Objavili smo

Izvorno slovensko - Blejski lokalni izbor, Bled Local Selection

01 / 2021

DEDIŠČINA NAVDIH ZA NOVE »STARE« ZGODBE
Bled, njegovi prebivalci in dediščina, ki jo nosijo s seboj, je precej več kot le navdušujoča podoba jezera z otokom. So zgodbe, starejše od tisočletnega gradu, so znanja, ki se prenašajo iz roda v rod, so stari sadovnjaki, je rajska ptica, ki skoraj dva tisoč let pripoveduje zgodbo o duhovnosti tega kraja in simbolizira vir življenja in bogastva, so zelišča, ki jih naberemo po obronkih Bleda, je ljudsko izročilo o Mariji Tereziji, ki je dala posaditi tepke, hruškam nadela ime in s tem preprečila lakoto. Je pletna (po starejšem izrazu plitvica), ki je po Blejskem jezeru vozila prve turiste – romarje ter vozi še danes. In še bi lahko naštevali. Vse to je Bled, ujet v kolektivno blagovno znamko Blejski lokalni izbor – Bled Local Selection in vse to so blejske zgodbe, ki jih z veseljem in ponosom ponudijo domačinom in gostom. 
Razvoj znamke Blejski lokalni izbor se je začel v letu 2017, ko je predsednik Kmetijsko gozdarske zadruge Gozd Bled direktorju Turizma Bled predstavil idejo, da bi trgu ponudili proizvod iz lokalnega kravjega mleka, Blejski sir. Ideja o prepoznavanju, trženju in mreženju lokalnih proizvodov je bila v bistvu že zapisana v smernicah strategije trajnostnega razvoja blejskega turizma, ki je nastajala v istem obdobju. Blejski sir je bil tako povod za zagon destinacijske podznamke »Bled - podoba raja«, pod katero so želeli predstavljati izbrano in certificirano lokalno ponudbo.
Destinacija Bled se je vrsto let ukvarjala s klasičnim pospeševanjem razvoja turizma. Z vstopom v Zeleno shemo slovenskega turizma pa se je fokus dela Turizma Bled usmeril v upravljanje trajnostne destinacije. V povezavi z lokalnimi prebivalci, kulturno dediščino, načinom življenja in vključevanjem kulturne dediščine v nove produkte, so nastale nove stare zgodbe Bleda...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 1/2021. Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: dr. Tanja Lešnik Štuhec (ProVITAL d.o.o.)  Foto: Noah Charney

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.