Objavili smo
02 / 2021
PUSTNE JEDI S CHEFINJO TRADICIJE
Znana je kot prijazna kuharska sodnica iz tv oddaje Mali šef Slovenije. Pa tudi kot tista, ki na Odprti kuhni v Ljubljani vedno nasmejana v veliki ponvi praži jetrca in razvaja s hrustljavimi flancati. Drugače pa je 48-letna Mojca Trnovec prava gostinka in glavna v kuhinji gostilne Mihovec v Zgornjih Pirničah pri Medvodah, ki jo njena družina vodi že več generacij. Leta 2018 je kot prva ženska dobila priznanje Obrtnica leta. Nedavno je prejela še eno prestižno priznanje – po izboru gastronomskega vodnika Gault&Millau Slovenija je postala Chefinja tradicije 2021!
Intervju z Mojco Trnovec...
1. Kako v vaši gostilni preživljate čas protikoronskih ukrepov?
Korona je vsem prekrižala načrte. Mnoge gostince je zaprtje pripeljalo do tega, da če smo želeli svoj posel peljati naprej, smo se enostavno morali obrniti v neko drugo smer. V smer, za katero morda še pred pol leta niti pomislili nismo, da jo bomo morali izbrati. V naši kuhinji tako nismo čisto ugasnili štedilnikov. Še vedno pripravljamo manjši izbor jedi, ki jih naročniki pridejo sami prevzet. Če so kakšna večja naročila, jih tudi dostavimo. Ponudbo jedi za prevzem oblikujemo tematsko. Tako smo kar lepo delali za martinovo, potem je sledil še praznični december. Januarja je bilo zatišje in smo se malo umirili, februar pa bo v znamenju pusta in posta. Potem bomo nadaljevali z jedmi za veliko noč. Na srečo imamo tudi sicer v ponudbi precej takšnih jedi, ki dobro prenesejo transport. Zdaj je treba gledati tudi na to.
2. Po katerih jedeh pri Mihovcu že tradicionalno diši za pusta? Nekoč so bila v tem času v vaši gostilni velika praznovanja…
Vsa snovna in nesnovna dediščina naše hiše, ki seveda diha tudi z okolico, je imela v naši gostilni vedno velik pomen - vsa letna praznovanja, od martinovega, silvestrovanja pa do pusta, pepelnične srede, velike noči. Na pusta se je vedno mastno jedlo, na primer tudi koline, prekajeno meso in podobno. Na mizi so obvezni bobi in »ta ohki flancati«, kakor v Pirničah pravimo krofom in krhkim flancatom. Krofi morajo imeti lep krancelj in biti nadevani z marmelado. Iz testa za krofe naredimo tudi kvašene flancate. Še bolj veselo je bilo od nekdaj na pepelnično sredo, ki jo le še redkokje praznujejo. Pri nas smo vedno pokopavali pusta in takrat je bila na mizi simbolična krsta, v njej pa živa oseba. To je bil velik žur. Čeprav je na pepelnično sredo zapovedan strogi post, je alkohol ta dan vedno tekel. (smeh)
Celoten intervju z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 2/2021. Kupi izvod / Letna naročnina
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman
Recepti:
-Bučna pogača s čebulo in ocvirki
-Svinjski jeziček, redkev in buča
-Šara - gorenjska jed
-Pujsek 3.0
-Ta »ohki flancati«, ejga
-Miške z rozinami