Objavili smo

Hošiminh, mesto tisočerih okusov

09 / 2018

Pred več kot desetletjem sem na eksotičnem filipinskem otočku srečala starejši nemški par, ki je živel na vzhodu. Veliko smo se pogovarjali o kulinariki in kulinaričnih presežkih. Kot svetovna popotnika sta poudarjala, da je najboljša vietnamska kulinarika. 

Skoraj vsako leto sem se odpravljala tja, a nikoli prišla do Vietnama. Letos sem končno uresničila svojo željo. Prva postaja na enomesečnem potovanju je bilo največje vietnamsko mesto, več kot 8-milijonska južna prestolnica Hošiminh (vietnamsko Hồ Chí Minh), nekoč Saigon.
Vietnam slovi po poceni hrani in nastanitvi, sama sem ubrala drugo pot. Stanovala sem v znamenitem kolonialnem hotelu Rex v samem epicentru Hošiminha. V vsakem mestu se najprej odpravim na tržnico in tudi tu ni bilo nič drugače. Ni, da ni, bi lahko rekli o ponudbi. Od množice čudovitih plodov morja, školjk, rakovic, rib do stojnic z mesom, drobovino, svežim in posušenim sadjem. Z užitkom sem se prebijala med ozkimi prehodi in vpijala vonjave vseh teh dobrot. Enkrat s čudovitim, drugič z manj privlačnim vonjem. Očarale so me drobne, prijazne in nasmejane ženičke, ki so na dvostranski sulici s sabo nosile svojo restavracijo. Ko so jo postavile na tla, so oživile žar, na katerega so dale mesna nabodalca ali sveže gambere. Veliko barv pa so prinesle ulične prodajalke eksotičnega sadja. Prva dva dneva sem bila kar malce zbegana od neverjetne prometne gneče, zaradi katere se mi je zdelo nemogoče prečkati cesto. Nato sem po glasnem prepiranju in mahanju z rokami obvladala sceno in suvereno vijugala med motoristi kot to počno domačini. Žejo sem čez dan gasila tudi z domačim pivom Saigon, pa, odvisno od ravni restavracije, še s kakšnim dobrim vinom...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 9/2018.

Tekst: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Weinakademiker)

Deli na
04 / 2025
Gostilna Javornik, Rakovnik
V JAVORNIKOVI KUHINJI NOV VETER, A KRUŠNA PEČ OSTAJA SRCE HIŠE Gostilna Javornik na Rakovniku pri Šentrupertu ni le zgodba o jedeh iz krušne peči, prenovljeni hiši, kozolcu in Dolenjski! Ampak tudi o štirih generacijah družine Javornik in Pevec, ki so svoje življenje posvetile temu, da se...
04 / 2025
Restavracija Sedem, VSGT Maribor
»ZERO WASTE« V PRAKSI: KUHINJA, KJER NIČ NE GRE V NIČ Trajnostno kuhanje je postalo ključni element sodobne prehrambene kulture. Kuhinja brez odpadkov ni le trend, temveč filozofija, ki se osredotoča na načela, kot so lokalna pridelava, uporaba sezonskih sestavin in smiselno ravnanje z vsakim...
04 / 2025
Kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija že sedmič nagradil najboljše
Pod bliščem igrivih konfetov so se v soju fotografskih bliskavic v Festivalni dvorani v Ljubljani zadovoljno smejali prejemniki prestižnih gastronomskih nagrad Gault&Millau Slovenija za leto 2025. Zbrali so se najboljši med najboljšimi, pod reflektorji so se znašla tudi sveža imena slovenske...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna