Objavili smo

Eko kmetija Urška, Križevec

11 / 2019

Pod obronki Zreškega Pohorja mlada prev- zemnika kmetije, zakonca Urška in Jernej, nadaljujeta skoraj tri desetletja dolgo tra- dicijo podeželskega turizma družine Topol- šek. Eko turistična kmetija Urška se ponaša z najvišjo kakovostjo storitev, ki jo označujejo štiri jabolka, ter ekološkimi certifikati za kmetijstvo in namestitev. Doma pridelana živila so navdih za okusne delikatese in jedi, tudi takšne z oznako Okusi Rogle.

Zgovorna in vedno polna nalezljive iskrivosti je Urška Topolšek Planinšek. Tako kot njena mama Vilma, ki je pred skoraj tremi desetletji skupaj z možem Tonetom postavila dobre temelje Eko turistične kmetije Urška. Te zdaj že pet let uspešno nadgrajuje Urška z možem Jernejem, ki je po poklicu gradbeni inženir. Delo na kmetiji mu je očitno pisano na kožo, saj medtem ko ima Urška roko nad turističnim delom kmetije, gosti in kuhinjo, on skrbi za vsa kmečka opravila, njive, predelavo mesnin in vinsko klet. A ne le to! Je tudi spreten v izdelavi lesenih kuhinjskih
desk iz izbranih vrst lesa in miz...

Na kmetiji Urška se gostje poleg velnesa lahko sproščajo tudi v ogrevanem manjšem zunanjem bazenu in prespijo v 7 sobah. Urška tudi ponosno pove: »Za nas je največja tržnica naša ekološka kmetija, saj na njej pridelamo kar 80 % živil, ki jih ponudimo našim gostom.« Od zelenjave, sadja, lešnikov (imajo nasad s 160 leskami), zelišč in jedilnega cvetja, sokov in marmelad. Do mesa (kmetija ima registrirano klavnico), suhomesnatih in mlečnih izdelkov (jogurt, skuta, sir), kokošjih jajc... Ostalo, česar ne pridelajo sami, na primer žita za moko, kupijo pri okoliških kmetih...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 11/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Vroče jabolčno okrepčilo
- Bučni karpačo
- Jabolčna juha
- Pirin zdrob s klobaso, porom in lisičkami
- Nadevana svinjska rebra s krompirjevim mošnjičkom
- Čvečkova župa kot sladica

Deli na
07 / 2020
Gostilna Mahorčič, Rodik - chefinja Ksenija Krajšek Mahorčič
KJER BRKINI POLJUBIJO KRAS IN PRETEKLOST NAVDIHUJE SEDANJOST Družinska Gostilna Mahorčič v Rodiku ima dolgo tradicijo. Pred približno desetimi leti sta jo v samostojno vodenje prevzela simpatična zakonca, Martin Mahorčič in Ksenija Krajšek Mahorčič, on sommelier 3. stopnje in ona chefinja....
07 / 2020
Gostilna in pivnica Stari pisker, Celje
ZA STRASTNE MESOJEDCE IN LJUBITELJE ŽARA Gostilna in pivnica Stari pisker v starem mestnem jedru Celja je raj za ljubitelje mesnih jedi z žara. Od navdihujočih rebrc, burgerjev in steakov do svežih jastogov in ostrig – za vsak okus nekaj! Brata Aljaž in Iztok Žilnik sta v gostinstvo stopila...
07 / 2020
Paninski dom na Kofcah - Moji štruklji Slovenije
ŠTRUKLJI, USPEŠNICA NA PLANINI IN V MESTU! Zgodba štrukljev družine Vogelnik in blagovne znamke Moji štruklji Slovenije se je začela pisati leta 2005 s ponudbo v planinski koči na Kofcah, Naj planinski koči leta 2019 in priljubljeni izletniški točki nad Tržičem. Nato pa uspešno nadaljevala...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.