Objavili smo

Hiša Marica, Šmartno v Brdih

06 / 2020

FETA ŠALAMA, KUHNJA, PADELA NJOKOV IN GLAŽ BRIŠKE REBULE!
Srednjeveška vasica Šmartno v Goriških Brdih je arhitekturni biser in kulturni spomenik. Nekoč vojaška utrdba, danes pa romantično naselje z ohranjenim obzidjem in stolpi, kjer se zdi, da se je čas ustavil. V zadnjih letih je s prenovo, ponudbo, namestitvami in dogodki, kot je »Brda in vino«, postala priljubljena turistična točka. Tukaj v prijetno zavetje in k pokušini briških dobrot ter vina vabi Hiša Marica!

Če niste dobro razumeli naslova tega članka, potem verjetno še niste bili v Goriških Brdih. Kajti njihovo odkrivanje se pri gostoljubnih domačinih, če ostanemo le pri gostincih in vinarjih, največkrat začne prav z na roke narezano briško salamo (šalam) in pršutom ter kozarcem hladne sveže rebule in nadaljuje s kuhnjo (po briško mineštra). A to je šele začetek, kar boste zlahka spoznali tudi v gostilni Hiša Marica, ki se nahaja v eni od uličic v Šmartnem, pravljični vasici za obzidjem. 

Mavričevi so hišo v Šmartnem leta 2005 odkupili od občine. »Na razpisu zanjo ni bilo zanimanja, mi pa smo v njej in v vasi videli skriti biser,« pove Sebastjan Mavrič, Zlatkov nečak, danes gospodar in gostinec v Hiši Marica, a tudi gonilna sila nekaterih kulinarično-vinskih in kulturnih dogodkov v vasi...

»Že ob otvoritvi Hiše Marica sem imel željo obuditi spomin iz otroštva na okus njokov z domačo šalšo, ki jih je nona postavila na mizo v veliki padeli, iz katere smo vsi jedli. Več kot leto dni smo v kuhinji poizkušali, tako s pripravo testa kot omake, in na koncu nam je vendarle uspelo dobiti pravi okus,« pripoveduje Sebastjan. Ob tem poudari, da se dobra kuhinja skriva v dobrih sestavinah, zato jim namenja posebno pozornost – suhe mesnine so predelane in sušene na Domačiji Belica, oljčno olje je iz briške vasi Biljana, kozja albuminska skuta je s Krasa, maslo iz Drežnice, siri so iz Bovca in s Krasa, soška postrv je iz ribogojnice Faronika…

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 6/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Tatarski biftek z maslom in domačo omako
- Popečen sir v domači panceti s pinjolami na solatki
- Špinačni ravioli s postrvjo na kremi rdeče pese 
- Njoki none Marice v paradižnikovi omaki s pršutom in peno pesta iz bazilike
- Tagliata s praženim krompirjem po nonino
- Pita z briškimi češnjami

Deli na
06 / 2024
Restavracija Spargus, Špitalič - chef Andrej Smogavc
V NAJSTAREJŠI SLOVENSKI GOSTILNI NOVA ZGODBA, NOV CHEF IN NOVA VIZIJA Pravijo, da v dolini sv. Janeza Krstnika čas teče počasneje. Tukaj stoji mogočna Žička kartuzija, eden pomembnejših spomenikov srednjega veka v slovenskem prostoru in pomnik zgodovine življenja menihov. Le nekaj korakov...
06 / 2024
Gostilna in motel Pri Lešniku, Maribor
GOSTOLJUBNOST IN PRISTNI ŠTAJERSKI OKUSI ŽE OD LETA 1932 Na vzhodnem obrobju Maribora, v Brezju, stojita Gostilna in motel Pri Lešniku. Tukaj se še vedno zjutraj zamesi kruh, kuha prava goveja juha, počasi peče krača, postrežejo solato z vrta in v kozarec natočijo hišni bezgov sok. Tukaj natakarji...
06 / 2024
Turizem na podeželju do prepoznavnosti tudi s kolektivnimi znamkami
Teritorialne kolektivne blagovne znamke (TKBZ), vzpostavljene po modelu Izvorno slovensko, so postale pomembno gibalo razvoja slovenskega podeželja in njegovega gastronomskega turizma.Temeljijo na kratkih dobavnih poteh in vključujejo visokokakovostne lokalne izdelke, storitve in doživetja. O...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.