Objavili smo

Grm Novo mesto - iz dolenjske kulinarične zakladnice

02 / 2018

Dijaki in študenti programov gostinstva in turizma, ki se izvajajo v okviru zavoda Grm Novo mesto, v času izobraževanja dodobra spoznajo tudi pomen lokalno pridelane hrane in slovenske kulinarične tradicije, seveda s poudarkom na jedeh in pijačah dolenjske regije. Obiskali smo jih na Srednji šoli za gostinstvo in turizem ter v Gostišču na Trgu – Hiši kulinarike in turizma v Novem mestu, kjer je tokrat zadišalo tudi po ocvirkovki, dolenjski pojedini in pustnem cvrtju.

Ocvirkovka, še topla za dobrodošlico: »Običajno se jo postreže toplo in za dobrodošlico. Mi smo tokrat spekli slano, lahko pa je nadev tudi sladek. Takrat se po ocvirkih potrese še cimet in sladkor,« je ob tem, ko so dijaki v učni kuhinji iz peči vzeli vročo in vabljivo dišečo ocvirkovko, povedala Marjeta Dolinar, učiteljica kuharstva na Sredni šoli za gostinstvo in turizem Novo mesto, ki je od leta 2007 del Grma Novo mesto – centra za biotehniko in turizem. Druga učiteljica kuharstva Anica Oblak Janko pa je poudarila: »Pomembno je, da dijaki spoznajo slovensko in dolenjsko kulinarično tradicijo. Do marsikaterega, že skoraj pozabljenega recepta pridejo tudi ob pisanju seminarskih nalog, ko jih vzpodbudimo k raziskovanju podeželja in se o prehrani nekoč pogovarjajo s svojimi babicami.« 

Tokrat so bile ure kuharstva namenjene spoznavanju in pripravi tradicionalnih dolenjskih jedi, tipičnih za zimski in pustni čas. Te se po besedah obeh učiteljic znova vračajo tudi v dolenjske gostilne: »Opažamo, da se je zanimanje zanje na kuharskih tečajih za odrasle, ki jih na šoli organiziramo, opazno povečalo. Udeleženci so navdušeni, ko jim predstavimo bogastvo dolenjske kulinarične dediščine in preizkušene recepte. Obenem jim svetujemo, kako jedi v posodobljeni, a še vedno pristni obliki, gostom tudi postreči.« ...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 2/2018.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Ocvirkovka za dobrodošlico
- Brezburšt
- Mrzla kokoš s cvičkovim »kaviarjem«
- Rumena juha z mesnimi štrukeljci
- Fižol s pregreto smetano
- Gorjanski zrezek s suhokranjsko polento
- Sladke Erazmove skorjice
- Krhki flancati in miške z rozinami
- Presni krofi

Deli na
06 / 2024
Restavracija Spargus, Špitalič - chef Andrej Smogavc
V NAJSTAREJŠI SLOVENSKI GOSTILNI NOVA ZGODBA, NOV CHEF IN NOVA VIZIJA Pravijo, da v dolini sv. Janeza Krstnika čas teče počasneje. Tukaj stoji mogočna Žička kartuzija, eden pomembnejših spomenikov srednjega veka v slovenskem prostoru in pomnik zgodovine življenja menihov. Le nekaj korakov...
06 / 2024
Gostilna in motel Pri Lešniku, Maribor
GOSTOLJUBNOST IN PRISTNI ŠTAJERSKI OKUSI ŽE OD LETA 1932 Na vzhodnem obrobju Maribora, v Brezju, stojita Gostilna in motel Pri Lešniku. Tukaj se še vedno zjutraj zamesi kruh, kuha prava goveja juha, počasi peče krača, postrežejo solato z vrta in v kozarec natočijo hišni bezgov sok. Tukaj natakarji...
06 / 2024
Turizem na podeželju do prepoznavnosti tudi s kolektivnimi znamkami
Teritorialne kolektivne blagovne znamke (TKBZ), vzpostavljene po modelu Izvorno slovensko, so postale pomembno gibalo razvoja slovenskega podeželja in njegovega gastronomskega turizma.Temeljijo na kratkih dobavnih poteh in vključujejo visokokakovostne lokalne izdelke, storitve in doživetja. O...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.