Objavili smo
04 / 2018
Družinska gostilna Zorko v Borecih, tudi hiša zmagovalne prleške gibanice, je znana po svoji prleški gostoljubnosti in tradiciji, pa tudi konjih kasačih. Lani se je njeni kuharski ekipi pridružil mladi in na kuharskih tekmovanjih večkrat nagrajeni chef Štefan Sraka, ki je v kuhinjo prinesel nov polet in sodobnejši pristop. Zorko še vedno stavi na prleško tradicijo, a tudi s pridihom novega, drugačnega.
Na mizi je zadišalo po pravkar pečenem kruhu, ki ga skoraj vsak dan zamesi mama Branka, tudi mojstrica zmagovalne prleške gibanice, po kateri je Gostilna Zorko znana. Kaj kmalu so nas k pokušini premamile še na leseno dogo lično zložene rezine mesa iz tünke in v kozarcu šipon. »Precej pozornosti namenjamo temu, kje in od koga kupujemo živila, bučno olje in nekaj zelenjave pa pridelamo tudi sami,« pove Dušan Zorko, ki skupaj s soprogo Nino nadaljuje družinsko gostinsko tradicijo. Tako izvemo, da vse moke, zdrob in ajdovo kašo kupijo v mlinu Žnidarič v Gajševcih, mesnine na kmetijah Rautar in Korošak, jajca in testenine na kmetiji Vrabelj… O pristnosti okusov, ki jih nudijo domači pridelki, se zaklepetamo tudi s kuharjem Štefanom Srako, bivšim članom nacionalne mladinske kuharske reprezentance, zmagovalcem prvega mednarodnega kulinaričnega festivala v Kranjski Gori, nekdanjim vodjo kuhinje v murskosoboški Diani. Stalni Zorkovi ekipi kuhinje in strežbe, katere steber že leta predstavljajo Jože Marinič v kuhinji in Tanja Reišel ter Dušanov brat Branko v strežbi, se je pridružil junija lani. Kulinarični ponudbi je vdahnil nekaj sodobnega pridiha in tako so jedi, tudi tradicionalne, zaživele v novi, modernejši izvedbi...
Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 4/2018.
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman
Recepti:
- Smučev file v objemu bučnic in družbi prleškega štruklja
- Juha iz zelene s polentino kocko in rdečim zeljem
- Oženjeni žganci z jurčkovo omako in slanino
- Langaš z govejim repom, peteršiljevim pirejem in hrustljavo zelenjavo
- Prleška gibanica