Objavili smo

Darko Klemen, MasterChef Slovenije 2016 – gostilna Mama Marička

01 / 2021

ZMAGOVALEC DRUGEGA MASTERCHEFA ODPIRA SVOJO GOSTILNO!
Darko Klemen, ki je leta 2016 na tv kuharskem tekmovanju osvojil naziv MasterChef Slovenije, je zgovoren, zabaven, tudi trmast, poln idej in predan kuhanju. Sicer pa pristen Štajerc in družinski človek, ki že petnajst let živi in dela na obali. Obiskali smo ga v njegovem novem kuharskem pristanu, gostilni Mama Marička v Parecagu pri Sečovljah. Še pred odprtjem je posebej za revijo Pet zvezdic pripravil tudi nekaj jedi.

Intervju:

Popolna prenova gostilne Mama Marička se bliža h koncu in odprli jo boste takoj, ko se sprostijo protikoronski ukrepi. Ste končno našli svoj pristan?
Darko:
 (smeh) Lahko bi temu tako rekli. Mama Marička mi je bila kar nekako usojena. Gre za gostilno z dolgo, kar 63-letno tradicijo, ki je tik ob cesti med Sečo in mejnim prehodom s Hrvaško ter z razgledom na Sečoveljske soline. Vedno je bila moja želja imeti svojo gostilno oziroma restavracijo. Po naključju sem v neki gostilni (tam se sklepajo posli, kje drugje!) spoznal sina lastnice hiše. Začel sem mu z navdušenjem razlagati, kako bi tudi sam želel imeti gostilno, kjer bi pripravljal slovenske jedi in podobno. In je rekel, da mi lahko ponudi v najem Gostilno Marička. Iskreno, takrat sploh še nisem iskal svojega prostora, saj sem vedel, da gostilna ni zgolj kuhanje, ampak bistveno več. In tako se je zgodilo. Ime Marička sem obdržal, ker je bilo tudi moji sedaj že pokojni mami ime Marija. Tako bom gostilni lahko vdahnil tudi nekaj osebne note. 
Imeti lastno gostilno me privlači zato, ker želim biti v stiku z ljudmi, s hrano in hočem videti čim več nasmejanih gostov, zadovoljnih z mojo kuhinjo. Opazovati njihove obraze je zelo zanimivo. Z mimiko ti nehote hitro povedo, kakšna se jim zdi v resnici tvoja hrana. (smeh)

Zakaj nekaterim po zmagi uspe obdržati glavo »na pravem mestu«, spet drugim pa ne?
Darko:
 Kako boš po zmagi vse skupaj zapeljal, je popolnoma prepuščeno vsakemu posamezniku. Če želiš izkoristiti naziv, moraš biti po mojem tudi malo »ljudski človek«, da te ljudje vzamejo za svojega. Mogoče imam srečo, ker imam za sabo Štajerce, čeprav imam ogromno oboževalcev tudi v Ljubljani. To me je zelo presenetilo. Naziv prinese dosti dela in je dejansko samo brca v tazadnjo. 
Sam ne vidim razloga, da bi zaradi zmage in naziva MasterChef Slovenije ven udaril moj ego. Tudi nisem mahnjen na denar, saj izhajam iz delavske družine. Imam vse – otroka, ženo, prijatelje, rad delam, kar delam! Ne potrebujem hudega avtomobila, raje imam svoj kombi, v katerega spravim vse.

Celoten intervju z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 1/2021.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Marička dobra juha (česnova juha s topinamburjem, kozicami in tartufi)
-Maistrova rižota (kremasta rižota s tolminskim žafranom in potočnimi raki)
-Sečoveljski krapi (testenine s krapom in kozjo skuto, hrenovo peno in botargo)
-Svinjski trebušček (potrebušina s krompirjevo zloženko, peso in grahom)
-Prekmursko-primorska razgibanica (makov in skutni žličnik, pena pečenih jabolk in kroštule)

Deli na
09 / 2024
Gostilna in hotel Kunst, Leskovec pri Krškem
KUNSTOVI TA MLADI NADALJUJEJO, V PONUDBI OSTAJATA GLAVNA KRŠKOPOLJEC IN KOPUN Čeprav na obrobju Krškega in v hotelskem delu s poudarkom na poslovnem turizmu, družinsko vodena Gostilna in hotel Kunst ter njegova ekipa živita in dihata z lokalnim okoljem in domačini. Tukaj so doma prijazen sprejem...
09 / 2024
Pri Baronu, Planica nad Framom
BARONOVA EKO IDILA NA POHORJU, PERMAKULTURNI VRT IN ZGODOVINSKE JEDI Na Turistični in ekološki kmetiji Pri Baronu se je v družini turistična dejavnost začela v sedemdesetih letih, ko je babica sedanjega gospodarja Borisa Uranjeka začela z dejavnostjo na Gertovi domačiji v isti vasi. Na zdajšnji...
09 / 2024
Pršut in teran – ambasadorja kraške gastronomije
Doc. dr. Stanislav Renčelj je priznan kot eden vodilnih slovenskih strokovnjakov na področju predelave in priprave suhih mesnin. Svoje bogato znanje in izkušnje je uspešno prenašal v številna podjetja. Obenem je avtor več kot 50 knjig na temo suhih mesnin in slovenske kulinarične dediščine,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna