Objavili smo

Japonski ajdovi rezanci soba

03 / 2018

Šestnajst japonskih mojstrov iz Tokia in Fukušime je obiskalo Izobraževalni center Piramida Maribor, kar je bila priložnost za študente in zaposlene na šoli kot tudi širšo javnost za spoznavanje japonske kulture, predvsem pa načina in postopka izdelave japonskih ajdovih rezancev.

Ajdovi rezanci »soba« so tradicionalna jed v japonski kulinariki, ki jo ponujajo v restavracijah, povezana pa je tudi s posebnimi običaji. Ajdove rezance ponujajo ob selitvi v novo hišo ali stanovanje, ob prehodu iz starega v novo leto… Uvodoma je obiskovalce nagovoril poznavalec japonske kulture in kulinarike prof. dr. Ivan Kreft z Inštituta za nutricionistiko iz Ljubljane, nato so si obiskovalci ogledali japonski postopek ročne izdelave ajdovih rezancev. Ta je kot poseben obed, skupaj z nekaterimi drugimi japonskimi tradicionalnimi jedmi, zaščiten pri UNESCO kot nesnovna kulturna dediščina. 

Japonski mojstri pripravljajo in mesijo testo v posodah, nato ga valjajo s tankimi valjarji in režejo s posebnimi noži na točno določen način. Za pripravo testa uporabljajo ajdovo moko, zmleto na določeno granulacijo, dodajo še fino belo ajdovo moko in vodo, segreto na različne temperature. Predvsem pa v mesenje vložijo ogromno truda in energije...

 Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 3/2018.

Tekst in foto: dr. Blanka Vombergar, Izobraževalni center Piramida Maribor

Deli na
06 / 2025
Gostilna Podfarovž, Vipava
TAM, KJER ŽUBORI VODA IN SE PIŠE KULINARIČNA POEZIJA  V zavetju vipavskih izvirov se skriva ena najbolj čarobnih gostiln pri nas — Podfarovž. Nima le terase, na kateri poleti goste hladi globoka senca in pomirja šepet vode, ampak tudi odlično kuhinjo. Sezonske jedi ustvarja burje vajena Primorka...
06 / 2025
Gostilna Pr Čop, Podkum
ZASAVSKI CHEF, KI PRISEGA NA DOMAČE OKUSE TAKO V SVOJI GOSTILNI KOT NA TELEVIZIJI Hiša domačih okusov Pr Čop v Podkumu je pravo srce kraja, poleg gostilne v njej delujeta tudi trgovina in pošta. Družinsko gostinsko tradicijo nadaljuje simpatični 38-letni kuharski mojster Lojze Čop, ki mu energije,...
05 / 2025
Hiša Polonka, Kobarid
PRISTNO, LOKALNO, SRČNO: ZGODBA VALTERJA KRAMARJA IN HIŠE POLONKA Ko stopiš v Hišo Polonka v Kobaridu, veš, da si prišel tja, kjer štejejo okusi, spomini in pristnost. Ta gostilna – danes že skoraj obvezna postaja za pohodnike, gurmane, ljubitelje lokalnega piva in vin – nosi v sebi več...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna