Objavili smo

Gostilna Repovž, Šentjanž - chefinja Meta Repovž

06 / 2019

Pri vratih Gostilne Repovž, ki je tudi eko kmetija oziroma domačija s prenočišči, vas bo pozdravil simpatični napis »Za dobre duše in radovedne želodce«. Pred tremi leti je njeno vodenje od očeta Jožeta prevzel sin Grega, tudi odličen sommelier, ki skupaj z ženo Sabino nadaljuje družinsko gostinsko tradicijo. V kuhinji pa ustvarja mama Meta, ki jo je kulinarični vodnik Gaullt&Millau Slovenija izbral za Chefinjo tradicije 2019.

Prizna, da so se ji tresla kolena in so bila usta suha, ko je novembra 2019 na odru prevzela eno najvišjih priznanj kulinaričnega vodnika Gault&-Millau Slovenija – Chefinja tradicije 2019. Presenečenje je bilo popolno, a lepo, odkrito pove Meta Repovž, ki se je kuhanju zapisala pred 32 leti. Takrat se je priženila v Gostilno in na kmetijo Repovž v Šentjanžu na Dolenjskem, kjer sta z možem Jožetom nadaljevala z družinsko gostinsko tradicijo. On v strežbi in ona v kuhinji, najprej skupaj z Jožetovimi starši, nato samostojno. Kulinarično-vinski večeri z gostujočimi vinarji in vrhunskimi kuharji, ki so bili v izziv tudi domači kuhinji, so skozi leta spreminjali poglede in širili obzorja. Ter obenem krepili njuno zavedanje, da sta dolenjska kulinarična tradicija in domača zemlja bogastvo, iz katerega velja črpati navdih. Tako se je kmetija s 14 hektarji obdelovalnih površin, na katerih danes Repovževi pridelujejo žitarice (ajdo, piro), krompir in jabolka (prevladuje topaz), kaj kmalu preusmerila v ekološko...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 6/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Telečji jezik s hrenovim kruhom in zéleno
- Goveji karpačo z mladim zeljem, sirovim drobljencem in pirinim hrustavčkom
- Skutni štruklji s pregreto smetano, drobnjakovim želejem in arašidi
- Stročji fižol z gobami, smetano z ocvirki in vijoličnim krompirjem
- Kruhov cmok s suhim sadjem, krškopoljcem in fermentirano šalotko
- Snežena kepa s pasijonko, čokolado ruby in lešniki

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.