Objavili smo

Dobrodošli v gastronomsko regijo Posavje

05 / 2020

Tudi v regiji Posavje so se v času izrednih razmer gastronomsko-turistični ponudniki soočili z omejitvami in težavami, a kljub temu z navdihom zrejo v prihodnost in pišejo nove zgodbe. V okviru skupne znamke OKUSI POSAVJA, ki združuje najboljše ponudnike kulinarike, vina, piva in dobrot s kmetij, so pripravili vabljive gourmet pakete v obliki darilnih bonov. 

Zakaj letos izbrati Posavje?
Z umirjanjem izrednih razmer postajajo razmišljanja in načrtovanja izletov in novih turističnih odkrivanj naše dežele vedno bolj aktualna. Ena od regij, ki je v zadnjih letih vedno bolj prepoznavna tudi po odlični kulinarični in vinski ponudbi, je Posavje. Restavracije in gostilne nudijo svežo lokalno hrano in z njo povezane navdihujoče zgodbe lokalnih pridelovalcev, ki z vsem svojim znanjem in odgovornostjo do narave ohranjajo tradicionalno kmetijstvo v regiji. Le to vključuje vse panoge, od pašne živinoreje, poljedelstva, zelenjadarstva, sadjarstva, do ribogojstva in vinogradništva. Gričevnata pokrajina, obogatena z izjemnim vodnim virom dveh mogočnih rek, Krke in Save, nudi vse pogoje za vrhunske lokalne izdelke. 
»Med surovinami, ki nas prav posebej povezujejo v Okuse Posavja in razlikujejo od drugih pokrajin, so sadje (jabolka, hruške in jagodičevje), raška č'bula, grozdje (modra frankinja in rumeni plavec), žita z Brežiško - Krškega polja, krškopoljski prašič in divjad,« je med drugim izpostavila Kristina Ogorevc Račič, direktorica Centra za podjetništvo in turizem Krško ali krajše kar CPT Krško. Prav center in njegova ekipa je bil tisti, ki je pred nekaj leti povezal odlične lokalne ponudnike iz vrst gostincev, vinarjev in pridelovalcev, da so oblikovali skupno znamko Okusi Posavja. Zdaj jih usmerja in koordinira, saj so ponudniki v promocijskih aktivnostih precej dejavni tudi sami. Spoznali so namreč, da je prihodnost turistične ponudbe v povezovanju in trženju regije kot celote. Tako je med drugim nastal tudi festival vina in kulinarike Okusi Posavja, ki ga gurmanski navdušenci ne smete zamuditi...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 5/2020.  Kupi izvodLetna naročnina

Tekst in foto: CPT Krško in Okusi Posavja

Deli na
06 / 2024
Restavracija Spargus, Špitalič - chef Andrej Smogavc
V NAJSTAREJŠI SLOVENSKI GOSTILNI NOVA ZGODBA, NOV CHEF IN NOVA VIZIJA Pravijo, da v dolini sv. Janeza Krstnika čas teče počasneje. Tukaj stoji mogočna Žička kartuzija, eden pomembnejših spomenikov srednjega veka v slovenskem prostoru in pomnik zgodovine življenja menihov. Le nekaj korakov...
06 / 2024
Gostilna in motel Pri Lešniku, Maribor
GOSTOLJUBNOST IN PRISTNI ŠTAJERSKI OKUSI ŽE OD LETA 1932 Na vzhodnem obrobju Maribora, v Brezju, stojita Gostilna in motel Pri Lešniku. Tukaj se še vedno zjutraj zamesi kruh, kuha prava goveja juha, počasi peče krača, postrežejo solato z vrta in v kozarec natočijo hišni bezgov sok. Tukaj natakarji...
06 / 2024
Turizem na podeželju do prepoznavnosti tudi s kolektivnimi znamkami
Teritorialne kolektivne blagovne znamke (TKBZ), vzpostavljene po modelu Izvorno slovensko, so postale pomembno gibalo razvoja slovenskega podeželja in njegovega gastronomskega turizma.Temeljijo na kratkih dobavnih poteh in vključujejo visokokakovostne lokalne izdelke, storitve in doživetja. O...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.