Objavili smo

Hiša Marica, Šmartno v Brdih

06 / 2020

FETA ŠALAMA, KUHNJA, PADELA NJOKOV IN GLAŽ BRIŠKE REBULE!
Srednjeveška vasica Šmartno v Goriških Brdih je arhitekturni biser in kulturni spomenik. Nekoč vojaška utrdba, danes pa romantično naselje z ohranjenim obzidjem in stolpi, kjer se zdi, da se je čas ustavil. V zadnjih letih je s prenovo, ponudbo, namestitvami in dogodki, kot je »Brda in vino«, postala priljubljena turistična točka. Tukaj v prijetno zavetje in k pokušini briških dobrot ter vina vabi Hiša Marica!

Če niste dobro razumeli naslova tega članka, potem verjetno še niste bili v Goriških Brdih. Kajti njihovo odkrivanje se pri gostoljubnih domačinih, če ostanemo le pri gostincih in vinarjih, največkrat začne prav z na roke narezano briško salamo (šalam) in pršutom ter kozarcem hladne sveže rebule in nadaljuje s kuhnjo (po briško mineštra). A to je šele začetek, kar boste zlahka spoznali tudi v gostilni Hiša Marica, ki se nahaja v eni od uličic v Šmartnem, pravljični vasici za obzidjem. 

Mavričevi so hišo v Šmartnem leta 2005 odkupili od občine. »Na razpisu zanjo ni bilo zanimanja, mi pa smo v njej in v vasi videli skriti biser,« pove Sebastjan Mavrič, Zlatkov nečak, danes gospodar in gostinec v Hiši Marica, a tudi gonilna sila nekaterih kulinarično-vinskih in kulturnih dogodkov v vasi...

»Že ob otvoritvi Hiše Marica sem imel željo obuditi spomin iz otroštva na okus njokov z domačo šalšo, ki jih je nona postavila na mizo v veliki padeli, iz katere smo vsi jedli. Več kot leto dni smo v kuhinji poizkušali, tako s pripravo testa kot omake, in na koncu nam je vendarle uspelo dobiti pravi okus,« pripoveduje Sebastjan. Ob tem poudari, da se dobra kuhinja skriva v dobrih sestavinah, zato jim namenja posebno pozornost – suhe mesnine so predelane in sušene na Domačiji Belica, oljčno olje je iz briške vasi Biljana, kozja albuminska skuta je s Krasa, maslo iz Drežnice, siri so iz Bovca in s Krasa, soška postrv je iz ribogojnice Faronika…

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 6/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Tatarski biftek z maslom in domačo omako
- Popečen sir v domači panceti s pinjolami na solatki
- Špinačni ravioli s postrvjo na kremi rdeče pese 
- Njoki none Marice v paradižnikovi omaki s pršutom in peno pesta iz bazilike
- Tagliata s praženim krompirjem po nonino
- Pita z briškimi češnjami

Deli na
05 / 2023
Krčma na gradu Bogenšperk, chefa Mitja Zadravec Ribič in Marko Železnik
GRAD, NA KATEREM SE PIŠEJO ZANIMIVE ZGODBE Na gradu Bogenšperk na Dolenjskem je živel in pisal znameniti polihistor Janez Vajkard Valvasor. Tu se je pred tremi leti začela pisati tudi zanimiva, ustvarjalna in ambiciozna gostinska zgodba, katere avtor je Mitja Zadravec Ribič s svojo zagnano ekipo....
05 / 2023
Sibon Wine & Spa Resort, Jeruzalem - chef Zoran Ristič
V DEŽELI ŠIPONA ZDAJ TUDI BUTIČNI HOTEL SIBON! Med turistično najbolj prepoznavne kraje Prlekije zagotovo sodi Jeruzalem, ki je od Ljutomera oddaljen 7 kilometrov in mu pravijo tudi raj med vinogradi. Prav tu se je pred letom dni odprl štirizvezdični butični hotel Sibon Wine & Spa Resort....
05 / 2023
Gault&Millau Slovenija 2023
DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ! Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.