Objavili smo

Hiša Krasna, Lokev - chef Aleš Širca

09 / 2020

ZA POČITEK IN KULINARIČNI UŽITEK
Na obrobju kraške vasi Lokev, le streljaj oddaljene od Sežane in Lipice, se nahaja Hiša Krasna, manjši butični hotel s šestimi sobami, ki ga je pred štirimi leti odprla družina Škibin. Poleg možnosti udobnega in sproščujočega oddiha, goste privablja tudi z odlično restavracijo. Ta je letos prejela priznanje Michelin Plate, ki nagrajuje krožnik za sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok. S prepletom kraških in istrskih okusov se v njeni kuhinji trudi chef Aleš Širca.

»Od vsega začetka sva vedela, kaj hočeva – gostom ponuditi gostoljubnost in dobrote Krasa in Istre,« pravita zakonca Boris Škibin in Dajana Budak Škibin, on Kraševec in ona Istranka. Ko se je leta 2011 pokazala možnost odkupa stare kraške domačije tik ob Borisovi rojstni hiši – za katero sta kasneje izvedela, da jo je nekoč na krajevni licitaciji hotel kupiti že Borisov nono – je v njiju dozorela želja, da v vasi Lokev, od nekdaj znani po pršutarni in dobrih gostilnah, obogatita turistično ponudbo. »Tod je vodila glavna cesarjeva pot Dunaj – Trst in so se furmani ustavljali, da so se okrepčali. Kasneje je prihajala gospoda iz Trsta na počitek, ne le zaradi dobrega vina in hrane, ampak tudi zelo prijetne klime ter dobre energije. Tako se nama je zdela odločitev, da hišo v starih gabaritih in z vsem spoštovanjem kraške tradicije zgradimo na novo ter odpremo mali družinski hotel, kar nekako logična. In danes nama ni žal,« razlaga Dajana...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 9/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Brancinov karpačo s komarčkom
- Jelenov tatar z jagodnim sladoledom in hruškovim gelom
- Paradižnikov gaspačo z ingverjevo peno
- Jota z dimljeno skušo in krompirjevo peno
- Koprivni ravioli z bučno kremo, lardom in praženimi semeni
- Razstavljena goveja lička s figovo omako, pastinakovim pirejem in koromačem
- Bela kepica, bela čokolada, jagode, tonka, lešnikov drobljenec

Deli na
06 / 2024
Restavracija Spargus, Špitalič - chef Andrej Smogavc
V NAJSTAREJŠI SLOVENSKI GOSTILNI NOVA ZGODBA, NOV CHEF IN NOVA VIZIJA Pravijo, da v dolini sv. Janeza Krstnika čas teče počasneje. Tukaj stoji mogočna Žička kartuzija, eden pomembnejših spomenikov srednjega veka v slovenskem prostoru in pomnik zgodovine življenja menihov. Le nekaj korakov...
06 / 2024
Gostilna in motel Pri Lešniku, Maribor
GOSTOLJUBNOST IN PRISTNI ŠTAJERSKI OKUSI ŽE OD LETA 1932 Na vzhodnem obrobju Maribora, v Brezju, stojita Gostilna in motel Pri Lešniku. Tukaj se še vedno zjutraj zamesi kruh, kuha prava goveja juha, počasi peče krača, postrežejo solato z vrta in v kozarec natočijo hišni bezgov sok. Tukaj natakarji...
06 / 2024
Turizem na podeželju do prepoznavnosti tudi s kolektivnimi znamkami
Teritorialne kolektivne blagovne znamke (TKBZ), vzpostavljene po modelu Izvorno slovensko, so postale pomembno gibalo razvoja slovenskega podeželja in njegovega gastronomskega turizma.Temeljijo na kratkih dobavnih poteh in vključujejo visokokakovostne lokalne izdelke, storitve in doživetja. O...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.