Objavili smo
11 / 2019
Kravji, kozji, ovčji, mladi in zorjeni, mehki, poltrdi in trdi. Tradicionalni, klasični in moderni. Tudi s plemenito plesnijo, mažo in dodatki ter dimljeni. Govora je o bogastvu okusov, predstavljenih na 2. Festivalu slovenskih sirov. Ob uspešnem zaključku festivala smo k pogovoru povabili Milana Brenceta iz Sirarstva Pustotnik, predsednika Združenja kmečkih sirarjev Slovenije.
Kljub temu, da še nima tradicije, je bil drugi Festival slovenskih sirov v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju zelo dobro obiskan. »To pomeni, da je za kmečke sire zanimanje, da ljudje že- lijo spoznati, kako so narejeni, kdo jih izdeluje in seveda kakšnega okusa so. Prav ta stik z našimi odjemalci pa je tisto, česar si želimo tudi mi, sirarji,« je po- vedal Milan Brence s Kmetije Pustotnik iz Poljanske doline, ene prvih zasebnih sirarn v Sloveniji. Dve leti je Brence tudi predsednik Združenja kmečkih sirarjev Slovenije (ZKSS), ki je organizator festivala. Pomembna novost letošnjega festivala je bil čas, namenjen predstavitvi potencialnim večjim odjemalcem (restavracije, gostilne, trgovine), torej poslovnim srečanjem. Uporabnost sirov v jedeh pa je predstavil chef Jože Go- dec iz Gostišča Resje v Nemškem rovtu pri Bohinju.
Na festivalu se je predstavilo 30 sirarn, članic združenja. »Edini pogoj za sodelovanje na festivalu je, da so siri predelani izključno iz slovenskega mleka in v Sloveniji,« je razložil Brence...
Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 11/2019.
Tekst in foto: Urša Cvilak