Objavili smo

Jed z zgodbo - Frika in jota

07 / 2018

Geografski položaj Slovenije na stičišču Alp, Mediterana, Panonske nižine in Balkana je skozi stoletja omogočal spoznavanje in sprejemanje jedi iz sosednjih okolij. Vendar smo šele v okviru sodobnega množičnega potrošništva začeli prevzemati ali kopirati najrazličnejše jedi. Naši predniki so nova, tuja spoznanja vedno najprej spoznali in potem prilagodili svojim vsakdanjim in prazničnim jedilnim obrokom ter splošnim prehranskim potrebam. Med številnimi takimi primeri sta tudi frika in jota.

Frika je okusna jed s sirom, v Sloveniji znana le na območju doline Soče, saj se prav ta del našega ozemlja stika s sosednjo Furlanijo Julijsko krajino, od koder frika tudi izvira. Vendar je v Sloveniji niso kopirali, ampak je dobila izvirne inačice. Domovina ocvrtega sira ali kot ga imenujejo frico je v Karniji, kjer se najbolj temeljna oblika te jedi imenuje gozdarski ali karnijski friko (frico dal boscador). Jed pripravijo tako, da več kot leto in pol star nariban sir Montaž (Montasio) stopijo na vroči ponvi in ga previdno popečejo na obeh straneh...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2018.

Tekst in foto: dr. Janez Bogataj

Deli na
10 / 2024
Posestvo Gjerkeš, Fikšinci
SOZVOČJE MODERNIH PREKMURSKIH OKUSOV NA KROŽNIKU IN V KOZARCU  Pred komaj dobrim letom dni se je v Prekmurju, na posestvu družine Gjerkeš, znanem po vrhunskih vinih, odprla restavracija. Glas o sodobnih in drznih kreacijah mladega chefa Roka Smonkarja se je hitro razširil, k čemur je pripomogel...
10 / 2024
Gostilna Štirna, Opatje selo
STARA VAŠKA GOSTILNA Z MLADOSTNO ENERGIJO Vas Opatje selo se nahaja na goriškem Krasu, tik ob italijanski meji, in tukaj sta pred petnajstimi leti našla svoj pristan zakonca Jasmina in Jurij Golob iz Solkana. S pomočjo družine sta prenovila in obudila staro vaško gostilno, ki je zopet postala...
10 / 2024
Prenova znamke Gostilna Slovenija in novi prejemniki
Sekcija za gostinstvo in turizem, ki deluje pri OZS, je ob podpori Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter Slovenske turistične organizacije prenovila blagovno znamko Gostilna Slovenija. Ob tej priložnosti je bil znak podeljen štirim novim gostilnam in tako jih je zdaj že 40, ki se lahko...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna