Objavili smo

Hošiminh, mesto tisočerih okusov

09 / 2018

Pred več kot desetletjem sem na eksotičnem filipinskem otočku srečala starejši nemški par, ki je živel na vzhodu. Veliko smo se pogovarjali o kulinariki in kulinaričnih presežkih. Kot svetovna popotnika sta poudarjala, da je najboljša vietnamska kulinarika. 

Skoraj vsako leto sem se odpravljala tja, a nikoli prišla do Vietnama. Letos sem končno uresničila svojo željo. Prva postaja na enomesečnem potovanju je bilo največje vietnamsko mesto, več kot 8-milijonska južna prestolnica Hošiminh (vietnamsko Hồ Chí Minh), nekoč Saigon.
Vietnam slovi po poceni hrani in nastanitvi, sama sem ubrala drugo pot. Stanovala sem v znamenitem kolonialnem hotelu Rex v samem epicentru Hošiminha. V vsakem mestu se najprej odpravim na tržnico in tudi tu ni bilo nič drugače. Ni, da ni, bi lahko rekli o ponudbi. Od množice čudovitih plodov morja, školjk, rakovic, rib do stojnic z mesom, drobovino, svežim in posušenim sadjem. Z užitkom sem se prebijala med ozkimi prehodi in vpijala vonjave vseh teh dobrot. Enkrat s čudovitim, drugič z manj privlačnim vonjem. Očarale so me drobne, prijazne in nasmejane ženičke, ki so na dvostranski sulici s sabo nosile svojo restavracijo. Ko so jo postavile na tla, so oživile žar, na katerega so dale mesna nabodalca ali sveže gambere. Veliko barv pa so prinesle ulične prodajalke eksotičnega sadja. Prva dva dneva sem bila kar malce zbegana od neverjetne prometne gneče, zaradi katere se mi je zdelo nemogoče prečkati cesto. Nato sem po glasnem prepiranju in mahanju z rokami obvladala sceno in suvereno vijugala med motoristi kot to počno domačini. Žejo sem čez dan gasila tudi z domačim pivom Saigon, pa, odvisno od ravni restavracije, še s kakšnim dobrim vinom...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 9/2018.

Tekst: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Weinakademiker)

Deli na
03 / 2023
Villa Majda, Osp - chef Bojan Gržentić
OAZA MIRU IN KULINARIČNIH UŽITKOV POD KRAŠKIM ROBOM V vasi Osp, ki leži pod mogočnim Kraškim robom, kjer se stikata Istra in Kras, ter v objemu zelenih oljčnih nasadov in vinogradov, svojo novo zgodbo piše prenovljena vila iz 19. stoletja. Butični hotel Villa Majda, nad katerim boste navdušeni...
03 / 2023
Nova Rajngla, Ribniki Preserje
SLADKOVODNE RIBE V »RAJNGLAH« IN NA KROŽNIKIH Če boste s štajerske avtoceste zavili pri odcepu za Logarsko dolino, vas bodo po le petih kilometrih vožnje in v neposredni bližini Braslovč presenetili ribniki Preserje. Ob njih je iz nekdanjega ribiškega doma zrastla restavracija, ki se je z novim...
03 / 2023
Ribogojstvo v Sloveniji
SLADKOVODNO RIBOGOJSTVO V SLOVENIJI Sladkovodno ribogojstvo oziroma akvakultura ima v Sloveniji dolgoletno tradicijo, ribogojnice različnih vrst pa so razpršene po celotni državi. Vzrejamo predvsem hladnovodne, to je postrvje vrste rib, od teh največ šarenko, manj pa potočno postrv in potočno...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.