Objavili smo

Gostilna Rajh, Bakovci - chef Leon Pintarič

09 / 2020

MLADI PREKMURSKI CHEF MED TRADICIJO IN SODOBNOSTJO

Leon Pintarič je že v osnovni šoli vedel, da želi biti kuhar. Po šolanju in nabiranju izkušenj v Avstriji, mu je bilo pred tremi leti zaupano vodenje kuhinje v domači Gostilni Rajh v Bakovcih. Danes s sestro Valentino, ki je vodja restavracije Uno Rajh v Murski Soboti, kot peta generacija nadaljujeta družinsko gostinsko tradicijo pod taktirko mame in očeta, Tanje Rajh Pintarič in Damirja Pintariča. 26-letnega chefa Leona, ki se je pred nekaj meseci z ekipo razveselil priznanja »Michelin Bib gourmand« za dobro razmerje med ceno in kakovostjo, smo povabili k pogovoru.

Intervju:
Rajhova kuhinja je pod vašo taktirko preplet tradicionalnih jedi in vaših sodobnih kreacij. Bi rekla, da je to kar zahtevna, za mladega chefa morda celo nehvaležna naloga?
Leon: Pri nas to lepo funkcionira. Določene jedi, po katerih je gostilna znana od nekdaj, ostajajo enake skozi leta in jih ne spreminjam. To so na primer tlačenka, telečja jetrca, filane paprike… In seveda bograč, ki ga nikoli ne bom pripravljal s kuhanjem v vakuumu (sous vide) ali katero drugo sodobno tehniko. Koline pripravljam še na način, kot sva jih skupaj pripravljala s prababico, ko sem imel kakšnih 14 ali 15 let. Prekmurska gibanica pa je tako in tako zaščitena. Tudi pri svojih avtorskih jedeh se vedno bolj naslanjam na prekmursko tradicijo in sestavine, a seveda v moderni izpeljavi. Res je, včasih je to, da pripravljamo sočasno klasične jedi in degustacijske menije, kar velik organizacijski izziv za kuhinjo. Priprava degustacijskih menijev namreč vzame res veliko časa. A zavedamo se, da se marsikdo k nam in v Prekmurje pripelje namensko, zato ne želimo nikogar razočarati. Starejši morda raje pridejo na klasiko, mlajši gostje pa si zaželijo kreativnosti. Lahko povem, da po prejemu Michelinovega priznanja prodamo precej več degustacijskih menijev kot prej. Prihajajo novi gostje, tako iz tujine kot iz Slovenije, ki se radi prepustijo 5 ali 7-hodnemu meniju. In to me veseli...

Celoten intervju z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 9/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Karžlji z lisičkinim polpetom in hladne mlečne kumare
- Krema iz pečene buče hokaido z bučnim oljem in zelišči
- Marinirana postrv z gomoljno zeleno okisano zelenjavo in lešniki
- Dimljen telečji jezik s poširanim jajcem in langašem
- Med, ajda, mleko

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.