne se z jutranjimi zajtrki in prigrizki, ko ne smejo manjkati sveže sadje, zelenjava, smutiji, žitarice, in nadaljuje s kosili. Ti so prav tako vegetarijanski ali veganski, velikokrat tudi brezglutenski,« pripoveduje Marko Brinar, 45-letni vodja kuhinje, ki skrbi tudi za načrtovanje jedilnikov in nabavo. »Vsak dan pripravimo od 50 do 150 obrokov. Ker smo mednarodno podjetje in je med zaposlenimi precej tujcev in mladih, se trudim, da so jedi stilsko pisane, to jim je všeč. Od slovenskih, ki jih kuham najraje, do tujih, kot so različni kariji, ramen in podobno. Prav vse je mogoče zelo okusno pripraviti tudi brez mesa,« poudari. Prisega na sezonsko in lokalno pridelano sadje ter zelenjavo. In čeprav sam ni zaprisežen vegetarijanec, prizna, da je takšen način kuhanja in prehranjevanja njemu rešil ne le zdravje, ampak tudi voljo do kuharskega dela in ustvarjanja...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 1/2021. Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Bistra bučna juha s čičerikinimi cmočki
-Pečena pesa z vloženo šalotko in brezglutenskimi krekerji
-Bučni »njoki« s kremo iz gomoljne zelene in bučnega olja
-Pečeno rdeče zelje s pomarančno omako in ajdova kaša s karamelizirano kutino
-Kakijev crème brûlée, vaniljev žličnik na mandljevem drobljencu in gel granatnega jabolka

Deli na
09 / 2021
Šunkarna in restavracija Kodila, Markišavci - chefa Boštjan Lačen in Daniel Sukič
V HIŠI PREKMURSKE ŠUNKE IN DRUGIH MESNIH DOBROT Družina Kodila je leta 2013 z novim kulinaričnim centrom, pod streho katerega so združene predelava in zorilnica mesa, trgovina in restavracija, še nadgradila svojo uspešno poslovno zgodbo. Šunkarna Kodila tako ni več le raj za ljubitelje mesnih...
09 / 2021
Norma 23, Ljubljana - chef Mickaël Alix
CRÊPES IN GALETTES Pod Plečnikovimi arkadami na glavni ljubljanski tržnici po novem pečejo palačinke s francoskim stilom! Zakonca Mateja Todić Curk in Predrag Todić sta se namreč odločila, da svojemu lokalu Norma 23 poleg imena (prej Grand Cafe Ljubljana) spremenita tudi vsebino in v glavno...
09 / 2021
Več kot le kulinarični pozdrav z Idrijskega
Ste vedeli, da se Idrija ponaša s kar nekaj presežki – drugim največjim rudnikom živega srebra na svetu, največjim lesenim pogonskim vodnim kolesom v Evropi (idrijski kamšt), najstarejšo neprekinjeno delujočo čipkarsko šolo na svetu, najstarejšim filmskim gledališčem v Evropi, v katerem...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.