Objavili smo

Festival slovenskih sirov

11 / 2019

Kravji, kozji, ovčji, mladi in zorjeni, mehki, poltrdi in trdi. Tradicionalni, klasični in moderni. Tudi s plemenito plesnijo, mažo in dodatki ter dimljeni. Govora je o bogastvu okusov, predstavljenih na 2. Festivalu slovenskih sirov. Ob uspešnem zaključku festivala smo k pogovoru povabili Milana Brenceta iz Sirarstva Pustotnik, predsednika Združenja kmečkih sirarjev Slovenije.

Kljub temu, da še nima tradicije, je bil drugi Festival slovenskih sirov v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju zelo dobro obiskan. »To pomeni, da je za kmečke sire zanimanje, da ljudje že- lijo spoznati, kako so narejeni, kdo jih izdeluje in seveda kakšnega okusa so. Prav ta stik z našimi odjemalci pa je tisto, česar si želimo tudi mi, sirarji,« je po- vedal Milan Brence s Kmetije Pustotnik iz Poljanske doline, ene prvih zasebnih sirarn v Sloveniji. Dve leti je Brence tudi predsednik Združenja kmečkih sirarjev Slovenije (ZKSS), ki je organizator festivala. Pomembna novost letošnjega festivala je bil čas, namenjen predstavitvi potencialnim večjim odjemalcem (restavracije, gostilne, trgovine), torej poslovnim srečanjem. Uporabnost sirov v jedeh pa je predstavil chef Jože Go- dec iz Gostišča Resje v Nemškem rovtu pri Bohinju.
Na festivalu se je predstavilo 30 sirarn, članic združenja. »Edini pogoj za sodelovanje na festivalu je, da so siri predelani izključno iz slovenskega mleka in v Sloveniji,« je razložil Brence...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 11/2019.

Tekst in foto: Urša Cvilak

Deli na
01 / 2021
Darko Klemen, MasterChef Slovenije 2016 – gostilna Mama Marička
ZMAGOVALEC DRUGEGA MASTERCHEFA ODPIRA SVOJO GOSTILNO!Darko Klemen, ki je leta 2016 na tv kuharskem tekmovanju osvojil naziv MasterChef Slovenije, je zgovoren, zabaven, tudi trmast, poln idej in predan kuhanju. Sicer pa pristen Štajerc in družinski človek, ki že petnajst let živi in dela na obali....
01 / 2021
Chef Marko Brinar - kuhamo vegansko
VEGANSKA KUHINJA V NAVDIH IN IZZIVPopraznični čas je kot nalašč za različne očiščevalne diete in pripravo lažjih, tudi veganskih jedi. Da so te lahko zelo okusne in na oko privlačne, nas je prepričal chef Marko Brinar. Ob tem nam je veliko zanimivega povedal o svoji poklicni poti. In odkrito...
01 / 2021
Čas je za so(n)čne limone
Redki sadeži so tako vsestranski, kot so to limone. Kisle, sočne, dišeče, bogate z vitamini in minerali se odlično podajo tako slanim in sladkim jedem kot pijačam. Tokrat ste vabljeni na potovanje v svet okusnih sladic iz limon! LIMONA vs. LIMETA Razen tega, da je prva rumena in druga zelena,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.