Objavili smo

Japonski ajdovi rezanci soba

03 / 2018

Šestnajst japonskih mojstrov iz Tokia in Fukušime je obiskalo Izobraževalni center Piramida Maribor, kar je bila priložnost za študente in zaposlene na šoli kot tudi širšo javnost za spoznavanje japonske kulture, predvsem pa načina in postopka izdelave japonskih ajdovih rezancev.

Ajdovi rezanci »soba« so tradicionalna jed v japonski kulinariki, ki jo ponujajo v restavracijah, povezana pa je tudi s posebnimi običaji. Ajdove rezance ponujajo ob selitvi v novo hišo ali stanovanje, ob prehodu iz starega v novo leto… Uvodoma je obiskovalce nagovoril poznavalec japonske kulture in kulinarike prof. dr. Ivan Kreft z Inštituta za nutricionistiko iz Ljubljane, nato so si obiskovalci ogledali japonski postopek ročne izdelave ajdovih rezancev. Ta je kot poseben obed, skupaj z nekaterimi drugimi japonskimi tradicionalnimi jedmi, zaščiten pri UNESCO kot nesnovna kulturna dediščina. 

Japonski mojstri pripravljajo in mesijo testo v posodah, nato ga valjajo s tankimi valjarji in režejo s posebnimi noži na točno določen način. Za pripravo testa uporabljajo ajdovo moko, zmleto na določeno granulacijo, dodajo še fino belo ajdovo moko in vodo, segreto na različne temperature. Predvsem pa v mesenje vložijo ogromno truda in energije...

 Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 3/2018.

Tekst in foto: dr. Blanka Vombergar, Izobraževalni center Piramida Maribor

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.