Objavili smo

Fink & Situla, Novo mesto - chef Damjan Fink

06 / 2021

URBANO, BREZGLUTENSKO IN Z JAPONSKIM PRIDIHOM
Ja, prav ste prebrali – natančno takšna je restavracija Fink & Situla, ki se je pred letom dni odprla v peš coni na Glavnem trgu v Novem mestu. Njeno srčno zgodbo pišeta zakonca in izkušena gostinca Damjan in Tanja Fink, on priznan chef in ona sommelierka. Za razliko od Hiše Fink se tukaj pripravlja izključno brezglutenska hrana, ki jo v ponudbi bogati japonski pridih izpod rok pravega suši mojstra. Kot pravita, je najlepše to, da se v njuni novi restavraciji dobro in varno počutijo vsi – tako tisti, ki morajo jesti brezglutensko, kot tisti, ki lahko jedo vse.

OBUJENA NOVOMEŠKA NOSTALGIJA IN VRT POD RAZKOŠNO LIPO
Ko sta pred leti Damjan in Tanja, takrat še fant in dekle, sodelovala pri projektu Kulinarični zakladi Slovenije, ki je ob nekem dogodku gostoval v kuhinji restavracije in hostla Situla Društva novomeških študentov, se jima niti sanjalo ni, da bo nekoč prav ta postala njun drugi novomeški izziv. V prvega sta namreč »zagrizla« pred tremi leti, ko sta v Irči vasi, le streljaj od Novega mesta, odprla svojo restavracijo Hiša Fink. Natanko pred letom dni, ravno ko sta se poslovila od ljubljanske Gostilne na gradu, pa se ji je pridružila restavracija Situla, ki prav tako zdaj v svojem imenu nosi priimek Fink. Tanja v smehu pove: »Ta meščanska hiša ni lepo zapisana le v najinem spominu. Pred več desetletji je bila v njej tudi legendarna Ribja restavracija in starejši Novomeščani se zdaj ob obisku z nostalgijo spominjajo časov, ko so jo obiskovali, na prve zmenke in plese. Prav lepo jih je poslušati in z Damjanom jim skušava pričarati kanček tistega toplega in prijaznega občutka.« 

SODOBNO IN TRADICIONALNO, A TUDI 120% BREZGLUTENSKO!
Chef Damjan Fink od nekdaj navdih išče v svojih dolenjskih koreninah in kulinaričnem izročilu, ki ga prepleta s svojimi interpretacijami in idejami. Tako v Hiši Fink, ki se ponaša z nagrado Michelinov krožnik in 3 kapami po vodniku Gault&Millau Slovenija, kot v Situli iz lokalno pridelanih živil nastajajo vrhunske jedi. Te so na lokaciji v središču mestnega jedra Novega mesta za kanček bolj sproščene in prilagojene urbanemu utripu. Predvsem pa so v Situli prav vse, od prve do zadnje, pripravljene iz sestavin, ki ne vsebujejo glutena. O odločitvi, zakaj brezglutenska restavracija, Tanja pripoveduje: »Pogovarjala sva se z nama bližnjimi prijatelji in sorodniki, ki imajo celiakijo in se morajo doživljenjsko ter strogo držati brezglutenske diete. Takrat sva spoznala, kako težko si privoščijo kulinarična razvajanja, ki so za nas ostale nekaj samoumevnega. In želela sva poskrbeti tudi zanje, jih razveseliti.« Pri nas sicer že dlje obstaja nekaj manjših brezglutenskih lokalov, ki so bolj v stilu bistroja in take-away, medtem ko je Situla prva brezglutenska restavracija na tako visoki ravni. »Najlepše je to, da se v Situli dobro in varno počutijo vsi – tako tisti, ki morajo jesti izključno brezglutensko, kot tisti, ki lahko jedo vse in niti ne zaznajo, da gre za brezglutenske jedi,« sta zadovoljna Tanja in Damjan...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 6/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Sushi
-Izolska sipa, koromač, limeta in jagode
-Telečji jezik, stročji fižol in dimljena skuta
-Losos, cvetačna krema s karijem in bučkini špageti z limeto
-Crème brûlée z jagodičjem

Deli na
09 / 2021
Šunkarna in restavracija Kodila, Markišavci - chefa Boštjan Lačen in Daniel Sukič
V HIŠI PREKMURSKE ŠUNKE IN DRUGIH MESNIH DOBROT Družina Kodila je leta 2013 z novim kulinaričnim centrom, pod streho katerega so združene predelava in zorilnica mesa, trgovina in restavracija, še nadgradila svojo uspešno poslovno zgodbo. Šunkarna Kodila tako ni več le raj za ljubitelje mesnih...
09 / 2021
Norma 23, Ljubljana - chef Mickaël Alix
CRÊPES IN GALETTES Pod Plečnikovimi arkadami na glavni ljubljanski tržnici po novem pečejo palačinke s francoskim stilom! Zakonca Mateja Todić Curk in Predrag Todić sta se namreč odločila, da svojemu lokalu Norma 23 poleg imena (prej Grand Cafe Ljubljana) spremenita tudi vsebino in v glavno...
09 / 2021
Več kot le kulinarični pozdrav z Idrijskega
Ste vedeli, da se Idrija ponaša s kar nekaj presežki – drugim največjim rudnikom živega srebra na svetu, največjim lesenim pogonskim vodnim kolesom v Evropi (idrijski kamšt), najstarejšo neprekinjeno delujočo čipkarsko šolo na svetu, najstarejšim filmskim gledališčem v Evropi, v katerem...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.