Objavili smo

Gostilna Mihovec, Zgornje Pirniče - chefinja Mojca Trnovec

02 / 2021

PUSTNE JEDI S CHEFINJO TRADICIJE
Znana je kot prijazna kuharska sodnica iz tv oddaje Mali šef Slovenije. Pa tudi kot tista, ki na Odprti kuhni v Ljubljani vedno nasmejana v veliki ponvi praži jetrca in razvaja s hrustljavimi flancati. Drugače pa je 48-letna Mojca Trnovec prava gostinka in glavna v kuhinji gostilne Mihovec v Zgornjih Pirničah pri Medvodah, ki jo njena družina vodi že več generacij. Leta 2018 je kot prva ženska dobila priznanje Obrtnica leta. Nedavno je prejela še eno prestižno priznanje – po izboru gastronomskega vodnika Gault&Millau Slovenija je postala Chefinja tradicije 2021!

Intervju z Mojco Trnovec...

1. Kako v vaši gostilni preživljate čas protikoronskih ukrepov? 
Korona je vsem prekrižala načrte. Mnoge gostince je zaprtje pripeljalo do tega, da če smo želeli svoj posel peljati naprej, smo se enostavno morali obrniti v neko drugo smer. V smer, za katero morda še pred pol leta niti pomislili nismo, da jo bomo morali izbrati. V naši kuhinji tako nismo čisto ugasnili štedilnikov. Še vedno pripravljamo manjši izbor jedi, ki jih naročniki pridejo sami prevzet. Če so kakšna večja naročila, jih tudi dostavimo. Ponudbo jedi za prevzem oblikujemo tematsko. Tako smo kar lepo delali za martinovo, potem je sledil še praznični december. Januarja je bilo zatišje in smo se malo umirili, februar pa bo v znamenju pusta in posta. Potem bomo nadaljevali z jedmi za veliko noč. Na srečo imamo tudi sicer v ponudbi precej takšnih jedi, ki dobro prenesejo transport. Zdaj je treba gledati tudi na to.

2. Po katerih jedeh pri Mihovcu že tradicionalno diši za pusta? Nekoč so bila v tem času v vaši gostilni velika praznovanja…
Vsa snovna in nesnovna dediščina naše hiše, ki seveda diha tudi z okolico, je imela v naši gostilni vedno velik pomen - vsa letna praznovanja, od martinovega, silvestrovanja pa do pusta, pepelnične srede, velike noči. Na pusta se je vedno mastno jedlo, na primer tudi koline, prekajeno meso in podobno. Na mizi so obvezni bobi in »ta ohki flancati«, kakor v Pirničah pravimo krofom in krhkim flancatom. Krofi morajo imeti lep krancelj in biti nadevani z marmelado. Iz testa za krofe naredimo tudi kvašene flancate. Še bolj veselo je bilo od nekdaj na pepelnično sredo, ki jo le še redkokje praznujejo. Pri nas smo vedno pokopavali pusta in takrat je bila na mizi simbolična krsta, v njej pa živa oseba. To je bil velik žur. Čeprav je na pepelnično sredo zapovedan strogi post, je alkohol ta dan vedno tekel. (smeh)

Celoten intervju z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 2/2021.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Bučna pogača s čebulo in ocvirki
-Svinjski jeziček, redkev in buča
-Šara - gorenjska jed
-Pujsek 3.0
-Ta »ohki flancati«, ejga
-Miške z rozinami

Deli na
07 / 2024
Gostilna na Gradu, Ljubljana
TUJI GOSTJE SI ŽELIJO SPOZNATI SLOVENSKE OKUSE IN VINA! Na Ljubljanski grad iz starega mestnega jedra vodi več pešpoti in tudi razgledna vzpenjača. Ena najbolj priljubljenih turističnih točk v prestolnici je privlačna zaradi slikovite srednjeveške utrdbe in čudovitega razgleda na mesto, toda...
07 / 2024
Gostilna Rajh, Bakovci
NIKOLI NISEM POZABIL NA TRADICIJO, PREKMURSKE OKUSE IN RECEPTE, KI SEM JIH PODEDOVAL! V Gostilni Rajh jedi dišijo po Prekmurju, naj gre za tradicionalne, kot so bograč, dödoli, prekmurska gibanica in retaši, ali sodobne s podpisom 30-letnega chefa Leona Pintariča. Leta 2016 je bil nacionalni zmagovalec...
07 / 2024
Luka Jezeršek - Jezeršek gostinstvo
PARTNERSTVO NA TAGGENBRUNNU JE ZA NAS PRIZNANJE, PRILOŽNOST IN IZZIV! Posestvo in grad Taggenbrunn na avstrijskem Koroškem slovita kot priljubljena turistična točka ter tudi lokacija za prireditve in praznovanja. Njegovi lastniki, družina Riedl, so gostinski in hotelski del v upravljanje zaupali...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna