Objavili smo

Jed z zgodbo - Enolončnice

04 / 2018

Enolončnice in juhe – dve obsežni skupini jedi, ki sta si pravzaprav v sorodu in imata del skupne razvojne poti. Enolončnice veljajo brez dvoma za razvojno starejše jedi. Juhe v današnjem pomenu so seveda veliko mlajše in so se začele množično uživati šele proti koncu 18. in v 19. stoletju.

Enolončnice delimo še na dve podskupini, in sicer na goste in redke, prav tako jih lahko delimo še po sestavinah na mesne, zelenjavne in mešane. Podobno lahko delimo tudi juhe.
Enolončnice so pravzaprav podoba več stoletnega kuharskega znanja, ki je bilo pogosto odraz slabih ekonomskih oz. gmotnih razmer v vseh slovenskih pokrajinah, ko so gospodinje pogosto ustvarjale nemogoče za preživetje iz pičlih živil. Seveda pa so na gradovih, v župniščih in samostanih uživali okusne enolončnice, o katerih imamo odlično pričevanje v popotnih dnevnikih kanclerja oglejskega patriarha Paola Santonina med letoma 1485 in 1487. Tako navaja na primer poprovke, to so enolončnice s piščančjimi vratovi, zajčjim mesom in piščančjimi jetri. Omenja tudi »juhe«, ki so bile zelo mastne in so jih izvrstno pripravili s koščki kruha. Navdušil ga je tudi oluščen ječmen (= ječmenova kaša ali ješprenj), kuhan v mastni meseni juhi. Jedli so tudi govedino v juhi in poprovko iz kokošje krvi s kuretino in kurjimi jetri. Poprovka je dobila ime zaradi večjih količin popra, s katerim so pogosto zakrivali slab okus, tudi pokvarjenega mesa. To je bilo zlasti značilno za divjačinsko meso. Okušali so še telečje vampe ali priželjc, ki so jih kuhali v vinu in dodali žafran, pa vinsko enolončnico z jajci in začimbami, veveričje meso v obari z zelenjavo, kokošje enolončnice, obarvane z jajci in začimbami, ter še dve jedi, ki sta zanimivi zaradi svojih imen.

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 4/2018.

Tekst in foto: dr. Janez Bogataj

Deli na
05 / 2022
Gostišče Kapušin, Krasinec
VABLJENI NA RAZVAJANJE BRBONČIC V BELO KRAJINO V vasi Krasinec, tik ob cesti Podzemelj – Adlešiči in le streljaj od reke Kolpe, stoji Gostišče Kapušin. Znano je po gostoljubnosti, izvrstni hrani, ki temelji na tradiciji belokranjskih okusov v sodobni preobleki in lokalnih živilih. Tukaj na svoj...
05 / 2022
Terme Snovik, Restavracija Potočka - vodja kuhinje Advija Halilović
20 LET TERMALNIH RAZVAJANJ V ZELENI TUHINJSKI DOLINI Ste vedeli, da so Terme Snovik najvišje ležeče terme v Sloveniji in da so leta 2008 postale prve eko terme pri nas? Njihova ponudba sledi načelom Kneippove filozofije zdravega in uravnoteženega življenjskega sloga. Poleg kopanja v termalni vodi...
05 / 2022
6 enostavnih receptov za nepozabni »cheesecake«
STE ZA KLASIKO ALI MODEREN PRIDIH? Če mislite, da je cheesecake - ali po naše sirova torta - ameriška pogruntavščina, ste se zmotili. Na grškem otoku Samos so jo poznali že pred več kot 4 tisoč leti. Preprost sirni kolač so pripravljali iz svežega sirčka, ki so mu primešali moko in med...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.