Objavili smo

Gostilna in pivnica Stari pisker, Celje

07 / 2020

ZA STRASTNE MESOJEDCE IN LJUBITELJE ŽARA

Gostilna in pivnica Stari pisker v starem mestnem jedru Celja je raj za ljubitelje mesnih jedi z žara. Od navdihujočih rebrc, burgerjev in steakov do svežih jastogov in ostrig – za vsak okus nekaj! Brata Aljaž in Iztok Žilnik sta v gostinstvo stopila pred osmimi leti, zdaj imata tudi lastno zorilnico in spletno prodajo mesa. V glasovanju za najboljše slovenske restavracije »The Slovenia Restaurant Awards 2020« je Stari pisker osvojil nagrado Vox populi (glas ljudstva).

Od legendarnih rebrc do živih jastogov - Na Savinovi ulici v starem jedru Celja, tik ob mestni tržnici, od nekdaj stoji Gostilna in pivnica Stari pisker. Po spletu naključij je pred osmimi leti njen najemnik postal Aljaž Žilnik, ki se je z bratom Iztokom in ob vzpodbudi očeta Staneta prvič podal v gostinske vode. Vsi trije podkovani z ekonomskimi in marketinškimi znanji – brata Aljaž in Iztok sta diplomirana ekonomista – so se odločili, da Staremu piskru zopet vdahnejo življenje. Kot velikim ljubiteljem žara, odločitve o tem, kakšna naj bo ponudba, ni bilo težko sprejeti. Ponuditi gostom najboljše izbrano meso, pripravljeno na pravem žaru, od zorjenih in ravno prav pečenih steakov do okusnih burgerjev in drugih mesnih specialitet. Iztok, ki je danes poleg Uroša Kajtnarja in Kristjana Povirka vodja izmene v kuhinji Starega piskra, je še pred odprtjem gostilne in po diplomi izkusil delo v gostinstvu. Ko po diplomi ni dobil službe, je nekaj časa delal kot natakar na križarki. Ko je ugotovil, da ga veseli tudi kuhinja, se je za dve leti odpravil na izobraževanje na znano kuharsko šolo Le Cordon Bleu v London. Med študijem je nabiral izkušnje v eni od restavracij na turistično obleganem Piccadilly Circusu...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Lososov in tunin tartare: kumara, majoneza vasabi, kaviar, čips rdeče pese
- Mozgov tatar’c: goveji tartare, dimljen kostni mozeg, peteršiljeva solata, toast iz kislega kruha
- Steak Robespierre: pljučna, rožmarinovo olje, ocvrt krompirček, rukola
- Jagnje z jajčevcem in jogurtom: jagnječja zarebrnica, chimichurry omaka, pečen jajčevec in limona, ocvrt peteršilj
- Ananasov tarte tatin: slana karamela, ananasov in kokosov čips, vaniljev sladoled, mikro koriander

Deli na
03 / 2024
Gostilna in hotel Rakar, Gorenje Ponikve
GOSTINEC JE KOT DIRIGENT, KI VODI SVOJ ORKESTER! Družinska gostilna in hotel Rakar se nahajata le streljaj od Trebnjega in dolenjske avtoceste, v vasici Gorenje Ponikve. Vodita jo Boštjan Rakar z ženo Tatjano, v posel pa kot tretja generacija že vstopajo tudi njuni trije otroci – Janez, Martin...
03 / 2024
Sunrose 7 - Gourmet & SPA Hotel, Bohinjska Bistrica
130 LET HOTELSKE TRADICIJE V NOVI PODOBI IN TUDI ZA LJUBITELJE DOBRE HRANE Sunrose 7 je butični hotel za odrasle (adults only) z 18 sobami in konceptom digitalnega detoksa. Namenjen je vsem, ki si želite umirjenega oddiha, tradicije v sodobni preobleki in bližine narave, ki vabi na izlete v hribe...
03 / 2024
Rasporella – novi rod kvasovk, poimenovan po slovenskem profesorju!
Živilsko panogo si je brez kvasovk kar težko predstavljati, pa naj gre za tiste pozitivne, ki skrbijo za fermentacijo in blagodejno vplivajo tudi na naše telo, ali tiste, zaradi katerih se jed pokvari. Delček svojega raziskovalnega sveta na tem področju nam je razkrila doc. dr. Neža Čadež, vodja...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.