Objavili smo

Gostilna Repovž, Šentjanž - chefinja Meta Repovž

06 / 2019

Pri vratih Gostilne Repovž, ki je tudi eko kmetija oziroma domačija s prenočišči, vas bo pozdravil simpatični napis »Za dobre duše in radovedne želodce«. Pred tremi leti je njeno vodenje od očeta Jožeta prevzel sin Grega, tudi odličen sommelier, ki skupaj z ženo Sabino nadaljuje družinsko gostinsko tradicijo. V kuhinji pa ustvarja mama Meta, ki jo je kulinarični vodnik Gaullt&Millau Slovenija izbral za Chefinjo tradicije 2019.

Prizna, da so se ji tresla kolena in so bila usta suha, ko je novembra 2019 na odru prevzela eno najvišjih priznanj kulinaričnega vodnika Gault&-Millau Slovenija – Chefinja tradicije 2019. Presenečenje je bilo popolno, a lepo, odkrito pove Meta Repovž, ki se je kuhanju zapisala pred 32 leti. Takrat se je priženila v Gostilno in na kmetijo Repovž v Šentjanžu na Dolenjskem, kjer sta z možem Jožetom nadaljevala z družinsko gostinsko tradicijo. On v strežbi in ona v kuhinji, najprej skupaj z Jožetovimi starši, nato samostojno. Kulinarično-vinski večeri z gostujočimi vinarji in vrhunskimi kuharji, ki so bili v izziv tudi domači kuhinji, so skozi leta spreminjali poglede in širili obzorja. Ter obenem krepili njuno zavedanje, da sta dolenjska kulinarična tradicija in domača zemlja bogastvo, iz katerega velja črpati navdih. Tako se je kmetija s 14 hektarji obdelovalnih površin, na katerih danes Repovževi pridelujejo žitarice (ajdo, piro), krompir in jabolka (prevladuje topaz), kaj kmalu preusmerila v ekološko...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 6/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Telečji jezik s hrenovim kruhom in zéleno
- Goveji karpačo z mladim zeljem, sirovim drobljencem in pirinim hrustavčkom
- Skutni štruklji s pregreto smetano, drobnjakovim želejem in arašidi
- Stročji fižol z gobami, smetano z ocvirki in vijoličnim krompirjem
- Kruhov cmok s suhim sadjem, krškopoljcem in fermentirano šalotko
- Snežena kepa s pasijonko, čokolado ruby in lešniki

Deli na
01 / 2021
Darko Klemen, MasterChef Slovenije 2016 – gostilna Mama Marička
ZMAGOVALEC DRUGEGA MASTERCHEFA ODPIRA SVOJO GOSTILNO!Darko Klemen, ki je leta 2016 na tv kuharskem tekmovanju osvojil naziv MasterChef Slovenije, je zgovoren, zabaven, tudi trmast, poln idej in predan kuhanju. Sicer pa pristen Štajerc in družinski človek, ki že petnajst let živi in dela na obali....
01 / 2021
Chef Marko Brinar - kuhamo vegansko
VEGANSKA KUHINJA V NAVDIH IN IZZIVPopraznični čas je kot nalašč za različne očiščevalne diete in pripravo lažjih, tudi veganskih jedi. Da so te lahko zelo okusne in na oko privlačne, nas je prepričal chef Marko Brinar. Ob tem nam je veliko zanimivega povedal o svoji poklicni poti. In odkrito...
01 / 2021
Čas je za so(n)čne limone
Redki sadeži so tako vsestranski, kot so to limone. Kisle, sočne, dišeče, bogate z vitamini in minerali se odlično podajo tako slanim in sladkim jedem kot pijačam. Tokrat ste vabljeni na potovanje v svet okusnih sladic iz limon! LIMONA vs. LIMETA Razen tega, da je prva rumena in druga zelena,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.