Objavili smo

Gostilna Zorko, Boreci - chef Štefan Sraka

04 / 2018

Družinska gostilna Zorko v Borecih, tudi hiša zmagovalne prleške gibanice, je znana po svoji prleški gostoljubnosti in tradiciji, pa tudi konjih kasačih. Lani se je njeni kuharski ekipi pridružil mladi in na kuharskih tekmovanjih večkrat nagrajeni chef Štefan Sraka, ki je v kuhinjo prinesel nov polet in sodobnejši pristop. Zorko še vedno stavi na prleško tradicijo, a tudi s pridihom novega, drugačnega.

Na mizi je zadišalo po pravkar pečenem kruhu, ki ga skoraj vsak dan zamesi mama Branka, tudi mojstrica zmagovalne prleške gibanice, po kateri je Gostilna Zorko znana. Kaj kmalu so nas k pokušini premamile še na leseno dogo lično zložene rezine mesa iz tünke in v kozarcu šipon. »Precej pozornosti namenjamo temu, kje in od koga kupujemo živila, bučno olje in nekaj zelenjave pa pridelamo tudi sami,« pove Dušan Zorko, ki skupaj s soprogo Nino nadaljuje družinsko gostinsko tradicijo. Tako izvemo, da vse moke, zdrob in ajdovo kašo kupijo v mlinu Žnidarič v Gajševcih, mesnine na kmetijah Rautar in Korošak, jajca in testenine na kmetiji Vrabelj… O pristnosti okusov, ki jih nudijo domači pridelki, se zaklepetamo tudi s kuharjem Štefanom Srako, bivšim članom nacionalne mladinske kuharske reprezentance, zmagovalcem prvega mednarodnega kulinaričnega festivala v Kranjski Gori, nekdanjim vodjo kuhinje v murskosoboški Diani. Stalni Zorkovi ekipi kuhinje in strežbe, katere steber že leta predstavljajo Jože Marinič v kuhinji in Tanja Reišel ter Dušanov brat Branko v strežbi, se je pridružil junija lani. Kulinarični ponudbi je vdahnil nekaj sodobnega pridiha in tako so jedi, tudi tradicionalne, zaživele v novi, modernejši izvedbi...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 4/2018.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Smučev file v objemu bučnic in družbi prleškega štruklja 
- Juha iz zelene s polentino kocko in rdečim zeljem
- Oženjeni žganci z jurčkovo omako in slanino
- Langaš z govejim repom, peteršiljevim pirejem in hrustljavo zelenjavo
- Prleška gibanica

Deli na
05 / 2023
Krčma na gradu Bogenšperk, chefa Mitja Zadravec Ribič in Marko Železnik
GRAD, NA KATEREM SE PIŠEJO ZANIMIVE ZGODBE Na gradu Bogenšperk na Dolenjskem je živel in pisal znameniti polihistor Janez Vajkard Valvasor. Tu se je pred tremi leti začela pisati tudi zanimiva, ustvarjalna in ambiciozna gostinska zgodba, katere avtor je Mitja Zadravec Ribič s svojo zagnano ekipo....
05 / 2023
Sibon Wine & Spa Resort, Jeruzalem - chef Zoran Ristič
V DEŽELI ŠIPONA ZDAJ TUDI BUTIČNI HOTEL SIBON! Med turistično najbolj prepoznavne kraje Prlekije zagotovo sodi Jeruzalem, ki je od Ljutomera oddaljen 7 kilometrov in mu pravijo tudi raj med vinogradi. Prav tu se je pred letom dni odprl štirizvezdični butični hotel Sibon Wine & Spa Resort....
05 / 2023
Gault&Millau Slovenija 2023
DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ! Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.