Objavili smo

Je Slovenija kulinarična dežela?

04 / 2025

Slovenija ima zvezdice, čeprav bi si jih chefinje in chefi želeli še več, ima tudi preprosto dobre gostilne, čeprav še ne dovolj, sploh pa nima hotelskih postelj, v katere bi legli po res dobri hotelski večerji.

Ko je boljša polovica na recepciji hotela v smučarski Avstriji poslušala, od kdaj do kdaj je zajtrk, je drugo, lačno polovico bolj zanimalo, kaj bo za večerjo. Pot do kuhinje, da poduham, kaj bo dobrega čez nekaj ur, je vodila po hodniku, ki je bil nesramno polepljen s plakati s hrano. Bila so letna priznanja kulinaričnega vodiča hotelski restavraciji, ki sva jo izbrala za nekaj zimskih dopustniških dni. Priznanja so bila razvrščena po letnicah, vendar se je niz letos januarja začel predlansko. Kje pa je 2024? Našel sem jo na koncu hodnika, že v temi, ki je vodila v klet, najnovejše priznanje je bilo skrito na zadnjem, šestnajstem mestu. Na petnajstih so bile, namreč, vedno po tri kuharske kape, na lanskem pa le ena!
»Sva že plačala? Izgovori se, da morava nujno nazaj domov. Zamenjajva hotel! V tem se je hrana močno poslabšala …«, sem ji namignil...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.4/2025.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Uroš Mencinger, zapiski kulinaričnega kritika (https://www.solaokusov.si/tag/uros-mencinger/)

Deli na
05 / 2025
Hiša Polonka, Kobarid
PRISTNO, LOKALNO, SRČNO: ZGODBA VALTERJA KRAMARJA IN HIŠE POLONKA Ko stopiš v Hišo Polonka v Kobaridu, veš, da si prišel tja, kjer štejejo okusi, spomini in pristnost. Ta gostilna – danes že skoraj obvezna postaja za pohodnike, gurmane, ljubitelje lokalnega piva in vin – nosi v sebi več...
05 / 2025
Café Central, Portorož
OD ZMAGOVALNEGA KROFA DO NOVIH TORTIC pri slaščičarskih mojstricah v Portorožu V kavarni in slaščičarni Café Central v Portorožu slaščičarska ekipa že vrsto let ustvarja prepoznavne ročno izdelane sladice, ki navdušujejo tako s kakovostjo kot inovativnostjo. Letos posebno pozornost vzbuja...
04 / 2025
Gostilna Javornik, Rakovnik
V JAVORNIKOVI KUHINJI NOV VETER, A KRUŠNA PEČ OSTAJA SRCE HIŠE Gostilna Javornik na Rakovniku pri Šentrupertu ni le zgodba o jedeh iz krušne peči, prenovljeni hiši, kozolcu in Dolenjski! Ampak tudi o štirih generacijah družine Javornik in Pevec, ki so svoje življenje posvetile temu, da se...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna