Objavili smo

Jed z zgodbo - Frika in jota

07 / 2018

Geografski položaj Slovenije na stičišču Alp, Mediterana, Panonske nižine in Balkana je skozi stoletja omogočal spoznavanje in sprejemanje jedi iz sosednjih okolij. Vendar smo šele v okviru sodobnega množičnega potrošništva začeli prevzemati ali kopirati najrazličnejše jedi. Naši predniki so nova, tuja spoznanja vedno najprej spoznali in potem prilagodili svojim vsakdanjim in prazničnim jedilnim obrokom ter splošnim prehranskim potrebam. Med številnimi takimi primeri sta tudi frika in jota.

Frika je okusna jed s sirom, v Sloveniji znana le na območju doline Soče, saj se prav ta del našega ozemlja stika s sosednjo Furlanijo Julijsko krajino, od koder frika tudi izvira. Vendar je v Sloveniji niso kopirali, ampak je dobila izvirne inačice. Domovina ocvrtega sira ali kot ga imenujejo frico je v Karniji, kjer se najbolj temeljna oblika te jedi imenuje gozdarski ali karnijski friko (frico dal boscador). Jed pripravijo tako, da več kot leto in pol star nariban sir Montaž (Montasio) stopijo na vroči ponvi in ga previdno popečejo na obeh straneh...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2018.

Tekst in foto: dr. Janez Bogataj

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.