Objavili smo

Giorgio Fadda - barmanska legenda

07 / 2023

UMETNOST BARMANSKEGA POKLICA JE V PRVI VRSTI GOSTOLJUBNOST!
Giorgio Fadda se je kot najstnik podal v barmanske vode, ki so ga iz rodne Sardinije popeljale v svet. Delal je v barih petzvezdičnih hotelov, kjer je spoznal tudi nekatere slavne osebnosti. Strastno je vpet v delo svetovne barmanske organizacije IBA (International Bartenders Association), zadnja tri leta je tudi njen predsednik. Bil je častni gost mednarodnega barmanskega tekmovanja Pokal Bleda, ki je potekalo v organizaciji Društva barmanov Slovenije. Ob tej priložnosti smo ga povabili k pogovoru.

Izsek iz intervjuja

Gospod Fadda, menda ste na Bled prišli kar z motorjem? Ali kot predsednik svetovne barmanske organizacije IBA veliko potujete?
Giorgio: 
(smeh) Sem ljubitelj vožnje z motorjem in od Gardskega jezera v Italiji, kjer živim, do Bleda spet ni tako zelo daleč. Drugače res precej potujem po svetu, saj je v IBI kar 65 držav članic in še pet opazovalk, ki se želijo priključiti. Med njimi so Albanija, Belorusija, Belize, Senegal in Slonokoščena obala. Ob nastopu štiriletnega mandata predsednika IBE, ki se mi zdaj po treh letih počasi izteka in ne nameravam ponovno kandidirati, sem si zadal dva glavna cilja. Da bo združenje finančno dobro stoječe in da bomo povečali število članic na 70 držav. Oboje mi bo očitno uspelo in zdaj se lahko mirno upokojim. (smeh) No, še vedno bom ostal zelo aktiven v IBI, a sem vesel, da njeno vodenje predajam v varne, mlajše in naprednejše roke. Pomembno se mi zdi, da se približamo mladim, ki želijo delati v barmanstvu, jim nudimo strokovno podporo, smo v toku s časom.

A tudi vam gre to očitno dobro od rok. Spletna stran IBE se je pod vašo taktirko posodobila in v načrtu imate še nekaj odličnih zamisli. Prosim, na kratko nam jih predstavite.
Giorgio: Razvijamo računalniški program, ki bo barmanom omogočal nabor receptur, pravilen postopek priprave, stopnjo skupnega alkohola in drugo. Ter tudi to, da bodo za vsak koktajl glede na vnesene količine, sestavine, njihove cene in čas priprave lahko izračunali priporočeno ceno mešanega napitka. To se mi zdi pomembno tako z vidika poslovanja bara, da je to uspešno, kot tudi z vidika gostov, da so deležni normalnih cen koktajlov.  
Drugo, kar želim doseči, je, da IBA odpre možnost včlanitve tudi barmanom posameznikom, ki morda niso člani državnih društev, ki so v združenju (iz vsake države je lahko le eno). Da bi tudi oni do določene mere imeli dostop do nekaterih izobraževanj in tekmovanj, ki jih organiziramo. 
Tretja naloga je, da na spletni strani IBE dopolnimo spisek svetovno znanih in uveljavljenih koktajlov, ki so razdeljeni v tri skupine – Nepozabni (30 klasičnih koktajlov, ki jih mora poznati vsak barman), Sodobni klasiki in Koktajli nove ere. V zadnjo kategorijo želim dodati še 10 koktajlov, za katere menim, da so postali v zadnjem desetletju stalnica na listah najboljših koktajl barov po svetu, zato si to zaslužijo. Med takšnimi bolj novodobnimi, ki ga bomo dodali na listo, je na primer Pornstar Martini. Morda ima res malce nenavadno ime, a je odličen in že nekaj let zelo popularen med ljubitelji koktajlov, zlasti v Veliki Britaniji...

Celoten intervju je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 7-8/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Urša Cvilak

Deli na
09 / 2023
Bro'Sis Bar & Restaurant, Maribor
KO SESTRA IN BRAT ZDRUŽITA MOČI, SE BRO'SIS RODI Gostinska zgodba, ki jo v Mariboru pišeta Anja in Rok Zebec, sestra in brat, dokazuje dvoje – da se tudi v težkih časih lahko rodijo dobre stvari in da obstajajo mladi, ki jih delo v kuhinji in strežbi zelo veseli. Okusno hrano in prijazno postrežbo...
09 / 2023
Bistro Štorja, Postojna
NOVE ZGODBE IN OKUSI MED GOZDOM IN MORJEM Zakonca Marko in Anja Stanković, chef in slaščičarka, pravita, da želita z Bistrojem Štorja postaviti Postojno na kulinarični zemljevid Slovenije. Da bi se domači in tuji gostje v njej ustavljali ne le zaradi Postojnske jame, ampak tudi vrhunske kulinarične...
09 / 2023
Miralem Junuzović, Najboljši natakar / sommelier 2023
VČASIH POZABLJAMO, KAJ JE NAŠA PRVA NALOGA - DA SE GOST POČUTI DOBRO! Pri gastronomskem vodniku Gault&Millau Slovenija želijo doprinesti k dvigu ugleda in zanimanja mladih za poklic natakar, zato vsako leto podelijo tudi posebno nagrado Najboljši natakar / sommelier. Letos je šel prestižni...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.