Objavili smo

Galette des rois - francoska tradicija kraljeve torte

02 / 2020

Sredi januarja sta Francosko veleposlaništvo v Sloveniji in veleposlanica Florence Ferrari v sodelovanju s Francosko-slovenskim poslovnim klubom in Francoskim inštitutom v Hotelu Slon pripravila sprejem ob »galette des rois«. Gre za tradicionalno obeleževanje praznika svetih treh kraljev (6. januarja). Takrat v Franciji postrežejo kraljevo torto ali galette des rois.

Pravzaprav gre za pito iz listnatega testa, ki je v originalu nadevana s slaščičarsko kremo frangipan, mešanico mletih mandljev, masla, jajc in sladkorja. Kremo naj bi prvi pripravil markiz iz znamenite družine Frangipane, ki je pred nekaj stoletji živela v Firencah. Zlato zapečeno listnato testo na vrhnji strani krasijo vrezani ornamenti. Posebnost je, da se v torti skriva presenečenje – majhna figurica ali bob. Kdor jo dobi, postane kralj oziroma kraljica večera.
Francozi sicer poznajo različne priprave kraljeve torte, tudi takšne s čokoladnim nadevom, jabolki, kandiranim sadjem… Njena peka predstavlja velik izziv francoskim slaščičarskim mojstrom, ki se vsako leto merijo v pripravi izvirnih galette des rois. Za slovenski večer jih je pripravil Jaka Čižman, kuharski mojster v francoski rezidenci, in receptu dodal svojo osebno noto...

Celoten članek z receptom je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 2/2020.

Tekst in foto: Francosko veleposlaništvo v Sloveniji

Recept:
- Galette des rois (kraljeva torta), kot jo pripravi chef Jaka Čižman  

Deli na
03 / 2020
Chef Janez Bratovž - Restavracija JB, Ljubljana
Letos mineva okroglih 20 let, odkar ima Restavracija JB svoj stalni pristan v pritličju Plečnikove zgradbe na Miklošičevi cesti v Ljubljani. Njen chef Janez Bratovž pa bo čez dve leti obeležil tudi tri desetletja samostojnega gostinskega in kuharskega dela. Je legenda slovenske vrhunske kulinarike,...
03 / 2020
Večer treh mladih kuharjev - Jure Kralj, Gregor Jelnikar in Jonatan Zupan
Trije priznani slovenski chefi – Uroš Štefelin, Igor Jagodic in Bine Volčič, nekoč za kulinarične večere povezani tudi kot »trije blejski chefi«, so v Vili Podvin pripravili zanimiv večer. Na njem so kuhanje prepustili svojim trem talentiranim mladim kuharjem in jim dali priložnost, da predstavijo...
03 / 2020
Expano, Murska Sobota - kjer se odkrivanje Pomurja lahko začne…
Si predstavljate, da sedite v balonu in s poletom odkrivate nekatere naravne in kulturne znamenitosti Pomurja, slikovite pokrajine ob reki Muri (na levem bregu reke se razteza Prekmurje, na desnem Štajerska in Prlekija)? Tudi to zanimivo izkušnjo lahko z virtualnimi očali doživite v paviljonu Expano,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.