Objavili smo

Jed z zgodbo - božični kruh

12 / 2018

Čeprav nam našo prehransko kulturo čez celo leto zagotavlja tudi kruh, ima ta še poseben pomen prav ob iztekajočem se letu. V posameznih gastronomskih regijah Slovenije so ljudje v bolj ali manj dolgem zgodovinskem razvoju razvili razne vrste obrednega kruha, ki je imel izrazito simbolni pomen.

Zlasti še o božiču. Božični kruh izvira še iz predkrščanskega obdobja in je imel po ljudskem verovanju magično in zdravilno moč. Kot simbol božiča je ostajal na mizi vse božične praznike do treh kraljev. Prva pisna poročila o tem kruhu so iz 17. stoletja. Pri nekaterih hišah so spekli en hlebec, pri drugih po tri, za vsak božični praznik po enega. Hlebci so se lahko razlikovali tudi po vrstah moke, uporabljenih za pripravo testa. Tako so npr. spekli po en pšenični, ajdov in rženi kruh. Hlebec ali hlebci kruha so bili seveda prazniku primerno okrašeni s testenim okrasjem. Zaradi posebnega pomena tega kruha, ki so ga bili deležni vsi družinski člani in na kmetijah tudi živina, so se zanj razvila posebna poimenovanja...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 12/2018.

Tekst in foto: dr. Janez Bogataj

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.