Objavili smo

Japonski ajdovi rezanci soba

03 / 2018

Šestnajst japonskih mojstrov iz Tokia in Fukušime je obiskalo Izobraževalni center Piramida Maribor, kar je bila priložnost za študente in zaposlene na šoli kot tudi širšo javnost za spoznavanje japonske kulture, predvsem pa načina in postopka izdelave japonskih ajdovih rezancev.

Ajdovi rezanci »soba« so tradicionalna jed v japonski kulinariki, ki jo ponujajo v restavracijah, povezana pa je tudi s posebnimi običaji. Ajdove rezance ponujajo ob selitvi v novo hišo ali stanovanje, ob prehodu iz starega v novo leto… Uvodoma je obiskovalce nagovoril poznavalec japonske kulture in kulinarike prof. dr. Ivan Kreft z Inštituta za nutricionistiko iz Ljubljane, nato so si obiskovalci ogledali japonski postopek ročne izdelave ajdovih rezancev. Ta je kot poseben obed, skupaj z nekaterimi drugimi japonskimi tradicionalnimi jedmi, zaščiten pri UNESCO kot nesnovna kulturna dediščina. 

Japonski mojstri pripravljajo in mesijo testo v posodah, nato ga valjajo s tankimi valjarji in režejo s posebnimi noži na točno določen način. Za pripravo testa uporabljajo ajdovo moko, zmleto na določeno granulacijo, dodajo še fino belo ajdovo moko in vodo, segreto na različne temperature. Predvsem pa v mesenje vložijo ogromno truda in energije...

 Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 3/2018.

Tekst in foto: dr. Blanka Vombergar, Izobraževalni center Piramida Maribor

Deli na
03 / 2023
Villa Majda, Osp - chef Bojan Gržentić
OAZA MIRU IN KULINARIČNIH UŽITKOV POD KRAŠKIM ROBOM V vasi Osp, ki leži pod mogočnim Kraškim robom, kjer se stikata Istra in Kras, ter v objemu zelenih oljčnih nasadov in vinogradov, svojo novo zgodbo piše prenovljena vila iz 19. stoletja. Butični hotel Villa Majda, nad katerim boste navdušeni...
03 / 2023
Nova Rajngla, Ribniki Preserje
SLADKOVODNE RIBE V »RAJNGLAH« IN NA KROŽNIKIH Če boste s štajerske avtoceste zavili pri odcepu za Logarsko dolino, vas bodo po le petih kilometrih vožnje in v neposredni bližini Braslovč presenetili ribniki Preserje. Ob njih je iz nekdanjega ribiškega doma zrastla restavracija, ki se je z novim...
03 / 2023
Ribogojstvo v Sloveniji
SLADKOVODNO RIBOGOJSTVO V SLOVENIJI Sladkovodno ribogojstvo oziroma akvakultura ima v Sloveniji dolgoletno tradicijo, ribogojnice različnih vrst pa so razpršene po celotni državi. Vzrejamo predvsem hladnovodne, to je postrvje vrste rib, od teh največ šarenko, manj pa potočno postrv in potočno...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.