Objavili smo

Fink & Situla, Novo mesto - chef Damjan Fink

06 / 2021

URBANO, BREZGLUTENSKO IN Z JAPONSKIM PRIDIHOM
Ja, prav ste prebrali – natančno takšna je restavracija Fink & Situla, ki se je pred letom dni odprla v peš coni na Glavnem trgu v Novem mestu. Njeno srčno zgodbo pišeta zakonca in izkušena gostinca Damjan in Tanja Fink, on priznan chef in ona sommelierka. Za razliko od Hiše Fink se tukaj pripravlja izključno brezglutenska hrana, ki jo v ponudbi bogati japonski pridih izpod rok pravega suši mojstra. Kot pravita, je najlepše to, da se v njuni novi restavraciji dobro in varno počutijo vsi – tako tisti, ki morajo jesti brezglutensko, kot tisti, ki lahko jedo vse.

OBUJENA NOVOMEŠKA NOSTALGIJA IN VRT POD RAZKOŠNO LIPO
Ko sta pred leti Damjan in Tanja, takrat še fant in dekle, sodelovala pri projektu Kulinarični zakladi Slovenije, ki je ob nekem dogodku gostoval v kuhinji restavracije in hostla Situla Društva novomeških študentov, se jima niti sanjalo ni, da bo nekoč prav ta postala njun drugi novomeški izziv. V prvega sta namreč »zagrizla« pred tremi leti, ko sta v Irči vasi, le streljaj od Novega mesta, odprla svojo restavracijo Hiša Fink. Natanko pred letom dni, ravno ko sta se poslovila od ljubljanske Gostilne na gradu, pa se ji je pridružila restavracija Situla, ki prav tako zdaj v svojem imenu nosi priimek Fink. Tanja v smehu pove: »Ta meščanska hiša ni lepo zapisana le v najinem spominu. Pred več desetletji je bila v njej tudi legendarna Ribja restavracija in starejši Novomeščani se zdaj ob obisku z nostalgijo spominjajo časov, ko so jo obiskovali, na prve zmenke in plese. Prav lepo jih je poslušati in z Damjanom jim skušava pričarati kanček tistega toplega in prijaznega občutka.« 

SODOBNO IN TRADICIONALNO, A TUDI 120% BREZGLUTENSKO!
Chef Damjan Fink od nekdaj navdih išče v svojih dolenjskih koreninah in kulinaričnem izročilu, ki ga prepleta s svojimi interpretacijami in idejami. Tako v Hiši Fink, ki se ponaša z nagrado Michelinov krožnik in 3 kapami po vodniku Gault&Millau Slovenija, kot v Situli iz lokalno pridelanih živil nastajajo vrhunske jedi. Te so na lokaciji v središču mestnega jedra Novega mesta za kanček bolj sproščene in prilagojene urbanemu utripu. Predvsem pa so v Situli prav vse, od prve do zadnje, pripravljene iz sestavin, ki ne vsebujejo glutena. O odločitvi, zakaj brezglutenska restavracija, Tanja pripoveduje: »Pogovarjala sva se z nama bližnjimi prijatelji in sorodniki, ki imajo celiakijo in se morajo doživljenjsko ter strogo držati brezglutenske diete. Takrat sva spoznala, kako težko si privoščijo kulinarična razvajanja, ki so za nas ostale nekaj samoumevnega. In želela sva poskrbeti tudi zanje, jih razveseliti.« Pri nas sicer že dlje obstaja nekaj manjših brezglutenskih lokalov, ki so bolj v stilu bistroja in take-away, medtem ko je Situla prva brezglutenska restavracija na tako visoki ravni. »Najlepše je to, da se v Situli dobro in varno počutijo vsi – tako tisti, ki morajo jesti izključno brezglutensko, kot tisti, ki lahko jedo vse in niti ne zaznajo, da gre za brezglutenske jedi,« sta zadovoljna Tanja in Damjan...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 6/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Sushi
-Izolska sipa, koromač, limeta in jagode
-Telečji jezik, stročji fižol in dimljena skuta
-Losos, cvetačna krema s karijem in bučkini špageti z limeto
-Crème brûlée z jagodičjem

Deli na
06 / 2021
Hotel & bistro Linhart, Radovljica - chef Uroš Štefelin
TUDI V LINHARTU LOKALNE SESTAVINE IN GORENJSKA TRADICIJA  Uroš Štefelin je med kolegi znan kot prijazen in dobrovoljen, vedno pripravljen priskočiti na pomoč in deliti svoje kuharsko znanje, tudi otrokom. Je velik zagovornik povezovanja, lokalnih pridelovalcev in dobaviteljev ter slovenske kuhinje....
06 / 2021
Zeliščna kmetija Rogelja, Kras
ZELIŠČA GOVORIJO, ČE JIM ZNAŠ PRISLUHNITI Magda Rogelja ima posluh za naravo in njena velika ljubezen so zelišča. Na Zeliščni kmetiji Rogelja na Krasu jih goji blizu osemdeset, iz katerih skupaj z divje rastočimi pripravlja mešanice čajev in druge pripravke. Z njimi pomaga ljudem do boljšega...
06 / 2021
Čas je za rabarbaro
STEBLA PRESENEČENJA Trajnica z velikimi zelenimi listi na rdečkastih steblih deluje impresivno, zato jo je težko zgrešiti. A rabarbara ni zgolj čudovit okras v vrtovih, je tudi zelo okusna vrtnina. Medtem ko je vrhnji del lista strupen, se listna stebla s kuhanjem ali pečenjem spremenijo v pravo...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.