Objavili smo

Galette des rois - francoska tradicija kraljeve torte

02 / 2020

Sredi januarja sta Francosko veleposlaništvo v Sloveniji in veleposlanica Florence Ferrari v sodelovanju s Francosko-slovenskim poslovnim klubom in Francoskim inštitutom v Hotelu Slon pripravila sprejem ob »galette des rois«. Gre za tradicionalno obeleževanje praznika svetih treh kraljev (6. januarja). Takrat v Franciji postrežejo kraljevo torto ali galette des rois.

Pravzaprav gre za pito iz listnatega testa, ki je v originalu nadevana s slaščičarsko kremo frangipan, mešanico mletih mandljev, masla, jajc in sladkorja. Kremo naj bi prvi pripravil markiz iz znamenite družine Frangipane, ki je pred nekaj stoletji živela v Firencah. Zlato zapečeno listnato testo na vrhnji strani krasijo vrezani ornamenti. Posebnost je, da se v torti skriva presenečenje – majhna figurica ali bob. Kdor jo dobi, postane kralj oziroma kraljica večera.
Francozi sicer poznajo različne priprave kraljeve torte, tudi takšne s čokoladnim nadevom, jabolki, kandiranim sadjem… Njena peka predstavlja velik izziv francoskim slaščičarskim mojstrom, ki se vsako leto merijo v pripravi izvirnih galette des rois. Za slovenski večer jih je pripravil Jaka Čižman, kuharski mojster v francoski rezidenci, in receptu dodal svojo osebno noto...

Celoten članek z receptom je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 2/2020.

Tekst in foto: Francosko veleposlaništvo v Sloveniji

Recept:
- Galette des rois (kraljeva torta), kot jo pripravi chef Jaka Čižman  

Deli na
11 / 2020
Gostilna pri Mari, Kamnik pod Krimom
ŠPELA IN RENE SE NISTA ODPOVEDALA TRADICIJI!  Gostilna pri Mari je znana po pohani piški, krači, pečeni v krušni peči, svinjskih rebrcih, dušenih v belem vinu z medom in žajbljem, za martinovo tudi po pečeni rački. Rene in Špela Šuc, brat in sestra ter tretja generacija družinske gostilne,...
11 / 2020
Gostilna Termika, Ozeljan - chefa Erik Batagelj in Ivan Ilievski
VZGON VETRA, IDEJ, OBLIK IN OKUSOV Zakonca Aleksander Mladovan in Martina Logar Mladovan sta skupno življenjsko in poslovno zgodbo začela pisati pred malo več kot desetletjem. Svoja znanja in izkušnje s področij turizma in gostinstva sta povezala v idejo o prvem vipavskem resortu. Za začetek...
11 / 2020
Čas je za jedi s sirom
10 HITRIH IN SLASTNIH JEDI S SIROM Od svežih do staranih, mehkih in trdih, narejenih iz različnih vrst mleka, do takih s plemenito plesnijo ali dodanimi začimbami - bogata izbira na našem tržišču razveseljuje ljubitelje sirov skozi celo leto. Postrežemo jih lahko samostojno ali z njimi obogatimo...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.