Objavili smo

Japonski ajdovi rezanci soba

03 / 2018

Šestnajst japonskih mojstrov iz Tokia in Fukušime je obiskalo Izobraževalni center Piramida Maribor, kar je bila priložnost za študente in zaposlene na šoli kot tudi širšo javnost za spoznavanje japonske kulture, predvsem pa načina in postopka izdelave japonskih ajdovih rezancev.

Ajdovi rezanci »soba« so tradicionalna jed v japonski kulinariki, ki jo ponujajo v restavracijah, povezana pa je tudi s posebnimi običaji. Ajdove rezance ponujajo ob selitvi v novo hišo ali stanovanje, ob prehodu iz starega v novo leto… Uvodoma je obiskovalce nagovoril poznavalec japonske kulture in kulinarike prof. dr. Ivan Kreft z Inštituta za nutricionistiko iz Ljubljane, nato so si obiskovalci ogledali japonski postopek ročne izdelave ajdovih rezancev. Ta je kot poseben obed, skupaj z nekaterimi drugimi japonskimi tradicionalnimi jedmi, zaščiten pri UNESCO kot nesnovna kulturna dediščina. 

Japonski mojstri pripravljajo in mesijo testo v posodah, nato ga valjajo s tankimi valjarji in režejo s posebnimi noži na točno določen način. Za pripravo testa uporabljajo ajdovo moko, zmleto na določeno granulacijo, dodajo še fino belo ajdovo moko in vodo, segreto na različne temperature. Predvsem pa v mesenje vložijo ogromno truda in energije...

 Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 3/2018.

Tekst in foto: dr. Blanka Vombergar, Izobraževalni center Piramida Maribor

Deli na
12 / 2024
Restavracija A3, Grad Rajhenburg
KJER SI DOBRE JEDI IN POSAVSKA VINA PODAJAJO ROKO Z GRAJSKO ZGODOVINO  Na pečini, s katere se odpira pogled na široko in lenobno ovinkasto strugo reke Save in Brestanico, v svoji celovito obnovljeni podobi stoji grad Rajhenburg. V njem so nekoč trapisti izdelovali čokolado, likerje in sir ter pridelovali...
12 / 2024
BIC Ljubljana - nagrajene magdalenice in druge praznične sladice
Decembra v slaščičarskih delavnicah na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC) diši po prazničnih piškotih, pitah in poticah. Še vedno pa odmeva tudi uspešen nastop dijakov, bodočih slaščičark in slaščičarjev, na mednarodnem tekmovanju Interslast v Termah Tuhelj na Hrvaškem....
11 / 2024
Hotel Plesnik, Logarska dolina
SVEŽ VETER V JADRIH HOTELA PLESNIK Hotel Plesnik bo prihodnje leto praznoval tri desetletja delovanja od ponovne otvoritve in v jubilejno leto vstopa s pomembnimi novostmi in zagonom. Novi chef Tom Čopar je pod taktirko pionirja slovenske visoke kulinarike Janeza Bratovža zasnoval ponudbo, v kateri...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna