Objavili smo

Jed z zgodbo - božični kruh

12 / 2018

Čeprav nam našo prehransko kulturo čez celo leto zagotavlja tudi kruh, ima ta še poseben pomen prav ob iztekajočem se letu. V posameznih gastronomskih regijah Slovenije so ljudje v bolj ali manj dolgem zgodovinskem razvoju razvili razne vrste obrednega kruha, ki je imel izrazito simbolni pomen.

Zlasti še o božiču. Božični kruh izvira še iz predkrščanskega obdobja in je imel po ljudskem verovanju magično in zdravilno moč. Kot simbol božiča je ostajal na mizi vse božične praznike do treh kraljev. Prva pisna poročila o tem kruhu so iz 17. stoletja. Pri nekaterih hišah so spekli en hlebec, pri drugih po tri, za vsak božični praznik po enega. Hlebci so se lahko razlikovali tudi po vrstah moke, uporabljenih za pripravo testa. Tako so npr. spekli po en pšenični, ajdov in rženi kruh. Hlebec ali hlebci kruha so bili seveda prazniku primerno okrašeni s testenim okrasjem. Zaradi posebnega pomena tega kruha, ki so ga bili deležni vsi družinski člani in na kmetijah tudi živina, so se zanj razvila posebna poimenovanja...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 12/2018.

Tekst in foto: dr. Janez Bogataj

Deli na
05 / 2023
Krčma na gradu Bogenšperk, chefa Mitja Zadravec Ribič in Marko Železnik
GRAD, NA KATEREM SE PIŠEJO ZANIMIVE ZGODBE Na gradu Bogenšperk na Dolenjskem je živel in pisal znameniti polihistor Janez Vajkard Valvasor. Tu se je pred tremi leti začela pisati tudi zanimiva, ustvarjalna in ambiciozna gostinska zgodba, katere avtor je Mitja Zadravec Ribič s svojo zagnano ekipo....
05 / 2023
Sibon Wine & Spa Resort, Jeruzalem - chef Zoran Ristič
V DEŽELI ŠIPONA ZDAJ TUDI BUTIČNI HOTEL SIBON! Med turistično najbolj prepoznavne kraje Prlekije zagotovo sodi Jeruzalem, ki je od Ljutomera oddaljen 7 kilometrov in mu pravijo tudi raj med vinogradi. Prav tu se je pred letom dni odprl štirizvezdični butični hotel Sibon Wine & Spa Resort....
05 / 2023
Gault&Millau Slovenija 2023
DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ! Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.