Objavili smo

Intervju: chef Blaž Habjan

02 / 2022

MOJA KUHARSKA POT NA IRSKEM
Mnogi se boste kuharja Blaža Habjana spomnili tudi po njegovi kulinarični artistiki – od slik, narejenih iz semen, do skulptur iz testa in čokolade, ki jih je razstavljal na kulinaričnih dogodkih in tekmovanjih. Zanje je prejel številne zlate medalje. Lani se je Celjan odločil svojo poklicno pot nadaljevati na Irskem. Dela v slaščičarski ekipi luksuznega podeželskega letovišča Fota Island Resort v bližini turistično priljubljenega mesta Cork. Z njim smo se pogovarjali o delu in življenjskih preizkušnjah. 

Intervju

Povejte nam kaj več o svojem odhodu v tujino. Zakaj ste se odločili ravno za Irsko?
Habjan: Pred skoraj desetletjem sem že izkusil delo v tujini, nekaj časa sem kuhal v Dubaju. Vse od vrnitve nazaj v Slovenijo me je nek notranji glas klical nazaj. A sem ostal in osem let delal v Ljubljani kot chef in vodja cateringa, a želja je ves čas ostala in vrela v meni. Ko sem predlani zelo zbolel in bil v bolniškem stažu več kot leto dni, sem se odločil, da grem, če ozdravim, za svojim klicem v tujino. Sprva je bila ideja samo, da bi si poiskal novo službo v Sloveniji, in sem na LinkedIn, kjer imam tudi svojo stran, zapisal, da iščem službo ter naštel svoje izkušnje in reference. In glej ga zlomka, v 15 minutah se je oglasila rekrut služba iz Zagreba in me vprašala, ali bi bil pripravljen iti v tujino in da mi lahko pomagajo najti službo na Irskem ali v Angliji. Za Anglijo bi bilo potrebnih ogromno papirjev in časa za njihovo urejanje, ker ni več v EU, zato sem se odločil za Irsko. Po mesecu dni je preko Zooma že potekal sestanek z glavnim chefom slaščičarne v Fota Island Resortu, ki je po 15 minutah pogovora rekel: "Dovolj sem slišal, služba je tvoja." Tako da nisem imel nobenih poznanstev, ki bi mi omogočila to službo, le pokazal sem znanje in izkušnje, ki so jih iskali. Tukaj vse temelji na znanju. 

Opišite nam malo letovišče Fota Islan Resort in kako so vas sprejeli sodelavci? Je med njimi veliko tujcev?
Habjan:
 (smeh) Sprejeli so me kot predsednika, resnično! Na letališče so me prišli iskat in nato nastanili v eni od hišk za 6 oseb, ki jih imamo v resortu, kjer sem moral po takratnih proticovidnih predpisih ostati pet dni v karanteni. Med tem časom so me bogato zalagali s hrano, se takoj odzvali na vsako mojo željo ali prošnjo, res so bili pozorni. Vse skupaj imam zapisano in objavljeno na moji Facebook starani. Poglejte si, saj res kar dosti objavljam, kako in kaj je tukaj. Tudi sprejem v hotelu in kuhinji, ki je sledil po karanteni, je bil izjemno topel. V samem kuharskem timu smo narodnostno zelo mešani. Približno polovica je Ircev, ostali smo od drugod. Glavni chef (executive chef) je Francoz, potem so tu še Portugalci, Španci, Mehičani, cel svet v malem… Kuhinjski tim je velik in šteje 20 ljudi.

Celoten intervju je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 2/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: osebni arhiv B.H.

Deli na
09 / 2022
Restavracija Rizibizi, Portorož - chef Tomaž Bevčič
MED OKUSI IN BARVAMI MORJA IN ZEMLJE Restavracija Rizibizi tudi na novi lokaciji v centru Portoroža razvaja goste, ki si želijo kreativnih morskih dobrot, pripravljenih po navdihu chefa Tomaža Bevčiča. Zaljubljen je v pristne okuse morja in barve, ki celo pozimi na krožnikih pričarajo poletje....
09 / 2022
Hotel in gostilna Ančka, Šenčur
PRI ANČKI SO ŠE VEDNO DOMA ŠTRUKLJI Z VELIKO ZAČETNICO! Po novem Gostilna Ančka v Šenčurju pri Kranju ni več samo gostilna, ampak tudi butični hotelček. Po prenovi se namreč ponaša z novo zunanjostjo, v gostinskem delu s sodobno urejeno zajtrkovalnico in veliko teraso ter v zgornjem nadstropju...
09 / 2022
Bremerhaven - ribje palčke, Elvis Presley in klobasa z jabolčno čežano
Na območju ribiškega pristanišča Fischereihafen v Bremerhavnu, ki leži na nemški obali Severnega morja in v bližini mesta Bremen, so največji industrijski obrati za predelavo rib v Evropi. Glavnino predelave in priprave rib iz severnih morij za končno potrošnjo danes opravijo strojno, edino...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.