Objavili smo

Festival slovenskih sirov

11 / 2019

Kravji, kozji, ovčji, mladi in zorjeni, mehki, poltrdi in trdi. Tradicionalni, klasični in moderni. Tudi s plemenito plesnijo, mažo in dodatki ter dimljeni. Govora je o bogastvu okusov, predstavljenih na 2. Festivalu slovenskih sirov. Ob uspešnem zaključku festivala smo k pogovoru povabili Milana Brenceta iz Sirarstva Pustotnik, predsednika Združenja kmečkih sirarjev Slovenije.

Kljub temu, da še nima tradicije, je bil drugi Festival slovenskih sirov v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju zelo dobro obiskan. »To pomeni, da je za kmečke sire zanimanje, da ljudje že- lijo spoznati, kako so narejeni, kdo jih izdeluje in seveda kakšnega okusa so. Prav ta stik z našimi odjemalci pa je tisto, česar si želimo tudi mi, sirarji,« je po- vedal Milan Brence s Kmetije Pustotnik iz Poljanske doline, ene prvih zasebnih sirarn v Sloveniji. Dve leti je Brence tudi predsednik Združenja kmečkih sirarjev Slovenije (ZKSS), ki je organizator festivala. Pomembna novost letošnjega festivala je bil čas, namenjen predstavitvi potencialnim večjim odjemalcem (restavracije, gostilne, trgovine), torej poslovnim srečanjem. Uporabnost sirov v jedeh pa je predstavil chef Jože Go- dec iz Gostišča Resje v Nemškem rovtu pri Bohinju.
Na festivalu se je predstavilo 30 sirarn, članic združenja. »Edini pogoj za sodelovanje na festivalu je, da so siri predelani izključno iz slovenskega mleka in v Sloveniji,« je razložil Brence...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 11/2019.

Tekst in foto: Urša Cvilak

Deli na
07 / 2020
Gostilna Mahorčič, Rodik - chefinja Ksenija Krajšek Mahorčič
KJER BRKINI POLJUBIJO KRAS IN PRETEKLOST NAVDIHUJE SEDANJOST Družinska Gostilna Mahorčič v Rodiku ima dolgo tradicijo. Pred približno desetimi leti sta jo v samostojno vodenje prevzela simpatična zakonca, Martin Mahorčič in Ksenija Krajšek Mahorčič, on sommelier 3. stopnje in ona chefinja....
07 / 2020
Gostilna in pivnica Stari pisker, Celje
ZA STRASTNE MESOJEDCE IN LJUBITELJE ŽARA Gostilna in pivnica Stari pisker v starem mestnem jedru Celja je raj za ljubitelje mesnih jedi z žara. Od navdihujočih rebrc, burgerjev in steakov do svežih jastogov in ostrig – za vsak okus nekaj! Brata Aljaž in Iztok Žilnik sta v gostinstvo stopila...
07 / 2020
Paninski dom na Kofcah - Moji štruklji Slovenije
ŠTRUKLJI, USPEŠNICA NA PLANINI IN V MESTU! Zgodba štrukljev družine Vogelnik in blagovne znamke Moji štruklji Slovenije se je začela pisati leta 2005 s ponudbo v planinski koči na Kofcah, Naj planinski koči leta 2019 in priljubljeni izletniški točki nad Tržičem. Nato pa uspešno nadaljevala...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.