Objavili smo

Jed z zgodbo - Medeni izdelki

05 / 2018

Tokrat bo govora o vlogi in pomenu medu in medenih izdelkov v prehranski kulturi na Slovenskem. Že etimologija besede med privede do zanimivih ugotovitev, ki so še kako povezane tudi z eno od pomembnih turističnih posebnosti Slovenije, z medvedi.

Beseda medved namreč pomeni med – jed, torej tisti, ki ima rad med! Vendar med ne predstavlja le medvedje poslastice, ampak je našim prednikom vse do sredine 18. stoletja predstavljal edino sladilo. Niso ga uporabljali le za peko medenjakov, marveč tudi za pripravo sladke medene brezalkoholne ali alkoholne medice (t.i. medenega vina, starejši izraz zanj je tudi meta), medenega žganja in likerja, v novejšem času je nepogrešljiv tudi za izdelovanje peneče medice (peneče medeno vino) in medenega piva. Med je bil glavna sestavina domnevno ene najstarejših slovenskih potic - medene potice. 

V Škofji Loki, Poljanski in Selški dolini se je do današnjih dni ohranilo izdelovanje pečenih ornamentiranih piškotov iz trdega medenega testa. Izdelujejo jih na dva načina: z vtiskovanjem testa v lesene rezljane modele ali z ročnim oblikovanjem vsakega piškota posebej. Slednji način je najbolj značilen za Železnike, Dražgoše in okolico, zato te piškote imenujemo dražgoški kruhki. V lesene modele odtisnjeni piškoti pa se imenujejo loški mali kruhki. V preteklosti so si jih fantje in dekleta podarjali v znak ljubezni in prijateljstva, pekli so jih tudi za darila ob godovih, porokah, za Miklavža, z njimi so na štefanovo botri obdarovali svoje krščence in birmance, podarjali so si jih tudi ob veliki noči. Izdelovalci kruhkov so bili redni prodajalci na sejemskih stojnicah ob cerkvenih žegnanjih in drugih javnih shodih. Eno najstarejših oblik predstavlja polkrožno oblikovani krajček. Tudi krog, srce in zvezda sodijo med temeljne starejše oblike...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 5/2018.

Tekst in foto: dr. Janez Bogataj

Deli na
04 / 2025
Gostilna Javornik, Rakovnik
V JAVORNIKOVI KUHINJI NOV VETER, A KRUŠNA PEČ OSTAJA SRCE HIŠE Gostilna Javornik na Rakovniku pri Šentrupertu ni le zgodba o jedeh iz krušne peči, prenovljeni hiši, kozolcu in Dolenjski! Ampak tudi o štirih generacijah družine Javornik in Pevec, ki so svoje življenje posvetile temu, da se...
04 / 2025
Restavracija Sedem, VSGT Maribor
»ZERO WASTE« V PRAKSI: KUHINJA, KJER NIČ NE GRE V NIČ Trajnostno kuhanje je postalo ključni element sodobne prehrambene kulture. Kuhinja brez odpadkov ni le trend, temveč filozofija, ki se osredotoča na načela, kot so lokalna pridelava, uporaba sezonskih sestavin in smiselno ravnanje z vsakim...
04 / 2025
Kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija že sedmič nagradil najboljše
Pod bliščem igrivih konfetov so se v soju fotografskih bliskavic v Festivalni dvorani v Ljubljani zadovoljno smejali prejemniki prestižnih gastronomskih nagrad Gault&Millau Slovenija za leto 2025. Zbrali so se najboljši med najboljšimi, pod reflektorji so se znašla tudi sveža imena slovenske...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna