Objavili smo
11 / 2019
Pod obronki Zreškega Pohorja mlada prev- zemnika kmetije, zakonca Urška in Jernej, nadaljujeta skoraj tri desetletja dolgo tra- dicijo podeželskega turizma družine Topol- šek. Eko turistična kmetija Urška se ponaša z najvišjo kakovostjo storitev, ki jo označujejo štiri jabolka, ter ekološkimi certifikati za kmetijstvo in namestitev. Doma pridelana živila so navdih za okusne delikatese in jedi, tudi takšne z oznako Okusi Rogle.
Zgovorna in vedno polna nalezljive iskrivosti je Urška Topolšek Planinšek. Tako kot njena mama Vilma, ki je pred skoraj tremi desetletji skupaj z možem Tonetom postavila dobre temelje Eko turistične kmetije Urška. Te zdaj že pet let uspešno nadgrajuje Urška z možem Jernejem, ki je po poklicu gradbeni inženir. Delo na kmetiji mu je očitno pisano na kožo, saj medtem ko ima Urška roko nad turističnim delom kmetije, gosti in kuhinjo, on skrbi za vsa kmečka opravila, njive, predelavo mesnin in vinsko klet. A ne le to! Je tudi spreten v izdelavi lesenih kuhinjskih
desk iz izbranih vrst lesa in miz...
Na kmetiji Urška se gostje poleg velnesa lahko sproščajo tudi v ogrevanem manjšem zunanjem bazenu in prespijo v 7 sobah. Urška tudi ponosno pove: »Za nas je največja tržnica naša ekološka kmetija, saj na njej pridelamo kar 80 % živil, ki jih ponudimo našim gostom.« Od zelenjave, sadja, lešnikov (imajo nasad s 160 leskami), zelišč in jedilnega cvetja, sokov in marmelad. Do mesa (kmetija ima registrirano klavnico), suhomesnatih in mlečnih izdelkov (jogurt, skuta, sir), kokošjih jajc... Ostalo, česar ne pridelajo sami, na primer žita za moko, kupijo pri okoliških kmetih...
Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 11/2019.
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman
Recepti:
- Vroče jabolčno okrepčilo
- Bučni karpačo
- Jabolčna juha
- Pirin zdrob s klobaso, porom in lisičkami
- Nadevana svinjska rebra s krompirjevim mošnjičkom
- Čvečkova župa kot sladica