Objavili smo

Jed z zgodbo - božični kruh

12 / 2018

Čeprav nam našo prehransko kulturo čez celo leto zagotavlja tudi kruh, ima ta še poseben pomen prav ob iztekajočem se letu. V posameznih gastronomskih regijah Slovenije so ljudje v bolj ali manj dolgem zgodovinskem razvoju razvili razne vrste obrednega kruha, ki je imel izrazito simbolni pomen.

Zlasti še o božiču. Božični kruh izvira še iz predkrščanskega obdobja in je imel po ljudskem verovanju magično in zdravilno moč. Kot simbol božiča je ostajal na mizi vse božične praznike do treh kraljev. Prva pisna poročila o tem kruhu so iz 17. stoletja. Pri nekaterih hišah so spekli en hlebec, pri drugih po tri, za vsak božični praznik po enega. Hlebci so se lahko razlikovali tudi po vrstah moke, uporabljenih za pripravo testa. Tako so npr. spekli po en pšenični, ajdov in rženi kruh. Hlebec ali hlebci kruha so bili seveda prazniku primerno okrašeni s testenim okrasjem. Zaradi posebnega pomena tega kruha, ki so ga bili deležni vsi družinski člani in na kmetijah tudi živina, so se zanj razvila posebna poimenovanja...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 12/2018.

Tekst in foto: dr. Janez Bogataj

Deli na
05 / 2022
Gostišče Kapušin, Krasinec
VABLJENI NA RAZVAJANJE BRBONČIC V BELO KRAJINO V vasi Krasinec, tik ob cesti Podzemelj – Adlešiči in le streljaj od reke Kolpe, stoji Gostišče Kapušin. Znano je po gostoljubnosti, izvrstni hrani, ki temelji na tradiciji belokranjskih okusov v sodobni preobleki in lokalnih živilih. Tukaj na svoj...
05 / 2022
Terme Snovik, Restavracija Potočka - vodja kuhinje Advija Halilović
20 LET TERMALNIH RAZVAJANJ V ZELENI TUHINJSKI DOLINI Ste vedeli, da so Terme Snovik najvišje ležeče terme v Sloveniji in da so leta 2008 postale prve eko terme pri nas? Njihova ponudba sledi načelom Kneippove filozofije zdravega in uravnoteženega življenjskega sloga. Poleg kopanja v termalni vodi...
05 / 2022
6 enostavnih receptov za nepozabni »cheesecake«
STE ZA KLASIKO ALI MODEREN PRIDIH? Če mislite, da je cheesecake - ali po naše sirova torta - ameriška pogruntavščina, ste se zmotili. Na grškem otoku Samos so jo poznali že pred več kot 4 tisoč leti. Preprost sirni kolač so pripravljali iz svežega sirčka, ki so mu primešali moko in med...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.