Objavili smo

Gostilna pri Mari, Kamnik pod Krimom

11 / 2020

ŠPELA IN RENE SE NISTA ODPOVEDALA TRADICIJI! 
Gostilna pri Mari je znana po pohani piški, krači, pečeni v krušni peči, svinjskih rebrcih, dušenih v belem vinu z medom in žajbljem, za martinovo tudi po pečeni rački. Rene in Špela Šuc, brat in sestra ter tretja generacija družinske gostilne, se tej kulinarični tradiciji nista odpovedala. Še več – nadgradila sta jo z novimi idejami in zanjo navdušila celo obiskovalce Odprte kuhne. Pri Mari boste imeli dobrega sogovornika tudi vsi ljubitelji vina, saj sta oba mlada gostinca sommelierja.

Okolica Ljubljane je od nekdaj slovela po dobrih domačih gostilnah. In če boste pri Brezovici zavili proti Podpeči ter se nato namesto k podpeškemu jezeru usmerili v smer proti Rakitni, ste že skoraj tam. Pri Mari v Kamniku pod Krimom zlasti ob vikendih, ko je mizo najboljše rezervirati vnaprej, ni dolgčas. Takrat diši po tradicionalnem slovenskem kosilu, gostje uživajo v dobri goveji juhi, ocvrtem piščancu, jetrcih, rebrcih, telečji ali svinjski krači iz krušne peči, steakih, kolinah, postrvi, kislem zelju, praženem krompirju. Vegetarijancem pripravijo zelenjavne pite, odlične sezonsko obarvane rižote, proseno kašo… In če sveža zelišča prihajajo z domačega vrta, zelenjava iz bližnje okolice, tudi izbire mesa ne prepuščajo naključju, saj ga že 25 let kupujejo od istega, slovenskega mesarja. Za sladico so obvezne hišne kremšnite, čokoladni kolač s karamelo in solnim cvetom, v zimskem času pa kakijeva krema z drobljencem in karameliziranimi orehi.
Nedeljska kosila pri Mari so za prenekaterega stalnega gosta tradicija, ki prehaja iz roda v rod. Tako kot prehaja Marina gostinska dediščina, s katero kot tretja generacija nadaljujeta brat in sestra, Rene in Špela Šuc. Marsikdo se ju bo spomnil tudi z Odprte kuhne na ljubljanski tržnici, kjer že vsa leta obiskovalce razveseljujeta s pohanim piščancem, filanimi paprikami in zdaj že kar legendarno korenčkovo potico...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 11/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Pozdrav iz kuhinje: hrustek z govejo kroglico v bučnih semenih
-Žita z granatnim jabolkom, koromač, rdeča pesa in jurček
-File postrvi, pire zelene, polenta
-Svinjska rebra z žajbljem in medom, dušena v belem vinu
-Pečena martinova raca z jesenskimi prilogami
-Pehtranova torta s kakijevo omako

Deli na
04 / 2025
Gostilna Javornik, Rakovnik
V JAVORNIKOVI KUHINJI NOV VETER, A KRUŠNA PEČ OSTAJA SRCE HIŠE Gostilna Javornik na Rakovniku pri Šentrupertu ni le zgodba o jedeh iz krušne peči, prenovljeni hiši, kozolcu in Dolenjski! Ampak tudi o štirih generacijah družine Javornik in Pevec, ki so svoje življenje posvetile temu, da se...
04 / 2025
Restavracija Sedem, VSGT Maribor
»ZERO WASTE« V PRAKSI: KUHINJA, KJER NIČ NE GRE V NIČ Trajnostno kuhanje je postalo ključni element sodobne prehrambene kulture. Kuhinja brez odpadkov ni le trend, temveč filozofija, ki se osredotoča na načela, kot so lokalna pridelava, uporaba sezonskih sestavin in smiselno ravnanje z vsakim...
04 / 2025
Kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija že sedmič nagradil najboljše
Pod bliščem igrivih konfetov so se v soju fotografskih bliskavic v Festivalni dvorani v Ljubljani zadovoljno smejali prejemniki prestižnih gastronomskih nagrad Gault&Millau Slovenija za leto 2025. Zbrali so se najboljši med najboljšimi, pod reflektorji so se znašla tudi sveža imena slovenske...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna