Objavili smo
11 / 2021
DRUŽINSKA TRADICIJA IN DOLENJSKA KULINARIKA Z ROKO V ROKI
Gostilna Vovko na Dolenjskem bo prihodnje leto praznovala 45 let obstoja in v vsem tem času ji je kljub menjavi generacije uspelo obdržati vzdušje in ponudbo pristne družinske domače gostilne. V njej boste uživali vsi, ki ljubite prasketanje ognja v kaminu, jedi iz lokalnih sestavin in v kozarcu izbrana dolenjska vina. Na svoj seznam sta jo uvrstila tudi kulinarična vodnika Gault&Millau in Michelin!
Trajnostno pomeni tudi čas za družino
Na cesti, ki vodi od Novega mesta proti Šentjerneju (če prihajate z avtoceste, pa je najbolje z nje zaviti v smeri proti Otočcu), leži vas Ratež. Mnogim znana prav zaradi Gostilne s prenočišči Vovko, ki že več kot štiri desetletja svoje goste razvaja s pristno dolenjsko gostoljubnostjo in hrano. Rok Vovko skupaj s soprogo Manco Kerin Vovko kot druga generacija nadaljuje družinsko gostinsko dejavnost. Leta 1977 sta jo z izgradnjo hiše, v kateri je bila tudi gostilničarska soba s šankom in tremi mizami, začrtala Rokova mama Marina in oče Anton. Gostilna je z leti rastla - tako prostorsko kot leta 1996 s prvimi namestitvenimi kapacitetami- ter postajala vedno bolj prepoznavna dolenjska kulinarična postojanka. »Leta 2009 sem prevzel obrt, a oče in mama sta bila še vedno zelo vpeta v delo. Potem je leta 2013 sledila nepričakovana mamina smrt in nato čez tri leta še očetova. Praktično čez noč sva bila z Manco, ki se je delu v gostilni priključila leta 2013 in s katero imava tri otroke, pred vprašanjem, kako naprej,« se spominja Rok in nadaljuje: »Gostinstvo je čudovit posel, a tudi garaški, človeka lahko hitro izžame. Z Manco sva si bila enotna, da nama družina in posvečanje otrokom pomeni zelo veliko, zato bova temu prilagodila delo in vodenje gostilne.« Tako sta zastavila trajnostno gostinstvo v smehu poudari Rok: »Danes vsi veliko govorimo o trajnosti. Jaz k temu štejem tudi to, da se trajnostno obnašamo do sebe in svojih zaposlenih. Da imamo normalen delovnik in čas zase. Pa četudi je gostinstvo naš način življenja.« Zato k Vovkotu ne odhajajte ob nedeljah ali praznikih, ko so vrata gostilne zaprta in se ekipa posveča svojim najbližjim ter nabira moči. Od ponedeljka do sobote, ko vas pričakujejo z odprtimi rokami in dobrotami v loncih, pa so obvezne rezervacije!
Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 11/2021. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman
Recepti:
-Juha iz muškatne buče z ingverjem
-Tatar dimljene postrvi s hrenom in bučno majonezo
-Jelenove rezine ob solatki iz ajdove kaše s kolerabo in hruško
-Svaljki iz tatarske ajde z jagnječjim ragujem
-Račje prsi z mlinci rdečim zeljem in karameliziranim kostanjem
-Kostanjeva krema na pečenem jabolku s sorbetom rdeče pese, bučo in ajdovim drobljencem (klik na YouTube video)