Objavili smo

Hotel in bistro Lipa, Šempeter pri Gorici - chef Toni Ferizović

10 / 2020

MED TRADICIJO IN SODOBNOSTJO

Ste vedeli, da so tradicionalni šempetrski štruklji nekaj posebnega? Kvašeni in z bogatim orehovim nadevom navdušujejo goste v Hotelu Lipa, ki se od začetka letošnjega leta ponaša z bistrojem Lipa. Prenova ambienta in kulinarične ponudbe je svoj navdih poiskala tako v zanimivi preteklosti in običajih kraja kot v sodobnih prehranjevalnih trendih. Ter tudi v sodelovanju z Biotehniško šolo v Šempetru, ki bistroju zagotavlja sveže, na velikem šolskem posestvu pridelane sestavine. Hotel in bistro Lipa sta lahko odlično izhodišče za raziskovanje Nove Gorice, vinorodnih Goriških brd, Krasa in Vipavske doline ter Posočja.

Nekoč so na trgu v Šempetru pri Novi Gorici, kjer se nasproti cerkve nahaja Hotel in bistro Lipa, stale tri krasne lipe, danes le ena. A še vedno je na "placu", kot mu pravijo domačini, živahen utrip. "Spominjam se, kako so se po nedeljski maši ljudje zbirali pod lipami in v gostilni, znani po tripah (vampih) s polento. Pod eno od lip je k nakupu vabil sladoledar z belo borelo, kot tukaj rečemo majhnemu, večnamenskemu vozku na dveh kolesih," je o mladostnih spominih na Šempeter, ki z Vrtojbo od leta 1998 tvori občino, začela pripovedovati Cvetka Benko. Aktivna je v Društvu žena in deklet Šempeter, katerega članice vestno zapisujejo in obujajo spomine, stare običaje in tudi recepte...
Od konca sedemdesetih let spada trizvezdični Hotel Lipa z 42 sobami, ki je bil v celoti prenovljen leta 1997, pod okrilje podjetja Hit. Ta je konec lanskega leta s prenovo gostinskega in recepcijskega dela objektu in njegovi ekipi vdahnil novo energijo. Vodja hotela Leon Mavrič je povedal: "Ob prenovi smo se povezali tudi s Pokrajinskim arhivom v Novi Gorici, Goriškim muzejem in Cvetko Benko iz Društva žena in deklet Šempeter. Tako zdaj naša hotelska restavracija, ki je po novem bistro in obenem zajtrkovalnica, gostom skozi ambient in kulinarično ponudbo razkriva vez med preteklostjo in sodobnostjo."

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 10/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Zeliščna frtalja
-Zavitek z bučnim pirejem in cvetačo
-Burger »Plac«
-Šempetrski štruklji
-Medeni kostanj

Deli na
10 / 2020
Posestvo Pule, Trebelno - chef Urh Kapelar
V OBJEMU NARAVE IN VRHUNSKE KULINARIKE Pred petnajstimi leti je Posestvo Pule sprejelo prve goste, od lani pa svojo zgodbo nadaljuje z novo ekipo. Restavracija s chefom Urhom Kapelarjem postaja prepoznavna po kreativnih jedeh, v katerih prepleta osnove francoske in angleške kuhinje s slovenskimi tradicionalnimi...
10 / 2020
Jožef Oseli - stregel Titu, kuhal na Sejšelih
Zanimivo poklicno pot 71-letnega Jožefa Oselija sta najbolj zaznamovali delo v rezidenci na Brdu pri Kranju, kjer sta skupaj z ženo Metko sedem let in pol skrbela za osebno in protokolarno strežbo za Josipa Broza Tita, njegovo soprogo Jovanko in njunih gostov. Kasneje je veliko potoval in sodeloval...
10 / 2020
Buče, kraljice jeseni
Naj gre za pravljico o Pepelki in njeni polnočni kočiji ali za praznovanje noči čarovnic na zadnji oktobrski dan, v obeh primerih ima pomembno vlogo buča. Ta vrtnina je seveda zelo uporabna tudi za pripravo okusnih jesenskih in zimskih dobrot! Iz buče je mogoče hitro pripraviti okusne juhe,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.