Objavili smo
06 / 2018
Gostilno Krištof v Predosljah pri Kranju že 20 let predano vodita brata Krištof in Tomaž Bolka. od nekdaj skrbita, da gostje uživajo v vrhunski domači kulinariki in pestrem izboru vin, še posebej ekološko pridelanih. Pred dvema letoma sta v svojo ekipo sprejela chefa Uroša Gorjanca, ki je bil očitno prava izbira, saj so v letošnjem letu na izboru The Slovenia restaurant awards prejeli laskavi naziv zmagovalca regije Severna Slovenija.
Zdi se, da ima vsaka stvar v Gostilni Krištof in okoli nje svoj namen, svojo vsebino. Tukaj so doma zgodbe, ki jih rojevata zgodovina in večstoletna družinska gostinska tradicija, in tiste, ki jih narekuje ozaveščenost o sobivanju, ekološki pridelavi živil, trajnostni naravnanosti. Kreirata jih brata Krištof in Tomaž Bolka – prvi vodi gostilno in skrbi, da v njej vse gladko teče, drugi pa svoje ideje tistim, ki mu želijo prisluhniti, tudi rade volje predstavi.
Tako se doživetje v tej gorenjski gostilni lahko začne že z vodo, ki na tem koncu v pipe priteče s Storžiča in jo prinesejo na mizo obogateno z zelišči, ingverjem ali celo slovenskim ginom. Skozi njo lahko spoznate zgodbo steklenice iz informiranega stekla Flaška. Ali vizijo o tem, kako bi voda in naša neokrnjena narava lahko bili močan povezovalni in promocijski element slovenskega gostinstva in turizma. Tomaž je idejo že večkrat predstavil, tudi v okviru Meseca oblikovanja ter razpisov Sejalec in Snovalec, a kaj, ko bi bila za njeno uresničitev potrebna širša volja družbe in posameznikov…
Medtem je na mizi zadišalo po pravkar pečenih kruhkih, pisanih zaradi soka rdeče pese, kurkume in sipinega črnila, ki jih dodajo v testo. Kot pozdrav iz kuhinje sta k pokušini vabili tudi zaseka in rezina salame krškopoljca z ekološke kmetije Pri Šuštarju iz bližnjih Hotemaž. Ekološke delikatese in živila imajo v tej hiši prednost, prav tako ekološko pridelani sokovi, piva in vina, tudi oranžna. Morda vam bosta katerega od slednjih Krištof ali Tomaž, ki oba delata v strežbi (poleg njiju še simpatična Nina Perčič), natočila v nenavaden vinski kozarec brez peclja, izdelan po zamisli legendarnega zamejskega vinarja Joška Gravnerja...
Celotni članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 6/2018.
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman
Recepti:
- Postrvji tatar na koruznem brûléeju s kumarami in pasijonkinim gelom
- Šparglji s poširanim jajcem, ocvirki, slanino in jabolčnim gelom
- Jakobove pokrovače na cvetačnem pireju s karijevim oljem
- Roladica govejega fileja z višnjevo omako na gratiniranem krompirju
- Marelična pita z mandlji in sivkino kremo