Objavili smo

Gostišče Kapušin, Krasinec

05 / 2022

VABLJENI NA RAZVAJANJE BRBONČIC V BELO KRAJINO
V vasi Krasinec, tik ob cesti Podzemelj – Adlešiči in le streljaj od reke Kolpe, stoji Gostišče Kapušin. Znano je po gostoljubnosti, izvrstni hrani, ki temelji na tradiciji belokranjskih okusov v sodobni preobleki in lokalnih živilih. Tukaj na svoj račun pridejo tudi ljubitelji belokranjskih vin. Več kot dovolj razlogov, da si za obisk Bele krajine vzamete več dni in morda tudi prespite v njihovih, lani prenovljenih sobah.

Pri Kapušinu zdaj kuha že tretja generacija 
S fotografom sva Gostišče Kapušin obiskala tik pred velikonočnimi prazniki, zato je bila kuhinja v pogonu od zgodnjih jutranjih ur. Vonj po pečeni šunki v testu se je nezadržno in vabljivo tihotapil do naju. Tudi ajdova potica s skutnim nadevom, ki je stalnica v Kapušinovi ponudbi, je bila dovolj vzhajana, da je lahko romala v pečico. »Na velikonočni mizi mora biti tudi belokranjski nadev ali fulanje, pečena zmes iz kruha, jajc in koščkov šunke,« je razlagala Martina Kapušin, ki je neumorno gnetla testo za kruh. Čeprav je v pokoju, še vedno pomaga v kuhinji, njena zadolžitev so dnevno sveže pečen kruh in ajdova potica. 
Z možem Jožetom, žal že pokojnim, sta gostilno odprla leta 1968. Zadovoljna je, da gostinsko dejavnost že več kot tri desetletja ne samo nadaljujeta sin Roman in snaha Ana, ampak tudi zelo uspešno razvijata in nadgrajujeta. V delo sta vpeti tudi obe vnukinji – 32 letna Sandra, ki dela v strežbi in je sommelierka 2. stopnje, ter 31-letna Nina, ki se je priključila mami Ani in babici Martini v kuhinji. Sandra je pred tem nekaj izkušenj nabirala v kuhinji restavracije JB in Vile Podvin, a se nato doma odločila za delo v strežbi. Poleg tega je zadolžena za sestavljanje menijev. Nina pa je krajši čas spoznavala kuhinjo Damjana Finka na Ljubljanskem gradu. Zdaj je že prava mojstrica za torte in druge sladice, ki jih ponujajo v gostilni. Nekatere pa so naprodaj celo v trgovini Hiša dobrot Bele Krajine v Metliki...

Za vsako jed se dobro belokranjska vino najde!
Gospodar Roman Kapušin je zadolžen za vso nabavo in urejanje financ, rad tudi sprejema goste, a najljubša mu je vloga glavnega sommelierja. Je velik poznavalec in promotor belokranjskih vin. V njegovi vinski ponudbi ne manjkajo niti belokranjske penine in macerirana ali oranžna vina. Ob mojem navdušenju nad odličnimi, svežimi mehurčki iz znane kleti, ki so se bohotili v kozarcu, je poudaril: »Tukajšnji vinarji zelo napredujejo, so vedno boljši in takšnih je vedno več. Zato ponudbo vin na kozarec redno menjamo, da gostje spoznajo tudi kaj novega, da jih navdušimo za nove kombinacije hrane in vina.« Že dolgo odlično sodelujejo s priznanimi kletmi, kot so Prus, Šturm, Pečarič, KZ Metlika in druge...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 5/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Goveji tatar v hrustljavi rolici s hrenovo majonezo in malinovo omako
-Tatar postrvi in namaz iz dimljene postrvi z jabolčno kremo in bučno majonezo
-Hišni žlinkrof s šparglji, ajdovim drobljencem in kremno bezgovo omako
-File postrvi in polenta z bučnimi semeni, cvetača, smetanova omaka s čemažem in jagode
-Belokranjski jagenjček v čemaževi skorjici s korenčkom, pastinakom, hrustljavo piro in omako rdeče pese
-Jabolčna pita s karamelno omako jabolčno kremo in musom bele čokolade z malinami

Dodatne informacije o restavraciji:
Roman Kapušin s.p., Krasinec 55, 8332 Gradac
https://gostilna-kapusin.si / gostilna.kapusin@t-2.si / 07 - 369 91 50

Deli na
09 / 2022
Restavracija Rizibizi, Portorož - chef Tomaž Bevčič
MED OKUSI IN BARVAMI MORJA IN ZEMLJE Restavracija Rizibizi tudi na novi lokaciji v centru Portoroža razvaja goste, ki si želijo kreativnih morskih dobrot, pripravljenih po navdihu chefa Tomaža Bevčiča. Zaljubljen je v pristne okuse morja in barve, ki celo pozimi na krožnikih pričarajo poletje....
09 / 2022
Hotel in gostilna Ančka, Šenčur
PRI ANČKI SO ŠE VEDNO DOMA ŠTRUKLJI Z VELIKO ZAČETNICO! Po novem Gostilna Ančka v Šenčurju pri Kranju ni več samo gostilna, ampak tudi butični hotelček. Po prenovi se namreč ponaša z novo zunanjostjo, v gostinskem delu s sodobno urejeno zajtrkovalnico in veliko teraso ter v zgornjem nadstropju...
09 / 2022
Bremerhaven - ribje palčke, Elvis Presley in klobasa z jabolčno čežano
Na območju ribiškega pristanišča Fischereihafen v Bremerhavnu, ki leži na nemški obali Severnega morja in v bližini mesta Bremen, so največji industrijski obrati za predelavo rib v Evropi. Glavnino predelave in priprave rib iz severnih morij za končno potrošnjo danes opravijo strojno, edino...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.