Objavili smo

Hošiminh, mesto tisočerih okusov

09 / 2018

Pred več kot desetletjem sem na eksotičnem filipinskem otočku srečala starejši nemški par, ki je živel na vzhodu. Veliko smo se pogovarjali o kulinariki in kulinaričnih presežkih. Kot svetovna popotnika sta poudarjala, da je najboljša vietnamska kulinarika. 

Skoraj vsako leto sem se odpravljala tja, a nikoli prišla do Vietnama. Letos sem končno uresničila svojo željo. Prva postaja na enomesečnem potovanju je bilo največje vietnamsko mesto, več kot 8-milijonska južna prestolnica Hošiminh (vietnamsko Hồ Chí Minh), nekoč Saigon.
Vietnam slovi po poceni hrani in nastanitvi, sama sem ubrala drugo pot. Stanovala sem v znamenitem kolonialnem hotelu Rex v samem epicentru Hošiminha. V vsakem mestu se najprej odpravim na tržnico in tudi tu ni bilo nič drugače. Ni, da ni, bi lahko rekli o ponudbi. Od množice čudovitih plodov morja, školjk, rakovic, rib do stojnic z mesom, drobovino, svežim in posušenim sadjem. Z užitkom sem se prebijala med ozkimi prehodi in vpijala vonjave vseh teh dobrot. Enkrat s čudovitim, drugič z manj privlačnim vonjem. Očarale so me drobne, prijazne in nasmejane ženičke, ki so na dvostranski sulici s sabo nosile svojo restavracijo. Ko so jo postavile na tla, so oživile žar, na katerega so dale mesna nabodalca ali sveže gambere. Veliko barv pa so prinesle ulične prodajalke eksotičnega sadja. Prva dva dneva sem bila kar malce zbegana od neverjetne prometne gneče, zaradi katere se mi je zdelo nemogoče prečkati cesto. Nato sem po glasnem prepiranju in mahanju z rokami obvladala sceno in suvereno vijugala med motoristi kot to počno domačini. Žejo sem čez dan gasila tudi z domačim pivom Saigon, pa, odvisno od ravni restavracije, še s kakšnim dobrim vinom...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 9/2018.

Tekst: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Weinakademiker)

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.