Objavili smo

Fink & Situla, Novo mesto - chef Damjan Fink

06 / 2021

URBANO, BREZGLUTENSKO IN Z JAPONSKIM PRIDIHOM
Ja, prav ste prebrali – natančno takšna je restavracija Fink & Situla, ki se je pred letom dni odprla v peš coni na Glavnem trgu v Novem mestu. Njeno srčno zgodbo pišeta zakonca in izkušena gostinca Damjan in Tanja Fink, on priznan chef in ona sommelierka. Za razliko od Hiše Fink se tukaj pripravlja izključno brezglutenska hrana, ki jo v ponudbi bogati japonski pridih izpod rok pravega suši mojstra. Kot pravita, je najlepše to, da se v njuni novi restavraciji dobro in varno počutijo vsi – tako tisti, ki morajo jesti brezglutensko, kot tisti, ki lahko jedo vse.

OBUJENA NOVOMEŠKA NOSTALGIJA IN VRT POD RAZKOŠNO LIPO
Ko sta pred leti Damjan in Tanja, takrat še fant in dekle, sodelovala pri projektu Kulinarični zakladi Slovenije, ki je ob nekem dogodku gostoval v kuhinji restavracije in hostla Situla Društva novomeških študentov, se jima niti sanjalo ni, da bo nekoč prav ta postala njun drugi novomeški izziv. V prvega sta namreč »zagrizla« pred tremi leti, ko sta v Irči vasi, le streljaj od Novega mesta, odprla svojo restavracijo Hiša Fink. Natanko pred letom dni, ravno ko sta se poslovila od ljubljanske Gostilne na gradu, pa se ji je pridružila restavracija Situla, ki prav tako zdaj v svojem imenu nosi priimek Fink. Tanja v smehu pove: »Ta meščanska hiša ni lepo zapisana le v najinem spominu. Pred več desetletji je bila v njej tudi legendarna Ribja restavracija in starejši Novomeščani se zdaj ob obisku z nostalgijo spominjajo časov, ko so jo obiskovali, na prve zmenke in plese. Prav lepo jih je poslušati in z Damjanom jim skušava pričarati kanček tistega toplega in prijaznega občutka.« 

SODOBNO IN TRADICIONALNO, A TUDI 120% BREZGLUTENSKO!
Chef Damjan Fink od nekdaj navdih išče v svojih dolenjskih koreninah in kulinaričnem izročilu, ki ga prepleta s svojimi interpretacijami in idejami. Tako v Hiši Fink, ki se ponaša z nagrado Michelinov krožnik in 3 kapami po vodniku Gault&Millau Slovenija, kot v Situli iz lokalno pridelanih živil nastajajo vrhunske jedi. Te so na lokaciji v središču mestnega jedra Novega mesta za kanček bolj sproščene in prilagojene urbanemu utripu. Predvsem pa so v Situli prav vse, od prve do zadnje, pripravljene iz sestavin, ki ne vsebujejo glutena. O odločitvi, zakaj brezglutenska restavracija, Tanja pripoveduje: »Pogovarjala sva se z nama bližnjimi prijatelji in sorodniki, ki imajo celiakijo in se morajo doživljenjsko ter strogo držati brezglutenske diete. Takrat sva spoznala, kako težko si privoščijo kulinarična razvajanja, ki so za nas ostale nekaj samoumevnega. In želela sva poskrbeti tudi zanje, jih razveseliti.« Pri nas sicer že dlje obstaja nekaj manjših brezglutenskih lokalov, ki so bolj v stilu bistroja in take-away, medtem ko je Situla prva brezglutenska restavracija na tako visoki ravni. »Najlepše je to, da se v Situli dobro in varno počutijo vsi – tako tisti, ki morajo jesti izključno brezglutensko, kot tisti, ki lahko jedo vse in niti ne zaznajo, da gre za brezglutenske jedi,« sta zadovoljna Tanja in Damjan...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 6/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Sushi
-Izolska sipa, koromač, limeta in jagode
-Telečji jezik, stročji fižol in dimljena skuta
-Losos, cvetačna krema s karijem in bučkini špageti z limeto
-Crème brûlée z jagodičjem

Deli na
07 / 2024
Gostilna na Gradu, Ljubljana
TUJI GOSTJE SI ŽELIJO SPOZNATI SLOVENSKE OKUSE IN VINA! Na Ljubljanski grad iz starega mestnega jedra vodi več pešpoti in tudi razgledna vzpenjača. Ena najbolj priljubljenih turističnih točk v prestolnici je privlačna zaradi slikovite srednjeveške utrdbe in čudovitega razgleda na mesto, toda...
07 / 2024
Gostilna Rajh, Bakovci
NIKOLI NISEM POZABIL NA TRADICIJO, PREKMURSKE OKUSE IN RECEPTE, KI SEM JIH PODEDOVAL! V Gostilni Rajh jedi dišijo po Prekmurju, naj gre za tradicionalne, kot so bograč, dödoli, prekmurska gibanica in retaši, ali sodobne s podpisom 30-letnega chefa Leona Pintariča. Leta 2016 je bil nacionalni zmagovalec...
07 / 2024
Luka Jezeršek - Jezeršek gostinstvo
PARTNERSTVO NA TAGGENBRUNNU JE ZA NAS PRIZNANJE, PRILOŽNOST IN IZZIV! Posestvo in grad Taggenbrunn na avstrijskem Koroškem slovita kot priljubljena turistična točka ter tudi lokacija za prireditve in praznovanja. Njegovi lastniki, družina Riedl, so gostinski in hotelski del v upravljanje zaupali...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna