Objavili smo

Galette des rois - francoska tradicija kraljeve torte

02 / 2020

Sredi januarja sta Francosko veleposlaništvo v Sloveniji in veleposlanica Florence Ferrari v sodelovanju s Francosko-slovenskim poslovnim klubom in Francoskim inštitutom v Hotelu Slon pripravila sprejem ob »galette des rois«. Gre za tradicionalno obeleževanje praznika svetih treh kraljev (6. januarja). Takrat v Franciji postrežejo kraljevo torto ali galette des rois.

Pravzaprav gre za pito iz listnatega testa, ki je v originalu nadevana s slaščičarsko kremo frangipan, mešanico mletih mandljev, masla, jajc in sladkorja. Kremo naj bi prvi pripravil markiz iz znamenite družine Frangipane, ki je pred nekaj stoletji živela v Firencah. Zlato zapečeno listnato testo na vrhnji strani krasijo vrezani ornamenti. Posebnost je, da se v torti skriva presenečenje – majhna figurica ali bob. Kdor jo dobi, postane kralj oziroma kraljica večera.
Francozi sicer poznajo različne priprave kraljeve torte, tudi takšne s čokoladnim nadevom, jabolki, kandiranim sadjem… Njena peka predstavlja velik izziv francoskim slaščičarskim mojstrom, ki se vsako leto merijo v pripravi izvirnih galette des rois. Za slovenski večer jih je pripravil Jaka Čižman, kuharski mojster v francoski rezidenci, in receptu dodal svojo osebno noto...

Celoten članek z receptom je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 2/2020.

Tekst in foto: Francosko veleposlaništvo v Sloveniji

Recept:
- Galette des rois (kraljeva torta), kot jo pripravi chef Jaka Čižman  

Deli na
09 / 2020
Gostilna Rajh, Bakovci - chef Leon Pintarič
MLADI PREKMURSKI CHEF MED TRADICIJO IN SODOBNOSTJO Leon Pintarič je že v osnovni šoli vedel, da želi biti kuhar. Po šolanju in nabiranju izkušenj v Avstriji, mu je bilo pred tremi leti zaupano vodenje kuhinje v domači Gostilni Rajh v Bakovcih. Danes s sestro Valentino, ki je vodja restavracije...
09 / 2020
Hiša Krasna, Lokev - chef Aleš Širca
ZA POČITEK IN KULINARIČNI UŽITEK Na obrobju kraške vasi Lokev, le streljaj oddaljene od Sežane in Lipice, se nahaja Hiša Krasna, manjši butični hotel s šestimi sobami, ki ga je pred štirimi leti odprla družina Škibin. Poleg možnosti udobnega in sproščujočega oddiha, goste privablja...
09 / 2020
9 enostavnih in zdravih prigrizkov
Le kdo ne ljubi prigrizkov? A kaj, ko so ti velikokrat preveč sladki ali slani, premastni in z nizko hranilno vrednostjo. V mesecu, ki nas razvaja s pridelki na vrtu in v sadovnjaku, je pravi čas, da pripravimo ne le okusne, ampak tudi zdrave prigrizke. Ponujamo nekaj hitrih in zanimivih receptov, tudi...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.