Objavili smo
02 / 2018
Dijaki in študenti programov gostinstva in turizma, ki se izvajajo v okviru zavoda Grm Novo mesto, v času izobraževanja dodobra spoznajo tudi pomen lokalno pridelane hrane in slovenske kulinarične tradicije, seveda s poudarkom na jedeh in pijačah dolenjske regije. Obiskali smo jih na Srednji šoli za gostinstvo in turizem ter v Gostišču na Trgu – Hiši kulinarike in turizma v Novem mestu, kjer je tokrat zadišalo tudi po ocvirkovki, dolenjski pojedini in pustnem cvrtju.
Ocvirkovka, še topla za dobrodošlico: »Običajno se jo postreže toplo in za dobrodošlico. Mi smo tokrat spekli slano, lahko pa je nadev tudi sladek. Takrat se po ocvirkih potrese še cimet in sladkor,« je ob tem, ko so dijaki v učni kuhinji iz peči vzeli vročo in vabljivo dišečo ocvirkovko, povedala Marjeta Dolinar, učiteljica kuharstva na Sredni šoli za gostinstvo in turizem Novo mesto, ki je od leta 2007 del Grma Novo mesto – centra za biotehniko in turizem. Druga učiteljica kuharstva Anica Oblak Janko pa je poudarila: »Pomembno je, da dijaki spoznajo slovensko in dolenjsko kulinarično tradicijo. Do marsikaterega, že skoraj pozabljenega recepta pridejo tudi ob pisanju seminarskih nalog, ko jih vzpodbudimo k raziskovanju podeželja in se o prehrani nekoč pogovarjajo s svojimi babicami.«
Tokrat so bile ure kuharstva namenjene spoznavanju in pripravi tradicionalnih dolenjskih jedi, tipičnih za zimski in pustni čas. Te se po besedah obeh učiteljic znova vračajo tudi v dolenjske gostilne: »Opažamo, da se je zanimanje zanje na kuharskih tečajih za odrasle, ki jih na šoli organiziramo, opazno povečalo. Udeleženci so navdušeni, ko jim predstavimo bogastvo dolenjske kulinarične dediščine in preizkušene recepte. Obenem jim svetujemo, kako jedi v posodobljeni, a še vedno pristni obliki, gostom tudi postreči.« ...
Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 2/2018.
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman
Recepti:
- Ocvirkovka za dobrodošlico
- Brezburšt
- Mrzla kokoš s cvičkovim »kaviarjem«
- Rumena juha z mesnimi štrukeljci
- Fižol s pregreto smetano
- Gorjanski zrezek s suhokranjsko polento
- Sladke Erazmove skorjice
- Krhki flancati in miške z rozinami
- Presni krofi