Objavili smo

Gault&Millau Slovenija 2023

05 / 2023

DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ!
Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska imena, ki navdušujejo s svojim edinstvenim kulinaričnim pogledom in razvojnim potencialom. Letos se s štirimi, najvišjim številom kap, ponaša deset restavracij, dve več kot lani, podeljenih je bilo tudi 8 posebnih priznanj.

Deset restavracij s 4 kapami, bučen aplavz chefu leta 
Vse do slavnostne razglasitve, ki se je odvila v ljubljanskem Best Western Premier Hotelu Slon, so bile informacije o letošnjih dobitnikih najvišjih priznanj kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija skrbno varovana skrivnost. Po krajšem zabavnem programu voditelja večera Lada Bizovičarja, je direktorica slovenske izdaje Mira Šemić najprej razglasila in podelila priznanja desetim restavracijam, ki so si z oceno nad 17 točk (od 20 možnih) prislužile štiri, največje možno število kuharskih kap. Osmim lanskim dobitnikom – Hiša Franko, Gostilna Pri Lojzetu - Dvorec Zemono, Hiša Denk, Ošterija Debeluh, Grič, Restavracija Mak, Restavracija Pavus, Restavracija Strelec – sta se pridružili Restavracija JB (lani tri kape, a tik pod vrhom) in Restavracija Milka s chefom Davidom Žefranom na čelu. Slednja je kot novinec na kulinarični sceni sploh prvič uvrščena v vodnik. Gostinski lokal mora namreč delovati najmanj pol leta in imeti reden delovni čas, preden ga anonimni inšpektorji Gault&Millau Slovenija lahko vzamejo pod drobnogled. 
Sledil je težko pričakovani del z razglasitvijo posebnih priznanj, tokrat jih je bilo osem v sedmih kategorijah. Prejemnik najprestižnejšega med nazivi, Chef leta, je postal Janez Bratovž (Restavracija JB), ki je požel iskren in najbolj glasen aplavz publike. Pred petimi leti mu je Gault&Millau že podelil priznanje za razvoj slovenske gastronomije, tokratna nagrada pa je dokaz, da mu strasti in ustvarjalnega zagona ne zmanjkuje ...

Celoten članek s foto utrinki je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 5/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Dodatne informacije:
si.gaultmillau.com

Deli na
05 / 2024
Majerija, Slap pri Vipavi
MAJERIJA JE URESNIČITEV NAJINIH SANJ Le streljaj od Vipave, v smeri proti vasi Slap, med vinogradi in sadovnjaki stoji domačija Majerija. Za topel sprejem v tej podeželski restavraciji, ki ima tudi deset dvoposteljnih prenočišč, skrbita zakonca Nataša in Matej Tomažič s hčerko Tanito in ostalimi...
05 / 2024
Turistična kmetija Puhan, Bogojina
KJER SO DOMA GORIČKE »OLIVE«, PREKMURSKA ŠUNKA IN HUDOMUŠNA VINA Simpatična mlada zakonca Katarina in Dorian Puhan Gjerkeš na obronkih Goričkega, med vinogradi in s pogledom na znamenito Plečnikovo cerkev v Bogojini ter le 5 km od Moravskih toplic, vodita Turistično kmetijo Puhan. S pomočjo...
05 / 2024
Srečko Koklič - poklicna pot v gostinski stroki je lahko lepa, raznolika in zanimiva!
Srečko Koklič je po osnovni izobrazbi kuhar in po duši gostinec. Toda velik del svoje delovne kariere je gostinski stroki posvetil skozi pedagoško delo in zadnjih 25 let v Turistično gostinski zbornici Slovenije. Dolga leta je bil gonilna sila pri organizaciji Gostinsko turističnih zborov Slovenije,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.