Objavili smo

Davide Argentino - intervju z italijanskim mojstrom peke

11 / 2019

Davide Argentino je svetovno znan italijanski mojster peke, ki s svojim znanjem o peki kruha in pic navdušuje ljudi po vsem svetu. Novembra 2018 je na tekmovanju picopekov v Šanghaju na Kitajskem med dvesto udeleženci osvojil naziv svetovnega prvaka v peki neapeljske pice (Pizza Napoletana World Champion). Oktobra 2019 pa je na povabilo D(r)oživetja prvič obiskal tudi Slovenijo in njegova dvodnevna delavnica je bila razprodana v zgolj dveh dneh! Svojo zanimivo poklicno pot je zaupal tudi nam.

Kot veliki mojster peke potujete po vsem svetu in svoje znanje delite na delavnicah. Od koga vse ste se učili? 
Davide: Res je, ogromno potujem in seznam mest, kjer sem predaval, je resnično zelo dolg - od rodne Italije vse do Kitajske, tokrat sem prvič tudi v Sloveniji. Še ko sem obiskoval srednjo šolo, sem med poletnimi počitnicami vedno tri mesece delal v piceriji in pekarni, ki je last družine mojega svaka. Nato sem začel delati še med božičnimi prazniki in kaj kmalu sem bil v pekarni vsak dan. Tam me je učil velik italijanski mojster peke Piergiorgio Giorilli. V Neaplju so ga klicali kar »Maradona kruha«. Res sem se veliko naučil od njega! Nekoč, ko sem po njegovih navodilih pekel pico, je bil s hrbtom obrnjen stran od peči in ni videl, kaj počnem. Kar naenkrat je rekel »Dovolj bo, pica je pečena, vzemi jo ven«, ne da bi sploh pogledal v peč. Po zvoku in vonju te- sta je vedel, kdaj je pica ravno prav pečena. Zdaj imam tudi sam že takšne izkušnje, da na delavnicah težko povem natančno, kako dolgo naj se pica peče. Izkušnje so tiste, s katerimi se naučiš prepoznavati ma- lenkosti in idealen čas pečenja...

Kakšni so trendi na področju priprave in peke pic? Od kod črpate ideje?
Davide:
Najprej bi rad poudaril, da nisem pi- copek, sem pek. A tudi pica se je rodila iz kruha in peki na leto porabimo toliko moke za vse svoje izdelke, kot je picopeki v celem svojem življenju. Znanje in samozavest, ki ju pek pridobi s fermentacijo in testom, je res ogromno. Veste, pri mojstru Piergiorgiu sem se nau- čil peči najrazličnejše kruhe in kasneje tudi pice iz različnegatesta. A on prihaja s severa Italije, jaz pa z juga, zato pri svoji peki uporabljam tehnike s severa in mentaliteto juga, s čimer ustvarjam noveproizvode, ki se razlikujejo od ostalih. Če bi vsi delali enake izdelke, bi bilo dolgčas, zato zelo rad poizkušam nove stvari, eksperimentiram... (smeh)

Celoten intervju je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 11/2019.

Tekst: Veronika Cvilak Križmančič  Foto: D(r)oživetje

Deli na
07 / 2020
Gostilna Mahorčič, Rodik - chefinja Ksenija Krajšek Mahorčič
KJER BRKINI POLJUBIJO KRAS IN PRETEKLOST NAVDIHUJE SEDANJOST Družinska Gostilna Mahorčič v Rodiku ima dolgo tradicijo. Pred približno desetimi leti sta jo v samostojno vodenje prevzela simpatična zakonca, Martin Mahorčič in Ksenija Krajšek Mahorčič, on sommelier 3. stopnje in ona chefinja....
07 / 2020
Gostilna in pivnica Stari pisker, Celje
ZA STRASTNE MESOJEDCE IN LJUBITELJE ŽARA Gostilna in pivnica Stari pisker v starem mestnem jedru Celja je raj za ljubitelje mesnih jedi z žara. Od navdihujočih rebrc, burgerjev in steakov do svežih jastogov in ostrig – za vsak okus nekaj! Brata Aljaž in Iztok Žilnik sta v gostinstvo stopila...
07 / 2020
Paninski dom na Kofcah - Moji štruklji Slovenije
ŠTRUKLJI, USPEŠNICA NA PLANINI IN V MESTU! Zgodba štrukljev družine Vogelnik in blagovne znamke Moji štruklji Slovenije se je začela pisati leta 2005 s ponudbo v planinski koči na Kofcah, Naj planinski koči leta 2019 in priljubljeni izletniški točki nad Tržičem. Nato pa uspešno nadaljevala...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.