Objavili smo

Jed z zgodbo - Enolončnice

04 / 2018

Enolončnice in juhe – dve obsežni skupini jedi, ki sta si pravzaprav v sorodu in imata del skupne razvojne poti. Enolončnice veljajo brez dvoma za razvojno starejše jedi. Juhe v današnjem pomenu so seveda veliko mlajše in so se začele množično uživati šele proti koncu 18. in v 19. stoletju.

Enolončnice delimo še na dve podskupini, in sicer na goste in redke, prav tako jih lahko delimo še po sestavinah na mesne, zelenjavne in mešane. Podobno lahko delimo tudi juhe.
Enolončnice so pravzaprav podoba več stoletnega kuharskega znanja, ki je bilo pogosto odraz slabih ekonomskih oz. gmotnih razmer v vseh slovenskih pokrajinah, ko so gospodinje pogosto ustvarjale nemogoče za preživetje iz pičlih živil. Seveda pa so na gradovih, v župniščih in samostanih uživali okusne enolončnice, o katerih imamo odlično pričevanje v popotnih dnevnikih kanclerja oglejskega patriarha Paola Santonina med letoma 1485 in 1487. Tako navaja na primer poprovke, to so enolončnice s piščančjimi vratovi, zajčjim mesom in piščančjimi jetri. Omenja tudi »juhe«, ki so bile zelo mastne in so jih izvrstno pripravili s koščki kruha. Navdušil ga je tudi oluščen ječmen (= ječmenova kaša ali ješprenj), kuhan v mastni meseni juhi. Jedli so tudi govedino v juhi in poprovko iz kokošje krvi s kuretino in kurjimi jetri. Poprovka je dobila ime zaradi večjih količin popra, s katerim so pogosto zakrivali slab okus, tudi pokvarjenega mesa. To je bilo zlasti značilno za divjačinsko meso. Okušali so še telečje vampe ali priželjc, ki so jih kuhali v vinu in dodali žafran, pa vinsko enolončnico z jajci in začimbami, veveričje meso v obari z zelenjavo, kokošje enolončnice, obarvane z jajci in začimbami, ter še dve jedi, ki sta zanimivi zaradi svojih imen.

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 4/2018.

Tekst in foto: dr. Janez Bogataj

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.