Objavili smo

Hotel Slon, Restavracija Slon 1552, Ljubljana - chef Janez Šetina

12 / 2018

S svetlečimi kometi praznično okrašena Slovenska cesta v središču Ljubljane je pravi magnet za obiskovalce od blizu in daleč. Živahen utrip mesta pa je zaznati tudi v lobiju Best Western Premier Hotela Slon, Slaščičarni Zvezda Slon in Restavraciji Slon 1552, ki sta njegov sestavni del. Hotel Slon je s svojo gostinsko ponudbo v zadnjih treh letih zopet postal stičišče ne le turistov, ampak tudi Ljubljančanov.

Zgodovina znamenitega ljubljanskega hotela Slon sega v davno leto 1552. Takrat se je avstrijski vojvoda Maximillian II na poti iz Španije ustavil v Ljubljani in s sabo med poročnimi darili peljal slona. Na ta dogodek danes ne spominja le ime hotela, ampak tudi pred tremi leti novoodprta Restavracija Slon 1552. Za razliko od večine slovenskih a la carte restavracij, ki delujejo v okviru hotelov, je Slonova odlično zaživela in s tem po besedah dolgoletnega direktorja hotela Gregorja Jamnika porušila mit, da to pri nas ni mogoče. O letu, ki se izteka, Hotel in restavracija, ki dihata z mestom je povedal: »To je za nas v vseh ozirih rekordno leto. Zasedenost hotela je sicer enaka lanski - v povprečju 89%, višja bi bila že skoraj težko - a smo cene namestitev uspeli zvišati za 10%. Po številčnosti so v zadnjem letu postali vodilni nemško govoreči gostje. Znatno smo povečali tudi promet v gostinstvu, tako v restavraciji kot v dvorani v prvem nadstropju, kjer se odvijajo razni dogodki, sprejemi…« Prepričan je, da se je to slednje zgodilo tudi na račun prenovljene ekipe v kuhinji, ki je pod taktirko novega chefa Janeza Šetine kulinarično ponudbo dvignila in še bolj približala gostom. Tako je Restavracija Slon 1552, ki sicer dobro dela že od otvirtve, zdaj v času kosil polno zasedena. Med gosti prevladujejo Ljubljančani in drugi obiskovalci mesta, tudi poslovneži, medtem ko si hotelski gostje kulinarično razvajanje po navdihu chefa Šetine največkrat privoščijo zvečer. Jedi na krožnikih so že na prvi pogled vabljive, igrive in pisane, razgibane v teksturah, a harmonične v okusu. »Navdihujejo me sveže, sezonske sestavine in če je le mogoče, so lokalnega izvora. Velik poudarek dajemo na njihovo kakovost, pa naj gre za zelenjavo, meso ali ribe,« je poudaril Šetina...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 12/2018.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-  Zelenjavna pravljica s tofujem 
- Razstavljen črni raviol s kapesanto in gamberi 
- Losos z ajdovim hrustljavčkom in kremo iz zelene in hruške 
- Jagnječje krone v pistaciji z zelenjavo, črno sojo in jurčki 
- Sladica Mandarina z belo čokolado

Deli na
12 / 2024
Restavracija A3, Grad Rajhenburg
KJER SI DOBRE JEDI IN POSAVSKA VINA PODAJAJO ROKO Z GRAJSKO ZGODOVINO  Na pečini, s katere se odpira pogled na široko in lenobno ovinkasto strugo reke Save in Brestanico, v svoji celovito obnovljeni podobi stoji grad Rajhenburg. V njem so nekoč trapisti izdelovali čokolado, likerje in sir ter pridelovali...
12 / 2024
BIC Ljubljana - nagrajene magdalenice in druge praznične sladice
Decembra v slaščičarskih delavnicah na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC) diši po prazničnih piškotih, pitah in poticah. Še vedno pa odmeva tudi uspešen nastop dijakov, bodočih slaščičark in slaščičarjev, na mednarodnem tekmovanju Interslast v Termah Tuhelj na Hrvaškem....
11 / 2024
Hotel Plesnik, Logarska dolina
SVEŽ VETER V JADRIH HOTELA PLESNIK Hotel Plesnik bo prihodnje leto praznoval tri desetletja delovanja od ponovne otvoritve in v jubilejno leto vstopa s pomembnimi novostmi in zagonom. Novi chef Tom Čopar je pod taktirko pionirja slovenske visoke kulinarike Janeza Bratovža zasnoval ponudbo, v kateri...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna