Objavili smo
12 / 2018
S svetlečimi kometi praznično okrašena Slovenska cesta v središču Ljubljane je pravi magnet za obiskovalce od blizu in daleč. Živahen utrip mesta pa je zaznati tudi v lobiju Best Western Premier Hotela Slon, Slaščičarni Zvezda Slon in Restavraciji Slon 1552, ki sta njegov sestavni del. Hotel Slon je s svojo gostinsko ponudbo v zadnjih treh letih zopet postal stičišče ne le turistov, ampak tudi Ljubljančanov.
Zgodovina znamenitega ljubljanskega hotela Slon sega v davno leto 1552. Takrat se je avstrijski vojvoda Maximillian II na poti iz Španije ustavil v Ljubljani in s sabo med poročnimi darili peljal slona. Na ta dogodek danes ne spominja le ime hotela, ampak tudi pred tremi leti novoodprta Restavracija Slon 1552. Za razliko od večine slovenskih a la carte restavracij, ki delujejo v okviru hotelov, je Slonova odlično zaživela in s tem po besedah dolgoletnega direktorja hotela Gregorja Jamnika porušila mit, da to pri nas ni mogoče. O letu, ki se izteka, Hotel in restavracija, ki dihata z mestom je povedal: »To je za nas v vseh ozirih rekordno leto. Zasedenost hotela je sicer enaka lanski - v povprečju 89%, višja bi bila že skoraj težko - a smo cene namestitev uspeli zvišati za 10%. Po številčnosti so v zadnjem letu postali vodilni nemško govoreči gostje. Znatno smo povečali tudi promet v gostinstvu, tako v restavraciji kot v dvorani v prvem nadstropju, kjer se odvijajo razni dogodki, sprejemi…« Prepričan je, da se je to slednje zgodilo tudi na račun prenovljene ekipe v kuhinji, ki je pod taktirko novega chefa Janeza Šetine kulinarično ponudbo dvignila in še bolj približala gostom. Tako je Restavracija Slon 1552, ki sicer dobro dela že od otvirtve, zdaj v času kosil polno zasedena. Med gosti prevladujejo Ljubljančani in drugi obiskovalci mesta, tudi poslovneži, medtem ko si hotelski gostje kulinarično razvajanje po navdihu chefa Šetine največkrat privoščijo zvečer. Jedi na krožnikih so že na prvi pogled vabljive, igrive in pisane, razgibane v teksturah, a harmonične v okusu. »Navdihujejo me sveže, sezonske sestavine in če je le mogoče, so lokalnega izvora. Velik poudarek dajemo na njihovo kakovost, pa naj gre za zelenjavo, meso ali ribe,« je poudaril Šetina...
Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 12/2018.
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman
Recepti:
- Zelenjavna pravljica s tofujem
- Razstavljen črni raviol s kapesanto in gamberi
- Losos z ajdovim hrustljavčkom in kremo iz zelene in hruške
- Jagnječje krone v pistaciji z zelenjavo, črno sojo in jurčki
- Sladica Mandarina z belo čokolado