Objavili smo

Chef Marko Brinar - kuhamo vegansko

01 / 2021

VEGANSKA KUHINJA V NAVDIH IN IZZIV
Popraznični čas je kot nalašč za različne očiščevalne diete in pripravo lažjih, tudi veganskih jedi. Da so te lahko zelo okusne in na oko privlačne, nas je prepričal chef Marko Brinar. Ob tem nam je veliko zanimivega povedal o svoji poklicni poti. In odkrito spregovoril tudi o izgorelosti ter ponovno najdeni strasti do kuhanja.

Hrana, ki ne obteži želodca
Chef Marko Brinar je sicer rojen Trboveljčan, a že vse od srednje šole ga poklicna kuharska pot vodi po drugih krajih. Zadnje leto dni v Ljubljani kuha za zaposlene v programerskem podjetju, znanem po razvoju zabavnih mobilnih aplikacij. Njegovi novi lastniki, ki so iz tujine, so želeli ohraniti tradicijo prvotnih lastnikov, da zaposlenim nudijo možnost veganske in vegetarijanske prehrane. Tako so jim dnevno na voljo zdravi in za telo ne pretežki obroki. »Začne se z jutranjimi zajtrki in prigrizki, ko ne smejo manjkati sveže sadje, zelenjava, smutiji, žitarice, in nadaljuje s kosili. Ti so prav tako vegetarijanski ali veganski, velikokrat tudi brezglutenski,« pripoveduje Marko Brinar, 45-letni vodja kuhinje, ki skrbi tudi za načrtovanje jedilnikov in nabavo. »Vsak dan pripravimo od 50 do 150 obrokov. Ker smo mednarodno podjetje in je med zaposlenimi precej tujcev in mladih, se trudim, da so jedi stilsko pisane, to jim je všeč. Od slovenskih, ki jih kuham najraje, do tujih, kot so različni kariji, ramen in podobno. Prav vse je mogoče zelo okusno pripraviti tudi brez mesa,« poudari. Prisega na sezonsko in lokalno pridelano sadje ter zelenjavo. In čeprav sam ni zaprisežen vegetarijanec, prizna, da je takšen način kuhanja in prehranjevanja njemu rešil ne le zdravje, ampak tudi voljo do kuharskega dela in ustvarjanja...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 1/2021. Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Bistra bučna juha s čičerikinimi cmočki
-Pečena pesa z vloženo šalotko in brezglutenskimi krekerji
-Bučni »njoki« s kremo iz gomoljne zelene in bučnega olja
-Pečeno rdeče zelje s pomarančno omako in ajdova kaša s karamelizirano kutino
-Kakijev crème brûlée, vaniljev žličnik na mandljevem drobljencu in gel granatnega jabolka

Deli na
04 / 2025
Gostilna Javornik, Rakovnik
V JAVORNIKOVI KUHINJI NOV VETER, A KRUŠNA PEČ OSTAJA SRCE HIŠE Gostilna Javornik na Rakovniku pri Šentrupertu ni le zgodba o jedeh iz krušne peči, prenovljeni hiši, kozolcu in Dolenjski! Ampak tudi o štirih generacijah družine Javornik in Pevec, ki so svoje življenje posvetile temu, da se...
04 / 2025
Restavracija Sedem, VSGT Maribor
»ZERO WASTE« V PRAKSI: KUHINJA, KJER NIČ NE GRE V NIČ Trajnostno kuhanje je postalo ključni element sodobne prehrambene kulture. Kuhinja brez odpadkov ni le trend, temveč filozofija, ki se osredotoča na načela, kot so lokalna pridelava, uporaba sezonskih sestavin in smiselno ravnanje z vsakim...
04 / 2025
Kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija že sedmič nagradil najboljše
Pod bliščem igrivih konfetov so se v soju fotografskih bliskavic v Festivalni dvorani v Ljubljani zadovoljno smejali prejemniki prestižnih gastronomskih nagrad Gault&Millau Slovenija za leto 2025. Zbrali so se najboljši med najboljšimi, pod reflektorji so se znašla tudi sveža imena slovenske...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna