Objavili smo

Gostilna Repovž, Šentjanž - chefinja Meta Repovž

06 / 2019

Pri vratih Gostilne Repovž, ki je tudi eko kmetija oziroma domačija s prenočišči, vas bo pozdravil simpatični napis »Za dobre duše in radovedne želodce«. Pred tremi leti je njeno vodenje od očeta Jožeta prevzel sin Grega, tudi odličen sommelier, ki skupaj z ženo Sabino nadaljuje družinsko gostinsko tradicijo. V kuhinji pa ustvarja mama Meta, ki jo je kulinarični vodnik Gaullt&Millau Slovenija izbral za Chefinjo tradicije 2019.

Prizna, da so se ji tresla kolena in so bila usta suha, ko je novembra 2019 na odru prevzela eno najvišjih priznanj kulinaričnega vodnika Gault&-Millau Slovenija – Chefinja tradicije 2019. Presenečenje je bilo popolno, a lepo, odkrito pove Meta Repovž, ki se je kuhanju zapisala pred 32 leti. Takrat se je priženila v Gostilno in na kmetijo Repovž v Šentjanžu na Dolenjskem, kjer sta z možem Jožetom nadaljevala z družinsko gostinsko tradicijo. On v strežbi in ona v kuhinji, najprej skupaj z Jožetovimi starši, nato samostojno. Kulinarično-vinski večeri z gostujočimi vinarji in vrhunskimi kuharji, ki so bili v izziv tudi domači kuhinji, so skozi leta spreminjali poglede in širili obzorja. Ter obenem krepili njuno zavedanje, da sta dolenjska kulinarična tradicija in domača zemlja bogastvo, iz katerega velja črpati navdih. Tako se je kmetija s 14 hektarji obdelovalnih površin, na katerih danes Repovževi pridelujejo žitarice (ajdo, piro), krompir in jabolka (prevladuje topaz), kaj kmalu preusmerila v ekološko...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 6/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Telečji jezik s hrenovim kruhom in zéleno
- Goveji karpačo z mladim zeljem, sirovim drobljencem in pirinim hrustavčkom
- Skutni štruklji s pregreto smetano, drobnjakovim želejem in arašidi
- Stročji fižol z gobami, smetano z ocvirki in vijoličnim krompirjem
- Kruhov cmok s suhim sadjem, krškopoljcem in fermentirano šalotko
- Snežena kepa s pasijonko, čokolado ruby in lešniki

Deli na
09 / 2024
Gostilna in hotel Kunst, Leskovec pri Krškem
KUNSTOVI TA MLADI NADALJUJEJO, V PONUDBI OSTAJATA GLAVNA KRŠKOPOLJEC IN KOPUN Čeprav na obrobju Krškega in v hotelskem delu s poudarkom na poslovnem turizmu, družinsko vodena Gostilna in hotel Kunst ter njegova ekipa živita in dihata z lokalnim okoljem in domačini. Tukaj so doma prijazen sprejem...
09 / 2024
Pri Baronu, Planica nad Framom
BARONOVA EKO IDILA NA POHORJU, PERMAKULTURNI VRT IN ZGODOVINSKE JEDI Na Turistični in ekološki kmetiji Pri Baronu se je v družini turistična dejavnost začela v sedemdesetih letih, ko je babica sedanjega gospodarja Borisa Uranjeka začela z dejavnostjo na Gertovi domačiji v isti vasi. Na zdajšnji...
09 / 2024
Pršut in teran – ambasadorja kraške gastronomije
Doc. dr. Stanislav Renčelj je priznan kot eden vodilnih slovenskih strokovnjakov na področju predelave in priprave suhih mesnin. Svoje bogato znanje in izkušnje je uspešno prenašal v številna podjetja. Obenem je avtor več kot 50 knjig na temo suhih mesnin in slovenske kulinarične dediščine,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna