Objavili smo

Gostilna Jakob Franc, Ljubljana

05 / 2018

Konec leta 2016 se je v Ljubljani odprla gostilna Jakob Franc. Glas o njej se je po prestolnici razširil hitro in kmalu ovrgel dvome, da gostilna s ponudbo, ki temelji izključno na mesu in mesninah krškopoljskega prašiča, ne bo obstala. Gostov, ki cenijo slovenski izvor živil, pristnost okusov in domačo kuhinjo, ji ne manjka. Do Gostilne Jakob Franc v Trnovem se lahko iz centra Stare Ljubljane odpravite kar peš.

Pravzaprav se poslovna in gostinska pot 27-letnega Jakoba Franca Novoselca ni začela z gostilno, ampak s prašiči. In to krškopoljskimi. Tistimi črnopasastimi, ki jim pravijo tudi črno-belo bogastvo s Krškega polja in so edina ohranjena slovenska avtohtona pasma prašičev. Njihova vzreja je skoraj popolnoma zamrla, zlasti na račun manjše mesnatosti in večje zamaščenosti. Zaradi tega je bila tej pasmi v preteklosti nenaklonjena tudi zakonodaja. A v zadnjem desetletju se stvari spreminjajo - meso krškopoljca postaja vedno bolj cenjeno in rejcev tega posebneža je vedno več. Tudi na račun Jakoba Franca, ki je pred nekaj leti je postal pozoren na okusne salame in pršute. »V Dobovi pri Brežicah je stric, tako bolj zase, vzgojil dva krškopoljska prašiča. In ko smo naredili prve suhomesnate izdelke, smo ugotovili, da so veliko boljši od običajnih. To mi je dalo misliti. Sprva sem hotel odpreti delikateso z mesninami iz krškopoljca, pa je prišla ponudba za najem gostilne v Trnovem,« se spominja Jakob Franc. Že pred tem je na Dolenjskem, od koder izvirajo korenine tega prašiča, našel rejca, ki je začel vzgajati krškopoljce po njegovih navodilih. Danes njegova čreda šteje 42 plemenskih svinj, kar pomeni okoli 500 mladih prašičev na leto. Tako zdaj Jakob Franc posredno sodi med večje rejce krškopoljskih prašičev pri nas, ki praktično vsi končajo v suhih mesninah njegove blagovne znamke Majal ali na krožnikih gostilne Jakob Franc...

Celoten članek z recepti lahko preberete v reviji Pet zvezidc, številka 5/2018.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Svinjska ribica v slanini z gobovo omako in polento
- Gratinirane zarebrnice krškopoljca z žajbljevo omako in sirovimi štruklji
- Juha iz krškopoljskega prašiča
- Pašteta krškopoljskega prašiča z domačim kruhom s čebulno marmelado
- Pečena čokolada z jabolki

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.