Objavili smo
07 / 2018
Geografski položaj Slovenije na stičišču Alp, Mediterana, Panonske nižine in Balkana je skozi stoletja omogočal spoznavanje in sprejemanje jedi iz sosednjih okolij. Vendar smo šele v okviru sodobnega množičnega potrošništva začeli prevzemati ali kopirati najrazličnejše jedi. Naši predniki so nova, tuja spoznanja vedno najprej spoznali in potem prilagodili svojim vsakdanjim in prazničnim jedilnim obrokom ter splošnim prehranskim potrebam. Med številnimi takimi primeri sta tudi frika in jota.
Frika je okusna jed s sirom, v Sloveniji znana le na območju doline Soče, saj se prav ta del našega ozemlja stika s sosednjo Furlanijo Julijsko krajino, od koder frika tudi izvira. Vendar je v Sloveniji niso kopirali, ampak je dobila izvirne inačice. Domovina ocvrtega sira ali kot ga imenujejo frico je v Karniji, kjer se najbolj temeljna oblika te jedi imenuje gozdarski ali karnijski friko (frico dal boscador). Jed pripravijo tako, da več kot leto in pol star nariban sir Montaž (Montasio) stopijo na vroči ponvi in ga previdno popečejo na obeh straneh...
Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2018.
Tekst in foto: dr. Janez Bogataj