Objavili smo

Gostilna na Gradu, Ljubljana

07 / 2024

TUJI GOSTJE SI ŽELIJO SPOZNATI SLOVENSKE OKUSE IN VINA!

Na Ljubljanski grad iz starega mestnega jedra vodi več pešpoti in tudi razgledna vzpenjača. Ena najbolj priljubljenih turističnih točk v prestolnici je privlačna zaradi slikovite srednjeveške utrdbe in čudovitega razgleda na mesto, toda tudi zaradi raznolike in kakovostne gostinske ponudbe. Ena od njih je Gostilna na Gradu, ki se ponaša z Michelinovim priznanjem Bib Gourmand. Od leta 2020 je v upravljanju Jezeršek gostinstva. Njena ponudba temelji na tipičnih slovenskih jedeh v sodobni izvedbi in takšnih s chefovim podpisom ter pripravljenih iz sezonskih in lokalnih sestavin.

Od slovenske tradicije do chefovega podpisa
Dvorišče na Ljubljanskem gradu, s katerega je vhod v Gostilno na Gradu, je bilo v junijskem deževnem dopoldnevu polno radovednih turistov. V kuhinji gostilne je bilo delo v polnem teku in mlada kuharska ekipa, ki jo vodi chef Sebastjan Elbl, dobre volje. Kako tudi ne, saj je sezona na vrhuncu in pred dobrim mesecem dni so se razveselili celovite prenove majhne, med grajske zidove stisnjene kuhinje. »Tukaj ni dosti manevrskega prostora in vsak centimeter šteje. Najbolj smo veseli novega poda in novega stropa, ki je pravzaprav ena sama velika napa, tako da so delovni pogoji veliko boljši,« je poudaril nasmejani Sebastjan, medtem ko je s kuhinjsko pinceto na predjed premišljeno dodal še zadnjo malino...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.7-8/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Govedina in malina - kuhan dimljen goveji jezik, luštrekova majoneza, vložena rdeča čebula, čebulni kreker, ocvrt žajbelj, malina
-Por in polenta - počasi kuhan ožgan por, ocvrta polenta, omaka sladke koruze, kokice, okisan paradižnik
-Sipa in hren - črne testenine, polnjene z dimljeno postrvjo, koromačeva krema, hrenova omaka, sveži hren, olje koprca (
na recept)
-Teletina in krompir - telečji file, ocvrta krompirjeva tortica, prah rakovih oklepov, krema mlade špinače, v soli pečeno korenje
-Figa, bezeg in med - angleška krema z bezgom, bezgov sladoled z rožmarinom, fige, medenjak, cvetni prah
-Negroni
-Espresso martini

Deli na
04 / 2025
Gostilna Javornik, Rakovnik
V JAVORNIKOVI KUHINJI NOV VETER, A KRUŠNA PEČ OSTAJA SRCE HIŠE Gostilna Javornik na Rakovniku pri Šentrupertu ni le zgodba o jedeh iz krušne peči, prenovljeni hiši, kozolcu in Dolenjski! Ampak tudi o štirih generacijah družine Javornik in Pevec, ki so svoje življenje posvetile temu, da se...
04 / 2025
Restavracija Sedem, VSGT Maribor
»ZERO WASTE« V PRAKSI: KUHINJA, KJER NIČ NE GRE V NIČ Trajnostno kuhanje je postalo ključni element sodobne prehrambene kulture. Kuhinja brez odpadkov ni le trend, temveč filozofija, ki se osredotoča na načela, kot so lokalna pridelava, uporaba sezonskih sestavin in smiselno ravnanje z vsakim...
04 / 2025
Kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija že sedmič nagradil najboljše
Pod bliščem igrivih konfetov so se v soju fotografskih bliskavic v Festivalni dvorani v Ljubljani zadovoljno smejali prejemniki prestižnih gastronomskih nagrad Gault&Millau Slovenija za leto 2025. Zbrali so se najboljši med najboljšimi, pod reflektorji so se znašla tudi sveža imena slovenske...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna