Objavili smo

Izvorno slovensko - Blejski lokalni izbor, Bled Local Selection

01 / 2021

DEDIŠČINA NAVDIH ZA NOVE »STARE« ZGODBE
Bled, njegovi prebivalci in dediščina, ki jo nosijo s seboj, je precej več kot le navdušujoča podoba jezera z otokom. So zgodbe, starejše od tisočletnega gradu, so znanja, ki se prenašajo iz roda v rod, so stari sadovnjaki, je rajska ptica, ki skoraj dva tisoč let pripoveduje zgodbo o duhovnosti tega kraja in simbolizira vir življenja in bogastva, so zelišča, ki jih naberemo po obronkih Bleda, je ljudsko izročilo o Mariji Tereziji, ki je dala posaditi tepke, hruškam nadela ime in s tem preprečila lakoto. Je pletna (po starejšem izrazu plitvica), ki je po Blejskem jezeru vozila prve turiste – romarje ter vozi še danes. In še bi lahko naštevali. Vse to je Bled, ujet v kolektivno blagovno znamko Blejski lokalni izbor – Bled Local Selection in vse to so blejske zgodbe, ki jih z veseljem in ponosom ponudijo domačinom in gostom. 
Razvoj znamke Blejski lokalni izbor se je začel v letu 2017, ko je predsednik Kmetijsko gozdarske zadruge Gozd Bled direktorju Turizma Bled predstavil idejo, da bi trgu ponudili proizvod iz lokalnega kravjega mleka, Blejski sir. Ideja o prepoznavanju, trženju in mreženju lokalnih proizvodov je bila v bistvu že zapisana v smernicah strategije trajnostnega razvoja blejskega turizma, ki je nastajala v istem obdobju. Blejski sir je bil tako povod za zagon destinacijske podznamke »Bled - podoba raja«, pod katero so želeli predstavljati izbrano in certificirano lokalno ponudbo.
Destinacija Bled se je vrsto let ukvarjala s klasičnim pospeševanjem razvoja turizma. Z vstopom v Zeleno shemo slovenskega turizma pa se je fokus dela Turizma Bled usmeril v upravljanje trajnostne destinacije. V povezavi z lokalnimi prebivalci, kulturno dediščino, načinom življenja in vključevanjem kulturne dediščine v nove produkte, so nastale nove stare zgodbe Bleda...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 1/2021. Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: dr. Tanja Lešnik Štuhec (ProVITAL d.o.o.)  Foto: Noah Charney

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.