Objavili smo

Eko kmetija Urška, Križevec

11 / 2019

Pod obronki Zreškega Pohorja mlada prev- zemnika kmetije, zakonca Urška in Jernej, nadaljujeta skoraj tri desetletja dolgo tra- dicijo podeželskega turizma družine Topol- šek. Eko turistična kmetija Urška se ponaša z najvišjo kakovostjo storitev, ki jo označujejo štiri jabolka, ter ekološkimi certifikati za kmetijstvo in namestitev. Doma pridelana živila so navdih za okusne delikatese in jedi, tudi takšne z oznako Okusi Rogle.

Zgovorna in vedno polna nalezljive iskrivosti je Urška Topolšek Planinšek. Tako kot njena mama Vilma, ki je pred skoraj tremi desetletji skupaj z možem Tonetom postavila dobre temelje Eko turistične kmetije Urška. Te zdaj že pet let uspešno nadgrajuje Urška z možem Jernejem, ki je po poklicu gradbeni inženir. Delo na kmetiji mu je očitno pisano na kožo, saj medtem ko ima Urška roko nad turističnim delom kmetije, gosti in kuhinjo, on skrbi za vsa kmečka opravila, njive, predelavo mesnin in vinsko klet. A ne le to! Je tudi spreten v izdelavi lesenih kuhinjskih
desk iz izbranih vrst lesa in miz...

Na kmetiji Urška se gostje poleg velnesa lahko sproščajo tudi v ogrevanem manjšem zunanjem bazenu in prespijo v 7 sobah. Urška tudi ponosno pove: »Za nas je največja tržnica naša ekološka kmetija, saj na njej pridelamo kar 80 % živil, ki jih ponudimo našim gostom.« Od zelenjave, sadja, lešnikov (imajo nasad s 160 leskami), zelišč in jedilnega cvetja, sokov in marmelad. Do mesa (kmetija ima registrirano klavnico), suhomesnatih in mlečnih izdelkov (jogurt, skuta, sir), kokošjih jajc... Ostalo, česar ne pridelajo sami, na primer žita za moko, kupijo pri okoliških kmetih...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 11/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Vroče jabolčno okrepčilo
- Bučni karpačo
- Jabolčna juha
- Pirin zdrob s klobaso, porom in lisičkami
- Nadevana svinjska rebra s krompirjevim mošnjičkom
- Čvečkova župa kot sladica

Deli na
01 / 2021
Darko Klemen, MasterChef Slovenije 2016 – gostilna Mama Marička
ZMAGOVALEC DRUGEGA MASTERCHEFA ODPIRA SVOJO GOSTILNO!Darko Klemen, ki je leta 2016 na tv kuharskem tekmovanju osvojil naziv MasterChef Slovenije, je zgovoren, zabaven, tudi trmast, poln idej in predan kuhanju. Sicer pa pristen Štajerc in družinski človek, ki že petnajst let živi in dela na obali....
01 / 2021
Chef Marko Brinar - kuhamo vegansko
VEGANSKA KUHINJA V NAVDIH IN IZZIVPopraznični čas je kot nalašč za različne očiščevalne diete in pripravo lažjih, tudi veganskih jedi. Da so te lahko zelo okusne in na oko privlačne, nas je prepričal chef Marko Brinar. Ob tem nam je veliko zanimivega povedal o svoji poklicni poti. In odkrito...
01 / 2021
Čas je za so(n)čne limone
Redki sadeži so tako vsestranski, kot so to limone. Kisle, sočne, dišeče, bogate z vitamini in minerali se odlično podajo tako slanim in sladkim jedem kot pijačam. Tokrat ste vabljeni na potovanje v svet okusnih sladic iz limon! LIMONA vs. LIMETA Razen tega, da je prva rumena in druga zelena,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.