Objavili smo

Gault&Millau Slovenija 2023

05 / 2023

DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ!
Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska imena, ki navdušujejo s svojim edinstvenim kulinaričnim pogledom in razvojnim potencialom. Letos se s štirimi, najvišjim številom kap, ponaša deset restavracij, dve več kot lani, podeljenih je bilo tudi 8 posebnih priznanj.

Deset restavracij s 4 kapami, bučen aplavz chefu leta 
Vse do slavnostne razglasitve, ki se je odvila v ljubljanskem Best Western Premier Hotelu Slon, so bile informacije o letošnjih dobitnikih najvišjih priznanj kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija skrbno varovana skrivnost. Po krajšem zabavnem programu voditelja večera Lada Bizovičarja, je direktorica slovenske izdaje Mira Šemić najprej razglasila in podelila priznanja desetim restavracijam, ki so si z oceno nad 17 točk (od 20 možnih) prislužile štiri, največje možno število kuharskih kap. Osmim lanskim dobitnikom – Hiša Franko, Gostilna Pri Lojzetu - Dvorec Zemono, Hiša Denk, Ošterija Debeluh, Grič, Restavracija Mak, Restavracija Pavus, Restavracija Strelec – sta se pridružili Restavracija JB (lani tri kape, a tik pod vrhom) in Restavracija Milka s chefom Davidom Žefranom na čelu. Slednja je kot novinec na kulinarični sceni sploh prvič uvrščena v vodnik. Gostinski lokal mora namreč delovati najmanj pol leta in imeti reden delovni čas, preden ga anonimni inšpektorji Gault&Millau Slovenija lahko vzamejo pod drobnogled. 
Sledil je težko pričakovani del z razglasitvijo posebnih priznanj, tokrat jih je bilo osem v sedmih kategorijah. Prejemnik najprestižnejšega med nazivi, Chef leta, je postal Janez Bratovž (Restavracija JB), ki je požel iskren in najbolj glasen aplavz publike. Pred petimi leti mu je Gault&Millau že podelil priznanje za razvoj slovenske gastronomije, tokratna nagrada pa je dokaz, da mu strasti in ustvarjalnega zagona ne zmanjkuje ...

Celoten članek s foto utrinki je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 5/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Dodatne informacije:
si.gaultmillau.com

Deli na
11 / 2023
Gostilna Pri Kuklju, Velike Lašče
H KUKLJU NA JESENSKE JEDI, GLUHE ŠTRUKLJE IN POTICO VELIKANKO! Pri Kuklju so od leta 2009 družinski gostilničarski posli v rokah že šeste generacije. Vodi jih energična Margareta Damjanić, sommelierka in mojstrica peke potic, za pripravo ostalih kulinaričnih dobrot, ki stavijo na slovensko tradicijo,...
11 / 2023
Hiša Putr, Trzin
V PUTRU SO GOSTOM VRATA VEDNO ODPRTA Hitro se je razširil glas o trzinskem Putru, ki da je stalno poln, všečen tako tistim, ki tja zahajajo na malico ali kosilo, kot tistim, ki naročajo jedi po naročilu, cenovno prijazen. Ko ga je opazil in v svoj gastro vodnik za leto 2023 uvrstil še avstrijski...
11 / 2023
Jeruzalemske gorice
Člani Društva turističnih novinarjev Slovenije smo se tokrat odpravili v Prlekijo. Odzvali smo se povabilu k odkrivanju lepot in dobrot destinacije Jeruzalem Slovenija in mesta Ormož, ki letos praznuje častitljivih 750 let od njegove prve pisne omembe. Skozi bogat dvodnevni program, ki so nam ga...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.