Objavili smo

Eko kmetija Urška, Križevec

11 / 2019

Pod obronki Zreškega Pohorja mlada prev- zemnika kmetije, zakonca Urška in Jernej, nadaljujeta skoraj tri desetletja dolgo tra- dicijo podeželskega turizma družine Topol- šek. Eko turistična kmetija Urška se ponaša z najvišjo kakovostjo storitev, ki jo označujejo štiri jabolka, ter ekološkimi certifikati za kmetijstvo in namestitev. Doma pridelana živila so navdih za okusne delikatese in jedi, tudi takšne z oznako Okusi Rogle.

Zgovorna in vedno polna nalezljive iskrivosti je Urška Topolšek Planinšek. Tako kot njena mama Vilma, ki je pred skoraj tremi desetletji skupaj z možem Tonetom postavila dobre temelje Eko turistične kmetije Urška. Te zdaj že pet let uspešno nadgrajuje Urška z možem Jernejem, ki je po poklicu gradbeni inženir. Delo na kmetiji mu je očitno pisano na kožo, saj medtem ko ima Urška roko nad turističnim delom kmetije, gosti in kuhinjo, on skrbi za vsa kmečka opravila, njive, predelavo mesnin in vinsko klet. A ne le to! Je tudi spreten v izdelavi lesenih kuhinjskih
desk iz izbranih vrst lesa in miz...

Na kmetiji Urška se gostje poleg velnesa lahko sproščajo tudi v ogrevanem manjšem zunanjem bazenu in prespijo v 7 sobah. Urška tudi ponosno pove: »Za nas je največja tržnica naša ekološka kmetija, saj na njej pridelamo kar 80 % živil, ki jih ponudimo našim gostom.« Od zelenjave, sadja, lešnikov (imajo nasad s 160 leskami), zelišč in jedilnega cvetja, sokov in marmelad. Do mesa (kmetija ima registrirano klavnico), suhomesnatih in mlečnih izdelkov (jogurt, skuta, sir), kokošjih jajc... Ostalo, česar ne pridelajo sami, na primer žita za moko, kupijo pri okoliških kmetih...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 11/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Vroče jabolčno okrepčilo
- Bučni karpačo
- Jabolčna juha
- Pirin zdrob s klobaso, porom in lisičkami
- Nadevana svinjska rebra s krompirjevim mošnjičkom
- Čvečkova župa kot sladica

Deli na
10 / 2024
Posestvo Gjerkeš, Fikšinci
SOZVOČJE MODERNIH PREKMURSKIH OKUSOV NA KROŽNIKU IN V KOZARCU  Pred komaj dobrim letom dni se je v Prekmurju, na posestvu družine Gjerkeš, znanem po vrhunskih vinih, odprla restavracija. Glas o sodobnih in drznih kreacijah mladega chefa Roka Smonkarja se je hitro razširil, k čemur je pripomogel...
10 / 2024
Gostilna Štirna, Opatje selo
STARA VAŠKA GOSTILNA Z MLADOSTNO ENERGIJO Vas Opatje selo se nahaja na goriškem Krasu, tik ob italijanski meji, in tukaj sta pred petnajstimi leti našla svoj pristan zakonca Jasmina in Jurij Golob iz Solkana. S pomočjo družine sta prenovila in obudila staro vaško gostilno, ki je zopet postala...
10 / 2024
Prenova znamke Gostilna Slovenija in novi prejemniki
Sekcija za gostinstvo in turizem, ki deluje pri OZS, je ob podpori Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter Slovenske turistične organizacije prenovila blagovno znamko Gostilna Slovenija. Ob tej priložnosti je bil znak podeljen štirim novim gostilnam in tako jih je zdaj že 40, ki se lahko...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna