Objavili smo

Gostilna s prenočišči Vovko, Ratež

11 / 2021

DRUŽINSKA TRADICIJA IN DOLENJSKA KULINARIKA Z ROKO V ROKI
Gostilna Vovko na Dolenjskem bo prihodnje leto praznovala 45 let obstoja in v vsem tem času ji je kljub menjavi generacije uspelo obdržati vzdušje in ponudbo pristne družinske domače gostilne. V njej boste uživali vsi, ki ljubite prasketanje ognja v kaminu, jedi iz lokalnih sestavin in v kozarcu izbrana dolenjska vina. Na svoj seznam sta jo uvrstila tudi kulinarična vodnika Gault&Millau in Michelin!

Trajnostno pomeni tudi čas za družino
Na cesti, ki vodi od Novega mesta proti Šentjerneju (če prihajate z avtoceste, pa je najbolje z nje zaviti v smeri proti Otočcu), leži vas Ratež. Mnogim znana prav zaradi Gostilne s prenočišči Vovko, ki že več kot štiri desetletja svoje goste razvaja s pristno dolenjsko gostoljubnostjo in hrano. Rok Vovko skupaj s soprogo Manco Kerin Vovko kot druga generacija nadaljuje družinsko gostinsko dejavnost. Leta 1977 sta jo z izgradnjo hiše, v kateri je bila tudi gostilničarska soba s šankom in tremi mizami, začrtala Rokova mama Marina in oče Anton. Gostilna je z leti rastla - tako prostorsko kot leta 1996 s prvimi namestitvenimi kapacitetami-  ter postajala vedno bolj prepoznavna dolenjska kulinarična postojanka. »Leta 2009 sem prevzel obrt, a oče in mama sta bila še vedno zelo vpeta v delo. Potem je leta 2013 sledila nepričakovana mamina smrt in nato čez tri leta še očetova. Praktično čez noč sva bila z Manco, ki se je delu v gostilni priključila leta 2013 in s katero imava tri otroke, pred vprašanjem, kako naprej,« se spominja Rok in nadaljuje: »Gostinstvo je čudovit posel, a tudi garaški, človeka lahko hitro izžame. Z Manco sva si bila enotna, da nama družina in posvečanje otrokom pomeni zelo veliko, zato bova temu prilagodila delo in vodenje gostilne.« Tako sta zastavila trajnostno gostinstvo v smehu poudari Rok: »Danes vsi veliko govorimo o trajnosti. Jaz k temu štejem tudi to, da se trajnostno obnašamo do sebe in svojih zaposlenih. Da imamo normalen delovnik in čas zase. Pa četudi je gostinstvo naš način življenja.« Zato k Vovkotu ne odhajajte ob nedeljah ali praznikih, ko so vrata gostilne zaprta in se ekipa posveča svojim najbližjim ter nabira moči. Od ponedeljka do sobote, ko vas pričakujejo z odprtimi rokami in dobrotami v loncih, pa so obvezne rezervacije!

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 11/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Juha iz muškatne buče z ingverjem
-Tatar dimljene postrvi s hrenom in bučno majonezo
-Jelenove rezine ob solatki iz ajdove kaše s kolerabo in hruško
-Svaljki iz tatarske ajde z jagnječjim ragujem
-Račje prsi z mlinci rdečim zeljem in karameliziranim kostanjem
-Kostanjeva krema na pečenem jabolku s sorbetom rdeče pese, bučo in ajdovim drobljencem (klik na YouTube video)

Deli na
03 / 2025
Restavracija Cubo, Ljubljana
GOSTINSTVO ZAME NI SLUŽBA, AMPAK NAČIN ŽIVLJENJA Boštjan Trstenjak ni le gostinec, ki je restavracijo Cubo postavil na kulinarični zemljevid Slovenije, kar mu priznavata tudi vodiča Gault&Millau (3 kape) in Michelin (priporočilo). Je tudi oče in človek z vizijo, močno voljo, občutkom...
03 / 2025
Hotel Occidental Ljubljana
Nov sodoben hotel španske verige Barceló ne le za turiste, ampak tudi za Ljubljančane V strogem središču naše prestolnice, v neposredni bližini Kongresnega trga in nasproti gledališča SNG Drama Ljubljana, se je pred letom in pol odprl štirizvezdični hotel Occidental Ljubljana španske verige...
03 / 2025
Avstrija - Slovenija 82:10
Avstrijci imajo po 16 letih spet Michelinove zvezdice. Kaj njihovo veliko število pomeni za slovensko »majhnost«? 2:1 v neprimerljivih milijonih! Podelitev avstrijskih Michelinovih zvezdic v Hangarju 7 na salzburškem letališču, v katerem sicer domuje restavracija Ikarus (ki ima 2 zvezdici), so...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna