Objavili smo

Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2020

12 / 2019

Znani so najboljši po izboru svetovnega gastronomskega vodnika Gault&Millau za Slovenijo v letu 2020! Inšpektorji Gault&Millau Slovenija so letošnje leto obiskali preko 180 restavracij, nekatere tudi po večkrat ter skladno s standardi ocenjevanja Gault&Millau pozornost namenili celotnemu doživetju gosta. Na osnovi njihovih ocen je v vodniku za leto 2020 z ocenami in opisi predstavljenih 157 restavracij, 76 priljubljenih zbirališč (POP), kot so bistroji, lokali z ulično hrano, ponudniki burgerjev, picerije, tapas bari, vinski bari, slaščičarne… ter 57 vinskih kleti (pri vsaki je so ocenjena tri vina). 

Chefinja leta 2020 je Ana Roš (Hiša Franko), najboljša restavracija je Gostilna pri Lojzetu - Dvorec Zemono, chef tradicije Uroš Štefelin (Vila Podvin), chef prihodnosti pa Jure Tomič (Ošterija Debeluh). Med prejemnike posebnih nagrad Gault&Millau Slovenija 2020 so se uvrstili Simon Sitar (HIT Hotel Park - Restavracija Tiffany) - najboljši natakar in sommelier, Jakob Pintar (TaBar) - mladi talent, Ksenija Krajšek Mahorčič (Gostilna Mahorčič) - najboljša slaščičarka. Za najboljše pop zbirališče je bil izbran bistro Bazilika. 

Med najvišje ocenjenimi restavracijami, ki so prejele oceno »4 kuharske kape« od 5 možnih, ni bilo presenečenj. Tako kot v letu 2019 se z njimi ponaša šest restavracij oz. gostiln: Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu (17,5 točk od 20 možnih), Gostilna pri Lojzetu, Dvorec Zemono (17,5 točk), Hiša Denk, Zg. Kungota (17 točk), Ošterija Debeluh, Brežice (17 točk), Restavracija Strelec, Ljubljana (17 točk) in Restavracija Mak, Maribor (17 točk).

Z oceno »3 kuharske kape« pa se lahko pohvali 29 restavracij in gostiln (lani 25): 16,5 točk – JB restavracija, Restavracija Maxim, Pavus, Vila Podvin, 16 točk – Restavracija Calypso, Dam restavracija, Restavracija Julijana, Gostišče Grič, Gostilna Repovž, 15,5 točk – Restavracija Atelje, Hiša Fink, Galerija okusov, Gostilna Kobjeglava, Gostilna Krištof, Gostilna Mahorčič, Restavracija Evergreen, Špacapanova hiša, Pikol, Restavracija Rizibizi, Restavracija Pule, Danilo, Majerija, 15 točk – COB, Gostilna As, Gostilna Rakar, Gostilna Rajh, Hiša Torkla, Restavracija Cubo in Restavracija Harfa.

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 12/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Deli na
03 / 2025
Restavracija Cubo, Ljubljana
GOSTINSTVO ZAME NI SLUŽBA, AMPAK NAČIN ŽIVLJENJA Boštjan Trstenjak ni le gostinec, ki je restavracijo Cubo postavil na kulinarični zemljevid Slovenije, kar mu priznavata tudi vodiča Gault&Millau (3 kape) in Michelin (priporočilo). Je tudi oče in človek z vizijo, močno voljo, občutkom...
03 / 2025
Hotel Occidental Ljubljana
Nov sodoben hotel španske verige Barceló ne le za turiste, ampak tudi za Ljubljančane V strogem središču naše prestolnice, v neposredni bližini Kongresnega trga in nasproti gledališča SNG Drama Ljubljana, se je pred letom in pol odprl štirizvezdični hotel Occidental Ljubljana španske verige...
03 / 2025
Avstrija - Slovenija 82:10
Avstrijci imajo po 16 letih spet Michelinove zvezdice. Kaj njihovo veliko število pomeni za slovensko »majhnost«? 2:1 v neprimerljivih milijonih! Podelitev avstrijskih Michelinovih zvezdic v Hangarju 7 na salzburškem letališču, v katerem sicer domuje restavracija Ikarus (ki ima 2 zvezdici), so...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna