Objavili smo

Izvorno slovensko - Blejski lokalni izbor, Bled Local Selection

01 / 2021

DEDIŠČINA NAVDIH ZA NOVE »STARE« ZGODBE
Bled, njegovi prebivalci in dediščina, ki jo nosijo s seboj, je precej več kot le navdušujoča podoba jezera z otokom. So zgodbe, starejše od tisočletnega gradu, so znanja, ki se prenašajo iz roda v rod, so stari sadovnjaki, je rajska ptica, ki skoraj dva tisoč let pripoveduje zgodbo o duhovnosti tega kraja in simbolizira vir življenja in bogastva, so zelišča, ki jih naberemo po obronkih Bleda, je ljudsko izročilo o Mariji Tereziji, ki je dala posaditi tepke, hruškam nadela ime in s tem preprečila lakoto. Je pletna (po starejšem izrazu plitvica), ki je po Blejskem jezeru vozila prve turiste – romarje ter vozi še danes. In še bi lahko naštevali. Vse to je Bled, ujet v kolektivno blagovno znamko Blejski lokalni izbor – Bled Local Selection in vse to so blejske zgodbe, ki jih z veseljem in ponosom ponudijo domačinom in gostom. 
Razvoj znamke Blejski lokalni izbor se je začel v letu 2017, ko je predsednik Kmetijsko gozdarske zadruge Gozd Bled direktorju Turizma Bled predstavil idejo, da bi trgu ponudili proizvod iz lokalnega kravjega mleka, Blejski sir. Ideja o prepoznavanju, trženju in mreženju lokalnih proizvodov je bila v bistvu že zapisana v smernicah strategije trajnostnega razvoja blejskega turizma, ki je nastajala v istem obdobju. Blejski sir je bil tako povod za zagon destinacijske podznamke »Bled - podoba raja«, pod katero so želeli predstavljati izbrano in certificirano lokalno ponudbo.
Destinacija Bled se je vrsto let ukvarjala s klasičnim pospeševanjem razvoja turizma. Z vstopom v Zeleno shemo slovenskega turizma pa se je fokus dela Turizma Bled usmeril v upravljanje trajnostne destinacije. V povezavi z lokalnimi prebivalci, kulturno dediščino, načinom življenja in vključevanjem kulturne dediščine v nove produkte, so nastale nove stare zgodbe Bleda...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 1/2021. Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: dr. Tanja Lešnik Štuhec (ProVITAL d.o.o.)  Foto: Noah Charney

Deli na
12 / 2024
Restavracija A3, Grad Rajhenburg
KJER SI DOBRE JEDI IN POSAVSKA VINA PODAJAJO ROKO Z GRAJSKO ZGODOVINO  Na pečini, s katere se odpira pogled na široko in lenobno ovinkasto strugo reke Save in Brestanico, v svoji celovito obnovljeni podobi stoji grad Rajhenburg. V njem so nekoč trapisti izdelovali čokolado, likerje in sir ter pridelovali...
12 / 2024
BIC Ljubljana - nagrajene magdalenice in druge praznične sladice
Decembra v slaščičarskih delavnicah na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC) diši po prazničnih piškotih, pitah in poticah. Še vedno pa odmeva tudi uspešen nastop dijakov, bodočih slaščičark in slaščičarjev, na mednarodnem tekmovanju Interslast v Termah Tuhelj na Hrvaškem....
11 / 2024
Hotel Plesnik, Logarska dolina
SVEŽ VETER V JADRIH HOTELA PLESNIK Hotel Plesnik bo prihodnje leto praznoval tri desetletja delovanja od ponovne otvoritve in v jubilejno leto vstopa s pomembnimi novostmi in zagonom. Novi chef Tom Čopar je pod taktirko pionirja slovenske visoke kulinarike Janeza Bratovža zasnoval ponudbo, v kateri...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna