Objavili smo

Darko Klemen, MasterChef Slovenije 2016 – gostilna Mama Marička

01 / 2021

ZMAGOVALEC DRUGEGA MASTERCHEFA ODPIRA SVOJO GOSTILNO!
Darko Klemen, ki je leta 2016 na tv kuharskem tekmovanju osvojil naziv MasterChef Slovenije, je zgovoren, zabaven, tudi trmast, poln idej in predan kuhanju. Sicer pa pristen Štajerc in družinski človek, ki že petnajst let živi in dela na obali. Obiskali smo ga v njegovem novem kuharskem pristanu, gostilni Mama Marička v Parecagu pri Sečovljah. Še pred odprtjem je posebej za revijo Pet zvezdic pripravil tudi nekaj jedi.

Intervju:

Popolna prenova gostilne Mama Marička se bliža h koncu in odprli jo boste takoj, ko se sprostijo protikoronski ukrepi. Ste končno našli svoj pristan?
Darko:
 (smeh) Lahko bi temu tako rekli. Mama Marička mi je bila kar nekako usojena. Gre za gostilno z dolgo, kar 63-letno tradicijo, ki je tik ob cesti med Sečo in mejnim prehodom s Hrvaško ter z razgledom na Sečoveljske soline. Vedno je bila moja želja imeti svojo gostilno oziroma restavracijo. Po naključju sem v neki gostilni (tam se sklepajo posli, kje drugje!) spoznal sina lastnice hiše. Začel sem mu z navdušenjem razlagati, kako bi tudi sam želel imeti gostilno, kjer bi pripravljal slovenske jedi in podobno. In je rekel, da mi lahko ponudi v najem Gostilno Marička. Iskreno, takrat sploh še nisem iskal svojega prostora, saj sem vedel, da gostilna ni zgolj kuhanje, ampak bistveno več. In tako se je zgodilo. Ime Marička sem obdržal, ker je bilo tudi moji sedaj že pokojni mami ime Marija. Tako bom gostilni lahko vdahnil tudi nekaj osebne note. 
Imeti lastno gostilno me privlači zato, ker želim biti v stiku z ljudmi, s hrano in hočem videti čim več nasmejanih gostov, zadovoljnih z mojo kuhinjo. Opazovati njihove obraze je zelo zanimivo. Z mimiko ti nehote hitro povedo, kakšna se jim zdi v resnici tvoja hrana. (smeh)

Zakaj nekaterim po zmagi uspe obdržati glavo »na pravem mestu«, spet drugim pa ne?
Darko:
 Kako boš po zmagi vse skupaj zapeljal, je popolnoma prepuščeno vsakemu posamezniku. Če želiš izkoristiti naziv, moraš biti po mojem tudi malo »ljudski človek«, da te ljudje vzamejo za svojega. Mogoče imam srečo, ker imam za sabo Štajerce, čeprav imam ogromno oboževalcev tudi v Ljubljani. To me je zelo presenetilo. Naziv prinese dosti dela in je dejansko samo brca v tazadnjo. 
Sam ne vidim razloga, da bi zaradi zmage in naziva MasterChef Slovenije ven udaril moj ego. Tudi nisem mahnjen na denar, saj izhajam iz delavske družine. Imam vse – otroka, ženo, prijatelje, rad delam, kar delam! Ne potrebujem hudega avtomobila, raje imam svoj kombi, v katerega spravim vse.

Celoten intervju z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 1/2021.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Marička dobra juha (česnova juha s topinamburjem, kozicami in tartufi)
-Maistrova rižota (kremasta rižota s tolminskim žafranom in potočnimi raki)
-Sečoveljski krapi (testenine s krapom in kozjo skuto, hrenovo peno in botargo)
-Svinjski trebušček (potrebušina s krompirjevo zloženko, peso in grahom)
-Prekmursko-primorska razgibanica (makov in skutni žličnik, pena pečenih jabolk in kroštule)

Deli na
09 / 2021
Šunkarna in restavracija Kodila, Markišavci - chefa Boštjan Lačen in Daniel Sukič
V HIŠI PREKMURSKE ŠUNKE IN DRUGIH MESNIH DOBROT Družina Kodila je leta 2013 z novim kulinaričnim centrom, pod streho katerega so združene predelava in zorilnica mesa, trgovina in restavracija, še nadgradila svojo uspešno poslovno zgodbo. Šunkarna Kodila tako ni več le raj za ljubitelje mesnih...
09 / 2021
Norma 23, Ljubljana - chef Mickaël Alix
CRÊPES IN GALETTES Pod Plečnikovimi arkadami na glavni ljubljanski tržnici po novem pečejo palačinke s francoskim stilom! Zakonca Mateja Todić Curk in Predrag Todić sta se namreč odločila, da svojemu lokalu Norma 23 poleg imena (prej Grand Cafe Ljubljana) spremenita tudi vsebino in v glavno...
09 / 2021
Več kot le kulinarični pozdrav z Idrijskega
Ste vedeli, da se Idrija ponaša s kar nekaj presežki – drugim največjim rudnikom živega srebra na svetu, največjim lesenim pogonskim vodnim kolesom v Evropi (idrijski kamšt), najstarejšo neprekinjeno delujočo čipkarsko šolo na svetu, najstarejšim filmskim gledališčem v Evropi, v katerem...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.